G4Media.ro

Alegerile primare ale opoziției: soluția pentru a câștiga alegerile locale. O propunere…

Alegerile primare ale opoziției: soluția pentru a câștiga alegerile locale. O propunere pentru Nicușor Dan, Vlad Voiculescu și PNL: cum putem alunga PSD de la Primăria București (Op-ed de Cristian Ghinea)

Iată-ne în situația paradoxală în care avem doi posibili candidați populari ai opoziției antisistem USR – PLUS la primărie, un PNL care tocmai a schimbat garnitura de conducere la filialele de sector și municipală cu oameni proaspeți în partid, dar care nu are un candidat clar și, mai ales, nu avem niciun proces prin care acești oameni să colaboreze, îndreptându-se toți cu capul în zidul alegerilor într-un singur tur unde Firea și PSD pot să câștige.

Nicușor Dan a organizat cu apropiații săi din biroul municipal USR un proces de selecție unde e singurul cu șansă, fără să fie clar dacă are dreptul de a intra în cursa altfel internă a unui partid unde nu este membru (și unde a fost rugat să rămână și la prima demisie de acum doi ani și la ultima demisie de acum câteva luni).

Acum, la doi ani după conflictul dintre noi, când ne vedem fiecare de domeniul la care ne pricepem și partidul este condus de o nouă generație de lideri mai flexibili cu opiniile celorlalți, mai puțin vulcanici și mai înțelepți, îmi permit să-i dau un sfat: dragă Nicușor, este musai să înveți să negociezi și să semnalizezi ce vrei înainte de a ajunge primar, unde gestionezi alianțe, consilieri, bugete, altfel bunele tale intenții nu se vor transforma în mai bine pentru orașul pe care amândoi îl iubim.

Intrarea lui Nicușor Dan în cursa internă a USR București nu rezolvă însă problema de fond pomenită în paradoxul enunțat la început.

Nicușor Dan poate câștiga cursa internă din USR București. O parte din membri îl vor, o altă parte nu îl vor cu niciun chip și cei mai mulți nu se așteptau să fie puși de facto în fața faptului împlinit prin modul mai degrabă obscur în care s-a desfășurat procesul. Dar cert e că dacă rămâne calendarul stabilit de Biroul Municipal (cu termenul limită de candidatură deja expirat) Nicușor Dan câștigă, fără concurență.

În același timp, USR este în alianță politică cu PLUS până în 2020. Această alianță va avea candidat comun la București. Un candidat USR care e Nicușor Dan și un candidat PLUS deja desemnat ca fiind Vlad Voiculescu. Cum se face alegerea unicului candidat? Și cum facem să nu fie contracandidat de PNL, care după scorul de la europarlamentare din București nu are șanse să fie în fața noastră, dar ne poate lua procentele esențiale pentru a câștiga (cum a pățit Nicușor Dan data trecută).

Cert este că și Nicușor Dan, și Vlad Voiculescu ar fi primari mai buni decât Firea, așa cum cert este că participarea în cursă a amândurora + un candidat PNL i-ar da lui Firea încă un mandat.

Cum ieșim din situația asta?

Am fost membru în Comisia de negociere a alianței USR – PLUS. Am scris un document în care am propus celor două partide o metodă ca opoziția unită să bată PSD în orașele mari, implicând și publicul în decizie: Alegerile primare deschise.

Propunerea a fost apreciată, iar în protocolul alianței politice USR PLUS, alegerile primare sunt una dintre metodele posibile prin care se pot stabili candidații comuni la alegerile locale (detaliile urmează a fi stabilite într-un protocol de alianță electorală pentru aceste alegeri închise). Procesul decizional intern este pornit și alegerile primare sunt una dintre opțiunile pe masă.

Precipitarea evenimentelor de la București arată că e nevoie ca această soluție să fie agreată mai repede. Soluția decentă mulțumitoare pentru cei doi posibili candidați este cea prezentată mai jos. Ea poate fi valabilă și pentru candidații la primăriile de sector (ca și pentru marile orașe din țară și pentru candidatura la președinția consiliilor județene). O decizie de organizare în iarnă ar fi ideală, astfel încât echipa de candidați rezultată să aibă timp să pregătească campania mare.

Textul este scris astă vară și întorceam acolo pe toate fețele argumentele pro și contra. Dacă e neclar ceva pentru public revin cu explicații de context. A fost un proces intern de negociere și consultare serios și cred că ar putea fi încă un mod prin care USR să schimbe modul în care se face politică în România.

Am propus de-a lungul ultimilor ani ca USR să organizeze referendumuri interne pentru decizii majore (partidul a implementat cu succes, decizia membrilor ne-a ținut uniți în momente de diferende dramatice); ca USR să organizeze alegeri primare pentru lista la europarlamentare (am avut lista de candidați cu câteva luni înaintea celorlalte partide, proces și meritocratic și democratic), am propus ca USR să facă apeluri de CVuri pentru posturile care revin partidului în conducerea instituțiilor publice (și așa am numit experți recunoscuți, nemembri de partid, la CNSAS și BNR). De fiecare dată când USR a avut curaj să inoveze a ieșit bine.

Și, mai ales, nu trebuie să vedem procesul de alegeri primare ca unul de tip învingătorul ia totul. Unii dintre cei care nu câștigă marele premiu pot fi foarte buni viceprimari. A fi viceprimar cu un portofoliu clar într-un mastodont cum este Bucureștiul poate să fie ceva important.

Avem o țară de guvernat, alegerile locale sunt cheia, Bucureștiul este foarte important, dar este o piesă dintr-un ansamblu mai mare. USR are acum aproape 700 de filiale locale, PLUS a intrat în creștere accelerată. Pentru cine este interesat de mecanismele interne ale acestei creșteri, aici se află pe site-ul partidului raportul departamentului de Extindere pe care l-am condus, cu detalii despre bugete, filiale, proceduri – https://drive.google.com/file/d/1Cd6pKByzMXQBabhGTdJ7YrPhD955_xud/view. Ca să aveți o idee despre ritm, de când am scris acest raport în iulie și până acum au mai intrat în USR încă 5000 de membri și au mai fost deschise încă 200 de filiale locale.

Peste tot în țară, noua forță politică face ceea nu s-a mai dezvoltat niciodată în România: provoacă Sistemul de jos în sus la scară mare. Bucureștiul este însă important pentru că de aici se dă tonul. E important să începem povestea cu înțelepciune, eleganță și permanent cu ochii pe minge: să batem PSD și să schimbăm România.

Haideți să nu ne mai facem surprize unii altora, haideți să dialogăm, să stabilim niște reguli clare și să lăsăm democrația să funcționeze.

Mai jos, documentul scris de mine pentru echipa de negociere comună USR – PLUS.

—————————————————————————————————————

Att: Echipele de negocieri USR – PLUS
Autor: Cristian Ghinea
Data: 13 iunie 2019

Propunere pentru folosirea sistemului open primaries pentru desemnare candidați comuni USR – PLUS pentru primării și președinția Consiliilor Județene

Stabilirea candidaților poate fi făcută prin 3 sisteme:
1) Negociere între partide, fără input extern (nivel județean sau național)
2) Sondaje reprezentative la nivel județean
3) Primaries, pot fi închise (votează doar membrii partidelor) sau deschise (invităm publicul să voteze).

Dintre aceste sisteme, propun primaries deschise, pentru argumentele prezentate mai jos.

Prezumții privind calendarul:

– Dacă vrem realizarea unei alianțe pentru cele trei ture de alegeri (prezidențiale, locale, parlamentare), trebuie să ne adaptăm calendarul la necesitățile primelor alegeri, cele prezidențiale.
– Evident, aici negocierile nu pot duce decât la un candidat comun al celor două partide. Însă în august trebuie demarată strângerea de semnături.

Fereastra de oportunitate realistă este finalizarea negocierilor + desemnarea candidatului comun, conform statutelor celor două partide, în luna iulie.

De aici decurg două posibilități:
– A) Fie agreăm o soluție doar pentru prezidențiale fie
– B) agreăm un pachet de soluții pentru toate cele trei alegeri.

Dacă soluția aflată pe masă, după prima rundă de negocieri este B, atunci trebuie să ținem cont de calendarul de mai sus.

De ce celelalte sisteme sunt deficitare?

1) Negocieri fără input

Stabilirea de pe acum, prin negocieri a candidaților comuni, ar pune în sarcina echipelor de negociere o sarcină nerealistă pentru calendarul posibil acum. Dacă am agrea doar că negociem ulterior, fără a stabili criterii sau detalii, nu am face decât să frustrăm ambele organizații, care sunt aflate într-o stare de dezvoltare accelerată la nivel local și de pregătire a oamenilor pentru locale. Inevitabil, soluțiile agreate de negociatori vor fi contestate în organizații, cu potențial de risc de imagine extern. Pentru publicul general ar fi politics as usual.

2) Sondaje

Sondajul este un concurs de notorietate pentru o fotografie la un moment dat. Dacă cineva e cunoscut nu înseamnă și că e văzut de public în mod real într-un anumit rol – Fenomenul Ilie Năstase folosit în 1996 pentru candidatura ratată la primărie și în 2019 la europarlamentare.

Pentru forțele politice tinere care s-au remarcat prin îndrăzneală ar fi și o dovadă de lipsă de leadership. Carierele politice se construiesc prin campanii și prin schimbarea/modelarea agendei publice, nu prin sondaje care constată fotografii fixe, fără dinamică.

3) Primaries

Primaries închise
Pentru partide e atractivă soluția primarelor închise: știm membrii, știm pe ce ne bazăm. Însă aceste alegeri nu antrenează entuziasm public general. Sunt mai bune ca instrument de a ”vinde” partidul decât clasicele decizii de birou închis, dar publicul nu se simte direct inclus. Pentru o alianță de două partide apare și riscul major al tribalizării celor două baze: fiecare membru va simți datoria de a vota candidații din rândurile partidului propriu.

Primaries deschise

Avantaje:
– Modalitate bună de a ocupa agenda publică și de a fura startul pentru alegerile oficiale: tu poți decide viitorul primar încă de pe acum, vino la Alianța USR-PLUS și vom da împreună Primarul.
– Vom selecta candidații cei mai redutabili în campanie, pregătiți pentru campania mare, oficială
– Baza celor două partide va accepta decizia ca fiind una legitimă, într-o măsură mult mai mare decât negocieri interne (așa a ieșit la vot, mergem mai departe).

Riscuri:
a) Mereu când e vorba de primaries există suspiciunea că adversarii politici pot infiltra oameni care să voteze pentru a scădea șansele în alegerile oficiale.
b) Promovarea unor candidați-vedetă, care să fure showul, fără substanță.

Contraargumente:

a) Această temere mereu prezentă e sistematic contrazisă de practică. Atunci când se încearcă eșuează pentru că nu e atât de evident pe cine trebuie să susțină adversarii ca să prejudicieze șansele partidului care organizează primaries. Pe candidatul mai tradițional sau pe candidatul mai anti-sistem? De unde știu adversarii care e mood-ul public? Sunt documentate cazuri în SUA unde diverse grupuri încearcă să ”strice” primaries, dar decid să susțină candidați diferiți, pentru motivații diferite. Oricum, impactul acestor tactici este foarte limitat când se strânge o masă critică de electori.

Pentru a reduce acest risc propun două mecanisme de securizare a votului:

– Vor vota persoanele înscrise într-un registru electoral cu 4-6 luni înainte, registru disponibil membrilor celor două partide, care pot verifica trecutul/postărilor lor. O comisie comună de arbitraj poate exclude persoanele dubioase.
– În cele 4 – 6 luni doritorii vor plăti echivalentul unor cotizații medii. Sloganul va fi: Facem campanie cu banii de la tine. Dar astfel orice tentativă organizată de a infiltra corpul electoral va fi foarte scumpă față de impactul potențial (care e oricum diluat dat fiind argumentul de la pct a). Ca măsură suplimentară putem stabili că vom face primaries doar acolo unde registrul electoral atinge 3 – 5% din masa totală de votanți din oraș / județ, astfel încât să asigurăm masa critică.

b) Nu am contraargumente / mecanisme directe de a limita acest risc, așa e democrația, uneori poate avea rezultate dubioase. Dar mai rar sau mai superficial dubioase decât situația clasică a negocierilor cu ușile închise. Cei care câștigă primaries vor avea oricum prima șansă la alegerile mari – vor fi campaingneri testați – dar foarte probabil un profil ok, pentru că publicul nostru e mai inteligent, mai educat și mai responsabil decât publicul general. Prezumția e că mai mulți oameni se pot înșela mai puțin decât mai puțini – Ilie Năstase, Gabi Firea și alte catastrofe au ajuns candidați prin decizii de partid, nu prin dezbatere largă și alegeri.

Deci, cum ar putea fi?

Cine candidează?

– Membri ai celor două partide.

Pot fi trei variante:
1) Orice membru care dorește
2) Orice membru care are susținerea filialei locale / județene
3) Orice membru care reușește să strângă o masă critică de sprijin în interiorul filialei.

Recomandarea mea este pentru opțiunea 3.
Varianta 1 poate duce la primaries în care chemăm publicul general să aleagă între 55 de candidați. Nu ar avea sens pentru public.
Varianta 2 ar duce în practică la câte doi candidați – unul de la USR, celălalt de la PLUS – și ar duce la tensiuni suplimentare și tribalizare: fiecare partid votează calul său din cursă.
Propun stabilirea unui prag – semnăturile a X% din membrii de partid din filială/filiale – astfel încât să poată candida persoanele care pot convinge colegi să le sprijine, dar fără o decizie oficială ca atare a uneia dintre filiale.

Pentru ce poziții?

– Președinți de Consilii Județene – vot la liber pentru membrii + public din tot județul
– Primari din marele orașe sau din orice localitate unde cele două filiale cer acest lucru.

Cine votează?
Membrii din registrul electoral (RE). În RE se intră prin una dintre cele două căi:
a) Membru USR sau membru PLUS plătitor de cotizație în ultimele 4 – 6 luni, în filialele care acoperă județul / localitatea.
b) Persoane înscrise în registrul electoral, de pe raza județului / localității, în condițiile descrise mai sus.

RE va fi transparent pentru membrii celor două partide. El va fi gestionat de către o Comisie Comună de Arbitraj (formată cf. înțelegerii de la punctul legat de conducerea Alianței). Poate fi contestată calitatea de elector atât a celor veniți pe filiale a) cât și a celor veniți pe filiera b). Decizia va fi a Comisiei Comune de Arbitraj.

Cine câștigă?

Candidatul aflat pe primul loc care obține mai mult de 30% e declarat câștigător. Unde nu se întrunește această condiție, se organizează turul doi între primii doi clasați.

Motivație: nu vrem să punem publicul pe drumuri de două ori decât în cazuri excepționale, nici nu vrem să iasă candidat cineva care ar fi pe primul loc cu 15%, în caz de situație cu mulți candidați și voturi disipate.

Mulțumesc pentru atenție. Să avem curaj! Norocul vine după.

Op-ed semnat de Cristian Ghinea, europarlamentar USR PLUS. Opiniile prezentate de autori în rubrica Op-ed nu reprezintă poziţia redacţiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

55 comentarii

  1. Bai cetateni, fiti atenti! Baietul Ghinea, complotist de-al lui Barna si Ciolos, propune el o vrajeala (de ce nu un vot pe Zeus, ca tot sinteti prieteni?).
    Solutia simpla: un sondaj (sau doua, sau patru daca vrem o confirmare multipla). Sau si mai simpla: Nicusor Dan candidat, ca stim cit a strins data trecuta cind nu l-a sprijinit PNL-ul.

    • Ca sa fii primar trebuie sa stii sa vorbesti cu oamenii… si cu unii si cu altii si cu angajatii din subordine directori scrupuloși și sa-i convingi sa… munceasca.
      Eu unul stiu cu cine votez… nu am nevoie de un articol luung pe tema asta.

    • Amicule.. cred ca Ghinea se pricepe mai bine! No ofence!

    • Sondajul nu este o solutie corecta, in niciun caz nu inaintea unei campanii cat de cat publica. Altfel in loc sa fie un concurs de competenta rezulta unul de notorietate. Oricum popularitatea o sa fie esentiala dar trebuie sa dai sansa oamenilor sa-si spuna planurile sa convinga…. altfel degeaba ai facut un partid nou daca oamenii noi nu au loc sa se afirme.

    • Cat de populara a fost Firea!!!!!!!!!!!!

    • Toată lumea să fie pe fază, începe spectacolul : postacii mafiei PRO(ST)-PSD-ALDE deghizați în useristi, plusisti sau penelisti or să bage bățul prin gard iar „idioții utili” pun botul și se împart în tabere. Care cu ghinea, care cu iohannis, care cu nicusor. Despre mafie, numai de bine!

  2. Oricum, pe Nicusor Dan il votam la PMB. Si pe Iohannis la prezidentiale.
    Ghinea, erai mai simpatic cand imparteai pliante USR pe la targul de Craciun al lui Firea, zau asa.
    Lasa op-ed-urile. A fost platit articolul? Ii puneti si voi un P? Sau, invers, l-ati platit pe Ghinea ptr articol? Pe drepturi de autor? :)))

    • Mie mi se pare o prostie lupta asta intre nume, la alegerile europarlamentare au candidat intern 80 de omanei.la usr plus, dezbateri, proiecte ,discursuri. La prezidentiale nu s a intamplat asta, dezamagitor, la fel si acum? Ce naiba e asta? Numele pe care le stim si atat? Daca vreti sa aratai ca sunteti un partid diferit de celelalte ar trebui sa avem 10 candidati usr plus pentru sustinerea la pmb. Nicusor Dan a luptat, de acord, dar de ce si a dat demisia din partid? De ce si a dat demisia a doua oara? Ce joaca e asta? Nu arata deloc a om serios, desi stim cu totii ca este.

  3. Wow, dl.Cristian Ghinea, care tensioneaza in mod constant aiurea atmosfera din USR, vorbind despre Nicusor Dan impotriva căruia a luptat cu mare entuziasm. Sau nu-i asa?
    Poate se muta la Plus, ca sa fie totul mai clar :)))

  4. Mi-e sila ca l-am votat pe slinosu asta dar a venit la pachet cu USR-ul … mai bine taci si vezi de mandatu de ioroparlamentar ! Data viitoare nu mai votez niciun USR daca defileaza tot cu oportunisti din astia.

    • Chiar nu gaseati pe altcineva dintre useristi sa-si faca reclama pe site,”cacu” asta se duce barna tot mai la vale,oameni buni! Un oportunist narcisist,cu apucaturi de obsedat sexual,sa ne amintim relatarea unei colege agresate de el….sau nu e voie pe aici?

    • Am pus fara intentie intrebarea la comentariul tau,@AS,sunt cu totul de acord cu postarea!

    • Ghinea, oportunist? Il citesc de cand scria in Dilema. Cand Nastase sufoca presa a fost printre putinii care aveau curaj sa-l critice. Imi amintesc de el, de Andrei Gheorghe ca fiind voci critice. Restul si-au adus aminte dupa ce a cazut in dizgratie cat de dictator era etc. Aia sunt oportunisti.

    • @Corrie

      Persoana de sex feminin la care faci referire a revenit pe subiectul relatat de ea si a declarat ca a fost o gluma proasta. Respectiva persoana a publicat mesajul care a ajuns in presa pe un „grup intern de glume”.

      Mai jos relatarea ei:

      „Dragii mei, Regret că spusele mele pe un grup intern de glume au fost preluate de presa de scandal. Doresc să-mi prezerv intimitatea şi viaţa privată, consider că persoana care a dat postarea mea presei a făcut un gest josnic şi nu voi da niciun amănunt în plus. Vă mulţumesc de înţelegere, Mariana”, a scris mai scris femeia.”

      Evident, oamenii nu citesc articolele, ci doar titlurile. Evident, oamenii care vor sa discrediteze si sa demonizeze persoane – aleg calea manipularii adevarului si a minciunii.

      Spui despre „obsedat sexual, sa ne amintim relatarea unei colege agresate”, insa nu spui continuarea povestii – ca de fapt a fost o minciuna, o postare pe un grup intern de glume al USR si ca presa a luat postarea si a relatat-o ca fiind un adevar, nu o gluma interna.

  5. Nu il suport pe intrigantul asta smecher numit Ghinea!

    • Așa e… vazandu-l chiar îi dai dreptate lui Iohannis ca a avut ghinion.
      Nimeni nu vrea oameni activi, energici si cu idei proprii… la noi in politica

  6. Cristina Ghinea este un politician foarte lucid, pe care il apreciez in mod deosebit. Sa fiu sincera, initial speram sa candideze el la presedintia USR. Un om inteligent, sincer, direct. Ma bucur ca este in parlamentul european, sunt sigura ca o sa aiba initiative bune. Hai USR ! Hai Barna !

    • „Lucid” pana da de o „bucatica”mai aratoasa…Hai sa lasam laudele gretoase,nu e mai bine sa fim mai lucizi,mai realisti,sa verificam mai bine cine ne vrea votul?Daca graba cu care si-a dat demisia din parlament ca sa ajunga la inaugurarea parlamentului UE,tocmai cand opozitia -macar PNL si USR,ca de pmpistii lui basescu am uitat demult-avea nevoie de voturi sa aleaga un nou avocat al poporului,deci daca asta este atitudine lucida,atunci ,votez PNL si mai ales Iohannis!

    • PNL este USL si nu i se va sterge in veci. fain cum zici de Ghinea ca-i oportunist dar votezi cu PNL, care in mod categoric nu au fost si nu sunt oportunisti. Iohannis a tacut si n-a facut nimic cat a fost presedinte, noroc ca acum cu inceperea campaniei mai iese din amorteala. votul pt Iohannis a fost mai degraba vot anti-PSD, sa nu uite PNL asta.

    • Bine, Corrie!

  7. Iti dai seama de calitatea oamenilor din aceasta sectiune de comentarii dupa modul in care isi exprima opiniile.

    • Wow.tu esti un rafinat,doar nu te numesti aiurea versace,nu? Cu v mic,ca doar nu esti din neamul designerului si mai degraba Gica ,zau!

  8. USR este un partid construit pe miscarea USB de salvare a Bucurestiului din ghearele samsarilor imobiliari. Artizanul acestei structuri este Nicusor Dan. El este initiatorul unei miscari de rezistenta si combatere a tot ceea ce inseamna Firea si Oprescu pentru Bucuresti. Cand insfarsit miscarea de rezistenta are sanse sa invinga, dl. Ghinea il impunge patern pe Nicusor Dan si vrea selectarea candidatului prin vot democratic. Cand Nicusor Dan batea tribunalele ca sa blocheze monstruozitatile mafiei Oprescu-Firea-Pandele, ceilalti potentiali contracandidati isi coafau PR-ul, si se menajau prin posturi caldute. Nicusor este simbolul opozitiei in Bucuresti, restul sunt niste fripturisti.

    • @Rodrigo

      Orasul are nevoie de oameni competenti in echipa de administrare a orasului, nu simboluri.

      Simbolurile nu pot rezolva starea in care se afla Bucurestiul, ci o echipa intreaga de oameni competenti si responsabili.

      Doar pentru ca Nicusor Dan se lupta in tribunal cu administratia locala, nu inseamna ca este si un bun manager, ci doar ca este foarte bun pe ceea ce face el.

    • @Jan Versace,
      De unde stii tu ca Nicusor nu ar fi un bun manager? Doar ai auzit ce spune melodia apropo de managerii cu…acte in regula:
      ” Fata mea este model
      O cheamă Coco Chanel
      Fata mea e manager
      Urcă firma pân’ la cer…”

    • Nu vreau sa spun ca Nicusor Dan nu are merite in demararea proiectului politic numit USR. Dar, dupa aceasta faza, Nicusor si-a aratat limitele politice: pur si simplu nu a vrut ca partidul sa creasca, a vrut sa ramana doar un grup restrans format din el si prieteni. A respins aderarea gruparii Ciolos la USR, care ar fi fost o mare chestie pentru USR (aveam o singura sigla, toate frecusurile actuale USR – Plus nu ar fi existat). Cand au existat in USR mai multi care gandeau diferit decat el (ma refer la pozitia privind referendumul promovat de CPF) A PLECAT PUR SI SIMPLU: si-a dat demisia, si-a luat jucariile si a plecat.

      Fara suparare, dar Nicusor a lasat un USR la 8% si acum e la 22-25% (22% deja validat electoral) tocmai pentru ca noua conducere a facut eforturi disperate sa creasca partidul, sa accepte oameni noi (si diferiti!), chiar daca de multe ori asta duce inevitabil la frecusuri mari interne. Nu e alta cale sa cresti un partid, sunt durerile normale de crestere.

      Solutia propusa de Ghinea pare rezonabila. Alegeri preliminare pentru pozitia de candidat anti-PSD cu deschidere mare (orice bucurestean care vrea sa se inscrie). Ar putea aici sa participe Nicusor Dan, candidatul USRPlus si chiar candidatul PNL.

      Ceva imi spuna insa ca Nicusor Dan nu o sa accepte aceasta solutie, dintr-un motiv simplu: el a decis sa candideze INDIFERENT de ce se intampla. Va candida oricum, indiferent daca il sustine USR sau nu, acum doar face tatonari. Daca participa la aceste alegeri preliminare si pierde, e blocat.

      Pur si simplu eu nu cred ca Nicusor Dan e bun de politica, asta e problema lui. Daca voia sa faca politica, putea sa ramana in USR si sa incerce sa conteze, chiar daca isi da demisia din functie de presedinte al partidului. Si functia de primar general e politica pana in maduva oaselor: ai nevoie de sustinere in Consiliu, ai de negociat cu primariile de sector, ai de negociat cu regiile si firmele detinute de primarie, ai de negociat cu guvernul si asa mai departe. Ai de negociat solutii si majoritati politice, ai nevoie sa faci unele compromisuri utile. Nicusor Dan nu imi pare deloc capabil sa faca asta.

  9. Ghinea zice ca au iesit peste PNL la alegerile europarlamentare, si concluzioneaza gresit ca vor fi peste PNL si la alegerile pentru locale.
    Pai la europarlametare v-au votat in Bucuresti, toti cei care au fost in oras la momentul votarii (26mai), indiferent de domiciliu. La alegerile locale vor vota in Bucuresti doar rezidentii.
    Nicusor Dan nu are sanse sa convinga PNL sa îl sustina. De asemenea nu stie sa speculeze greselile Gabrielei ca primar, încât sa adune procente pentru el. Dupa ce a intrat in parlament, nu s-a mai auzit nimic de el înafara de pozitia cretina pro-referendum pt familie. Eu, rezident pe Bucuresti si proUSR, nu o sa îl votez in veci pe ND la primarie.
    Sa fim optimisti, poate o sa se supere din nou pe ceva din senin , sa-si ia jucariile si sa se retraga din cursa pentru primarie :))

    • Vorbeste despre rezultatele pentru Bucuresti si nu despre cele pe tara. Pe site-ul BEC poti vedea cum Alianta usr+plus se afla pe primul loc.

    • Mai sa fie dar eu nu vreau politician la primarie, vreau un administrator, vreau un om care sa nu faca compromisuri, vreau un om care promite ceva si se tine de cuvant, care poate sa faca un plan pe 10 ani si in fiecare an face 10% (+/-1%) . Mai lasati-ne cu aranjamente si speculatii. Nu ma intereseaza negocierile pe sub masa pentru a obtine majoritati de conjunctura in consiliu. Daca Nicusor are niste principii corecte, are niste idei corecte, o sa fie votat de catre 90% din consiliu ca nici pesedistii nu sunt chiar atat de tampiti sa se puna impotriva unor masuri logice si normale ( cel putin majoritatea lor). Daca Nicusor nu e bun de primarie, poate ne explici de ce e mai bun Vlad Voiculescu. Omul a fost economist la Min. Finantelor dupa care a adus medicamente cu sacosa, apoi a devenit expert in domeniul medical si ministru al Sanatatii ( unde unii spun ca ar fi fost cam varza si acolo) , acum e convertit in candidat la primarie si in foarte bun administrator. Tu de ce crezi ca l-a impins Ciolos pe postul asta ? Ca sa mai traga in sus Plus la parlamentare. Si sa nu te miri ca dupa aia ne lasa balta cu primaria si zboara pentru un post mai important in stat pe sistemul deja patentat de altii inaintea lui.

  10. O mare gargară.
    Și PSD a organizat alegeri interne pentru desemnarea candidaților inca din 2004:
    http://mobile.hotnews.ro/stire/1223189
    În PLUS asocierea cu gașca lui Cioloș (că ăla nu e partid) poate rasturna orice desemnare de candidat prin alegeri interne.
    Să luăm exemplul lui Nicușor Dan: omul de luptă cu sistemul (mafia imobiliara și politică) de peste 10 ani, e cam singurul care are obsansa reală sa o învingă pe WiFirea. Dar dacă la negocierea cu Plus de va decide că trebuie să candideze Voiculescu pentru a creste „awarnes”-ul PLUS in capitală?

    • PLUS este partid politic, inregistrat la tribunal, cu filiale, comunitati locale, coordonatori regionali, candidati la alegeri, etc.

    • @anonim faci confuzii . Faptul ca ND se lupta cu sistemul, nu inseamna ca are solutii. Sau ca va sti sa construiasca, sa vina cu idei. Si nefacând acestea, nu o sa ia voturi. Tu poti sa te închipui pe tine convingând lumea, cu argumente, sa îl voteze pe ND ? Nu prea cred.

    • @GeoDaDume:

      Mai citește o dată „op ed”-ul de mai sus. Gargară! Că sa o bati pe firea ar trebui sa ai la ora asta candidatul anunțat nu sa filosofezi pe tema modalității de desemnare a acestuia.
      Spui că lupta cu sistemul nu il califica pe dl. Dan. Eu cred că tocmai asta il califica. Și da mă văd pe mine convingând lumea cu argumente să il voteze pe Dl. N Dan

    • @anonim

      Pentru a castiga alegerile locale in Bucuresti (adica „a o bate pe Firea”) trebuie doar sa exista un candidat comun al partidelor din Opozitie.

      Acest lucru poate avea loc doar daca se respecta niste chestiuni de bun simt – dezbateri, prezentarea programelor candidatilor, alegeri primare, etc. Acestea se intampla doar daca se dezvolta un sistem coerent de a organiza astfel lucrurile.

      Anuntul candidatului nu echivaleaza cu bataia castigata in vara. Mai este mult pana atunci si in acelasi timp – putin timp. Este nevoie de dezbatere, alegeri primare – cel mai bun sa castige, iar restul sa nu iasa din competitie ca pierzatori, ci sa fie viceprimari.

  11. @Corrie, marș d-aici cu vrăjeli d-astea ieftine cu bucățici si alte prostii. Judecă propunerea din articol, care e decentă.

  12. G4 Media, va citesc zilnic si citesc si comentariile zilnic. De la un timp sunteti parazitati de niste indivizi cu un limbaj licentios, cu comentarii foarte foarte agresive, de cele mai multe ori jignitoare. Contrasteaza puternic cu calitatea articolelor si sincer nu inteleg de unde vin acesti oameni pt ca nu credeam ca pe g4 intra asemena indivizi sa isi ia informatiile. Poate aveti nevoie de un mediator al comentariilorpt ca sincer uneori mi se intoarce stomacul pe dos…

    • Iti recomand Bilomag, Colebil, etc

    • De acord cu dvs. Exista persoane care se exprima intr-un mod urat in sectiunea de comentarii. Glume de gradinita, hartuire pe baza infatisarii sau a numelui, cuvinte obscene, etc.

      Este posibil ca unii sa fie platiti sa publice astfel de comentarii, lipsite de argumente si pline de obscenitati si manipulari. La fel de posibil este ca aceste persoane asa sa se exprime, asa sa fie educate.

      Cele mai multe comentarii manipulatoare si obscene le-am observat la articolele referitoare la USR si PLUS. Eu am banuiala ca ori sunt sustinatori sau membri ai altor partide, ori sunt oameni care asa le sta in natura.

    • Rodrigo, de acord cu tine! Daca Nicusor Dan nu era, nimic nu era (USR)!
      Nicusor Dan stie el de ce a lasat USR-ul dupa ce l-a infiintat si cel mai bine stie de ce nu a vrut sa colaboreze cu Ciolos, dar si unii dintre noi putem macar intui motivele lui si sa fim de acord cu ele si cu el.
      Eu sunt toatal pentru N. Dan. Daca mergem pe meritocratie, atunci N. Dan se impune.

    • Pai nu poti sa revii dupa ce vomiti, Cris?!

    • Ce înduioșător, ți se face greață. Trolii mafiei PRO(ST)-PSD-ALDE folosesc diverse fantoșe, dintre care unele pentru „a exprima idei” prin care dezinformează, altele cu „limbaj licențios” pentru a-i pune la punct pe cei care îndrăznesc să le combată „opiniile argumentate” prin care postacii manipulează și altele prin care-și „întorc stomacul pe dos” dacă e cineva care își permite să le răspundă la „agresiuni”, ” jigniri” și cer „mediere”, adică cenzură. Bineînțeles, nu pentru ” indivizii ” care le sunt tovărăși, ăia trebuie să poată minți, să „cacu”, să spună despre alții că sunt ” obsedați sexual „, la ăia e ok.

  13. Bucurestiul este cistigat de deja de Nicusor Dan si TARA de Klaus Johannis . Puneti cu totii umarul pentru realizarea acestui deziderat .

  14. Funny. Cum apare un politician care spune totul direct, fara ocolisuri, imediat apar si trollii care incearca sa-l compromita si sa fie aruncat in derizoriu. Ba ca-i prost, ca nu-l voteaza bla bla bla.
    Aceiasi tactica cu trolli si inainte de 26 mai. Lumea s a desteptat si nu a pus botul. N-o sa puna nici acum.
    Fac pariu de acum. pnl desi a luat 15% in bucuresti, o sa aiba candidat unic. Ii doare in pix daca vor pierde.

  15. Sansele ca PNL sa nu aiba candidat propriu sunt practic ZERO, la fel ca in 2016 desi PNL stie ca nu are candidat cu sanse de castiv, va face calculul politic ca li se pare mai important sa stranga cat mai multi consilieri locali decat sa contracareze candidatul PSD.

    Despre selectarea candidatilor aliantei, poate ca as fi tentat sa votez in open primaries, dar cu siguranta nu daca ar trebui sa platesc pentru asta. Inteleg totusi ca trebuie sa se fereasca cumva de trollingul adversarilor.

    PS: optiunea mea ar fi „altul decat ND”.

  16. Organizarea USR bazată pe alegeri interne a dat rezultate f bune la europarlamentare, Nicușor Dan e un loser care a pierdut deja la mare distanță 2 alegeri (spre deosebire de Clotilde Armand,de exemplu,care a câștigat de facto la sect 1).

  17. Mai intai, Dl. Ghinea ar trebui (daca vrea sa fie considerat om serios si frecventabil) sa isi plateasca datoriile! Acum 2(DOI) ani si ceva, venea pe cai mari impotriva ideii de „partid umbrela” si implicit impotriva lui Nicusor DAN, care nu voia sa pozitioneze partidul pe temele care dezbinau membri (familia asa-zis traditionala, in cazul acela). Dl. Ghinea sustinea, atunci, ca trebuie neaparat o clarificare ideologica , pentru ca fara asa ceva partidul nu poate creste ca numar de votanti si el are, pentru partid, ambitia sa dea prim-ministrul in 2020. Istoria se stie: l-a invins pe Nicusor DAN, a preluat fraiele, ok.

    Dar inainte de a ne povesti despre altceva, sa reluam de unde am ramas: sa ne prezinte ce a facut, in ultimii doi ani, in privinta clarificarii ideologice! A scris un paragraf macar?! A trecut de titlu?! Ar fi fost cazul sa ne prezinte si noua un document (precum cel din articol), pe care sa-l citim, sa nu-l credem pe dl. Ginea, pe nedrept, incremenit in proiect! Acum doi ani vorbea cu mare aplomb si parea ca stie ce spune. Doar ca momentul adevarului, cand se ne verificam si noi cu dansul … n-a mai venit! 😈 🙁

    Pai atunci, cum sa creasca partidul, cum sa dati prim-ministru, Dl. Ghinea, daca partidul este exact la fel ca pe vremea lui Nicusor DAN, cand ziceati ca nu se poate?!
    Pentru ca daca se poate si fix asa, ca un partid umbrela, fara clarificare ideologica (iar faptele ne arata ca USR-ul a crescut si are chiar sanse sa dea prim-ministrul ) … asta va transforma intr-un impostor – ceea ce este, sa marturisim, nedrept pentru pretentiile dvs. de ideolog al partidului.
    💡

    Am asteptat 2(DOI) ani, mult n-o mai fi de asteptat, nu? 🙁

    Dupa ce ne lamureste cu ce a promis, revenim si discutam si despre primaries, ca nu zice chiar rau Dl. Ghinea, desi incearca sa ne faca pe alocuri din vorbe … ( „USR are acum aproape 700 de filiale locale, PLUS a intrat în creștere accelerată” – cam cat de accelerat, asa!? Cate filiale, cati membri … sa putem si noi compara; in unele locuri invoca alianta ca aducand un partener egal si compatibil, in altele se face ca uita de compatibilitate – doar la USR s-a facul lista la europarlamentare in mod democratic; la PLUS s-a facut cam din pixul dlui Ciolos, etc.)

    • Alegerea de a nu te pozitiona pe un anumit subiect inseamna de fapt ca te pozitionezi.

    • Gizăs ești bine, etc..?
      Noi avem nevoie sa alegem un primar care sa țina la oameni si pentru care angajatii sa munceasca cu placere fara sa simta nevoia de comision.
      Știi cine trateaza nevoile speciale, nu? Societatea

    • Domnu’ trol sanitar, au ieșit bine „recoltările” de dimineața? Sau „s-a amestecat” iar „ideologia” cit „știința”?

  18. Nu stiu de ce nu-i suport pe Cristian Ghinea si Dragos Pislaru! Dar deloc!

  19. Primaries intre PLUS si USR l-ar avantaja pe VV pentru ca ar primi voturile membrilor PLUS dar si a ~50% dintre membrii USR .

    Primaries intre PNL, USR, PLUS ar avantaja PNL pentru ca au cei mai multi membrii.

    Sondajele de opinie – care totusi sunt cel mai apropiat instrument de masura al preferintelor persoanelor cu drept de vot din B – probabil l-ar pune pe ND mult in fata.

    Vedeti cum cine impune regulile jocului da si „castigatorul” !? Nu cred ca e nimeni atat de prost incat sa cada in aceasta capcana.

    Cel mai probabil vor fi negocieri politice in urma carora se vor imparti cele 7 scaune de primari + viceprimari .

    • Pai banuiesc ca cei din USR nu sunt atat de prosti incat sa nu-si dea seama ca daca il marginalizeaza pe ND si nu tin cont de preferintele electoratului, vor avea o mare , mare surpriza neplacuta in Bucuresti. Pentru ca ND e indeajuns de incapatanat sa candideze independent daca USR-PLUS nu-l vor desemna candidat. In afara de asta , exista un risc mare de ruptura in USR Bucuresti, cea mai importanta organizatie din tara. Deci nu, eu cred ca totusi cei din USR sunt indeajuns de cerebrali sa-si dea seama ca succesul lui ND la Bucuresti ii va ajuta si la parlamentare.