G4Media.ro

Aleksei Navalnîi, singurul om căruia Putin a refuzat să-i menționeze numele, nu…

Sursa foto: Odd ANDERSEN / AFP

Aleksei Navalnîi, singurul om căruia Putin a refuzat să-i menționeze numele, nu a renunțat niciodată la lupta împotriva regimului corupt din Rusia

Născut într-un sat din vestul Moscovei, Aleksei Navalnîi a ajuns proprietar de fabrică și a devenit probabil cel mai cunoscut critic al lui Vladimir Putin, relatează Sky News.

Activismul său politic, inclusiv investigațiile extinse privind corupția la nivel înalt și candidatura la funcția de primar al Moscovei i-au adus faima și mulți au crezut că reprezintă o amenințare pentru Putin.

Într-o înregistrare video din închisoare, în ianuarie, Navalnîi apărea slăbănog, cu capul ras. Cu toate acestea, el a făcut haz de necaz în legătură cu o petrecere din Moscova, întrebând autoritățile ruse dacă au organizat „o petrecere normală sau o petrecere de karaoke”, provocând râsul unui judecător, amintește The Guardian.

La începutul lunii decembrie, el a dispărut dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde își ispășea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a numit răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin din anii 2010. El nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.

Fost politician naționalist, Navalnîi a contribuit la stimularea protestelor din 2011-2012 din Rusia, făcând campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul intim al lui Putin și împărtășind descoperirile în videoclipuri care au adunat sute de milioane de vizualizări.

Punctul culminant al carierei sale politice a fost atins în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o competiție pentru primăria Moscovei pe care puțini au crezut că a fost liberă sau corectă. A rămas ani de zile un ghimpe în coasta Kremlinului, identificând un palat construit la Marea Neagră pentru uzul personal al lui Putin, vile și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o lucrătoare sexuală care a făcut legătura între un înalt oficial de politică externă și un oligarh bine cunoscut.

În 2020, Navalnîi a intrat în comă după o presupusă otrăvire cu noviciok de către serviciul de securitate FSB al Rusiei și a fost evacuat în Germania pentru tratament. El și-a revenit și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru încălcarea eliberării condiționate și a fost condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea, care vor totaliza peste 30 de ani în spatele gratiilor.

Putin a lansat recent o campanie prezidențială pentru cel de-al cincilea mandat al său. El este deja cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace și l-ar putea depăși dacă va candida din nou în 2030, o posibilitate, deoarece a făcut să fie rescrise regulile constituționale privind limitarea mandatelor în 2020.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Lume corupta din care si Navalnii a facut parte, desigur. Dovada? Nu poti fi milionar sau proprietar de fabrica in statul terorist rus fara sa faci parte din sistem. Metodele kgb-iste sunt de nationalizare a proprietatilor sau de preluare a afacerilor prin actiuni de tip raider, astea fiind doar doua dintre modalitati. Voi credeti ca in statul terorist rus poti ajunge sa ai un SRL care peste ceva timp va valora 1 mil USD sau mai mult si ca statul se multumeste ca platesti impozite? Oare in 2024 voi nu stiti ce inseamna sa fii rus? Toti banii se invart in jurul aceleiasi coloane vertebrale si doar apropiatii sau cei care fac parte din sistem au voie sa castige bani.

    • Dar tu crezi că numai foștii kgbisti sunt capabili? Doar prin jaful asupra resurselor se poate face avere? Munca, pe care bolșevicii au ridicat-o la rang de forță supremă, nu poate crea valoare? Trebuie sa fii ori nărod (implicit sărac lipit) ori oligarh, în Rusia? Nu ați trecut de secolul XIX timpuriu pe acolo?

  2. Tragedia lui este tragedia multor patrioti/nationalisti rusi: nu exista in afara „Ruskiy Mir” (lumea rusa). A avut sansa sa scape de novitshok, putea ramane in Vest, dar acolo nu mai insemna nimic in ochii compatriotilor traitori in bula lingvistica ruseasca deci a trebuit sa se intoarca infruntand consecintele. Era constient ca asta se va intampla. Poporul rus il va onora in viitor ca pe un martir… pacat pentru noi si pentru ei ca viitorul acela e departe.

  3. Ce inseamna „Aleksei Navalnîi s-a născut ca proprietar de fabrică”?