G4Media.ro

Alegerile prezidențiale din SUA: Cum poate un candidat să obțină cele mai…

Sursa foto: Library of Congress

Alegerile prezidențiale din SUA: Cum poate un candidat să obțină cele mai multe voturi și totuși să piardă / Ce este Colegiul Electoral și cum funcționează

Alegerile prezidențiale din SUA au loc pe 5 noiembrie. Dar este posibil ca unul dintre candidați să obțină cele mai multe voturi dar să nu fie totuși câștigătorul. Acest lucru se datorează faptului că președintele nu este ales în mod direct de către alegători, ci de către ceva numit colegiu electoral, scrie BBC.

  • Ce este Colegiul Electoral?

Când americanii vor lua parte la alegerile prezidențiale din noiembrie, majoritatea dintre ei vor vota fie pentru democrata Kamala Harris, fie pentru republicanul Donald Trump.

Dar aceste voturi nu determină în mod direct cine câștigă. În loc de o cursă națională, este o cursă stat cu stat.

Câștigarea unuia dintre cele 50 de state înseamnă că acel candidat primește toate așa-numitele voturi ale colegiului electoral. Există 538 de voturi ale colegiului electoral în total.

Un candidat trebuie să obțină majoritatea voturilor – 270 sau mai mult – pentru a câștiga președinția. Partenerul său de cursă devine vicepreședinte.

  • Cum funcționează colegiul electoral?

Fiecare stat are un număr de voturi electorale, aproximativ în funcție de mărimea populației sale.

California are cele mai multe, 54, în timp ce o mână de state slab populate, precum Wyoming, Alaska și Dakota de Nord (și Washington DC) au minimum trei.

În general, statele acordă toate voturile lor din colegiul electoral celui care câștigă majoritatea voturilor alegătorilor obișnuiți din statul respectiv.

De exemplu, dacă un candidat obține 50,1% din voturi în Texas, acesta primește toate cele 40 de voturi electorale ale statului. Un candidat care câștigă un stat cu o victorie zdrobitoare va obține același număr de voturi electorale.

  • Poți câștiga cele mai multe voturi în întreaga țară, dar să pierzi alegerile?

Da. Este posibil ca un candidat să devină președinte câștigând o serie de curse strânse, deși are mai puține voturi în întreaga țară.

În 2016, Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton după ce a obținut cu aproape trei milioane mai puține voturi. În 2000, George W. Bush l-a învins pe Al Gore, chiar dacă candidatul democrat a câștigat votul popular cu peste o jumătate de milion de voturi.

Doar alți trei președinți au fost aleși fără a câștiga votul popular, toți în secolul al XIX-lea.

  • De ce se numește colegiu electoral?

Cuvântul „colegiu” se referă la grupul de persoane care sunt responsabile de exprimarea voturilor statelor, care sunt cunoscute sub numele de mari electori.

Acest sistem este utilizat doar pentru selectarea președintelui – toate celelalte alegeri din SUA sunt decise prin vot popular simplu.

  • Marii electori trebuie să voteze pentru candidatul care a câștigat în statul lor?

În unele state, marii electori pot vota teoretic pentru orice candidat preferă, indiferent de cine a fost votat de alegători.

Dar, în practică, electorii votează aproape întotdeauna pentru candidatul care obține cele mai multe voturi.

În cazul în care un elector votează împotriva alegerii președintelui din statul său, acesta este numit „necredincios”.

În 2016, șapte voturi din colegiul electoral au fost exprimate în acest mod, dar acest lucru nu a schimbat rezultatul alegerilor.

În unele state, alegătorii „necredincioși” pot fi amendați sau urmăriți penal.

  • Ce se întâmplă dacă candidații sunt la egalitate de voturi electorale?

Dacă nu există un câștigător majoritar, Camera Reprezentanților, camera inferioară a parlamentarilor americani, votează pentru a alege președintele.

Acest lucru s-a întâmplat o singură dată, în 1824, când patru candidați au împărțit voturile colegiului electoral, refuzându-i pe oricare dintre ei să obțină majoritatea.

Având în vedere dominația actuală a partidelor republican și democrat, este extrem de puțin probabil ca acest lucru să se întâmple în prezent.

  • De ce a fost ales sistemul colegiului electoral?

În momentul elaborării Constituției SUA, în 1787, un vot popular național pentru alegerea președintelui era practic imposibil din cauza dimensiunii țării și a lipsei unor metode de comunicare fiabile.

Prin urmare, autorii constituției au creat sistemul colegiului electoral.

Acesta a fost popular în statele din sud, unde sclavii reprezentau o mare parte a populației.

Aceștia nu puteau vota, dar erau numărați ca făcând parte din populație, conferind statelor din sud o influență disproporționată.

  • Care sunt avantajele și dezavantajele sistemului colegiului electoral?

Avantaje:

  • statele mici rămân importante pentru candidați
  • candidații nu trebuie să străbată întreaga țară, ci se pot concentra pe statele-cheie
  • renumărarea voturilor este mai ușoară deoarece oficialii pot izola problema într-un singur stat

Dezavantaje:

  • câștigătorul votului popular poate pierde alegerile
  • unii alegători consideră că votul lor individual nu contează
  • prea multă putere rezidă în așa-numitele „swing states”

Ce sunt statele „swing”?

Majoritatea statelor votează în mod constant pentru același partid în fiecare alegeri.

Acesta este motivul pentru care candidații prezidențiali vizează anumite „swing states” în care votul ar putea merge în ambele direcții, mai degrabă decât să încerce să convingă alegătorii din întreaga țară.

În 2024, cele mai importante „câmpuri de bătălie sunt Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin, Carolina de Nord.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...