G4Media.ro

Desemnarea lui Tim Walz drept candidat democrat la vicepreşedinţie readuce în atenţie…

Sursa foto: Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Desemnarea lui Tim Walz drept candidat democrat la vicepreşedinţie readuce în atenţie modul în care au fost gestionate protestele antirasism din 2020, după moartea lui George Floyd

Alegerea guvernatorului din Minnesota, Tim Walz, drept candidat democrat la vicepreşedinţia Statelor Unite a readus în centrul atenţiei gestionarea protestelor împotriva discriminării negrilor izbucnite după moartea lui George Floyd, în 2020, atrăgând atât critici, cât şi laude pentru răspunsul acestui stat american într-unul dintre cele mai tumultuoase episoade ale evoluţiei relaţiilor inter-rasiale din istoria SUA, relatează miercuri agenţia Reuters, transmite Agerpres.

Măsurile luate de Walz – devenit marţi coechipier al candidatei democrat la preşedinţie Kamala Harris – în urma uciderii afro-americanului Floyd de către un ofiţer de poliţie alb sunt criticate de aliaţii candidatului republican la preşedinţie Donald Trump, precum şi de analişti de extremă dreapta care spun că acesta a fost prea lent în mobilizarea forţelor de ordine pentru a opri jafurile, incendiile şi violenţa care au însoţit protestele din Minneapolis (nord-estul SUA).
În acelaşi timp, susţinătorii săi au elogiat rolul esenţial pe care afirmă că l-a jucat în urmărirea penală a ofiţerilor implicaţi în moartea lui Floyd.
Walz şi echipa sa au afirmat că au abordat situaţia cât au putut de bine, inclusiv prin desfăşurarea Gărzii Naţionale. Guvernatorul şi-a recunoscut totodată decizia de a amâna desfăşurarea Gărzii Naţionale şi a calificat răspunsul oraşului drept un „eşec abject”, în timpul unei conferinţe de presă la câteva zile după ce protestele au cuprins metropola Minneapolis, provocând ample daune clădirilor, afacerilor, dar şi unei secţii de poliţie care a fost luată cu asalt de protestatari şi incendiată.

Un raport redactat de republicani din Senatul statului Minnesota a susţinut că Walz nu a reuşit să facă distincţia între rebeli şi demonstranţi şi a subestimat în mod repetat gravitatea situaţiei, concluzionând că Walz „nu era dispus să facă ceea ce era necesar pentru a opri revoltele imediat deoarece se afla într-o dezbatere filosofică despre necesitatea folosirii forţei pentru a opri violenţa”.

Guvernatorul a fost în schimb aplaudat de unii dintre principalii militanţi pentru drepturi civile din SUA, care au spus că decizia lui Walz de a-i cere procurorului general al statului Minnesota să conducă urmărirea penală în acest caz a contribuit la condamnarea fostului ofiţer de poliţie Derek Chauvin, găsit vinovat de uciderea lui Floyd şi condamnat la peste 20 de ani de închisoare. Floyd a murit după ce Chauvin l-a ţintuit la pământ cu genunchiul pe gât timp de câteva minute, aminteşte Reuters.

„Nu vrem pe cineva extrem de radical, vrem pe cineva cu mintea deschisă, (Walz) a demonstrat acest lucru prin modul în care a reglementat brutalitatea poliţiei în propriul său stat”, a declarat reverendul Al Sharpton, fondatorul şi preşedintele organizaţiei pentru drepturi civile National Action Network, într-un interviu pentru Reuters.

Win With Black Women, organizaţie care a reuşit să mobilizeze un important sprijin pentru candidatura Kamalei Harris, a remarcat la rândul său că Walz a acordat prioritate programelor de prevenire a violenţei şi reformelor în poliţie, inclusiv impunerea de restricţii în ce priveşte percheziţiile inopinate şi interzicerea manevrelor de asfixiere.

Atât Harris, cât şi Walz s-au confruntat cu critici pentru poziţiile lor cu privire la menţinerea ordinii: Harris pentru că a fost percepută ca fiind prea dură, în calitate de procuror districtual în California, iar Walz pentru că nu a fost suficient de dur.

În ciuda criticilor, experţii susţin că va fi o provocare pentru republicani să-l atace pe Walz, având în vedere simpatia de care se bucură în partidul său.
„Este foarte greu de găsit ceva împotriva lui Tim Walz. Are un sprijin semnificativ din partea republicanilor conservatori din Minnesota, inclusiv a susţinătorilor lui Trump, iar în acelaşi timp, are un sprijin enorm din partea stângii datorită acţiunilor sale din ultimii doi ani”, a explicat Leah Wright Rigueur, profesor de istorie la Universitatea Johns Hopkins.

Ca guvernator, Walz a promovat o agendă progresistă care include mese şcolare gratuite, obiective pentru combaterea schimbărilor climatice, reduceri de taxe pentru clasa de mijloc şi concedii plătite extinse pentru lucrătorii din Minnesota.

Alegerea sa drept coechipier al lui Harris este văzută de unii strategi ca atingând echilibrul optim, având în vedere backgroundul credibil al lui Walz ca profesor şi deţinător de arme de foc, ceea ce rezonează cu alegătorii centrişti şi din mediul rural american.

„Cred că oferă câte ceva pentru toată lumea”, a remarcat Areva Martin, delegată din California şi militantă pentru drepturile civile . Walz „a demonstrat capacitatea de a câştiga alegeri în state ‘roşii’ prin tradiţie. Ştim că mulţi alegători albi din mediul rural au dezertat în tabăra lui Donald Trump – acum avem o oportunitate, acei alegători sunt din nou în joc”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Vorbiti doar de ce zic republicanii despre candidatul democrat.
    Se vede clar ca habar nu aveti ce e aia impartialitate si scobiti in hazna pentru clickuri.
    Patetic.

    • Te invit sa citesti tot articolul, nu doar primele 2 randuri. Sunt specificate mai multe opinii din care cititorul poate sa traga anumite concluzii, nu vad unde lipseste impartialiatea. Observ tot mai des spirite aprinse cand se aduc critici unor politicieni simpatizati (ex Geoana in urma cu cateva luni)

    • @Alex22 daca G4 ia o pozitie in alegerile nord americane, ar trebui sa prezinte si contracandidatii maga, un miliardar cu trasaturi autoritare si partenerul de alegeri care si-a schimbat numele de 5 ori si are un trecut cel putin discutabil.

    • Skepsis, e prima data cand accesezi G4?

  2. G4 nu promoveaza viciile, promoveaza isteria, stirile de can-can… Traiasca amatorismul.