G4Media.ro

Aleksei Navalnîi a făcut apel joi la occidentali să acţioneze mai hotărât…

sursa foto: Facebook/ Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi a făcut apel joi la occidentali să acţioneze mai hotărât împotriva corupţiei, pe care o consideră la originea marilor crize mondiale

Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi a făcut apel joi la occidentali să acţioneze mai hotărât împotriva corupţiei, pe care o consideră la originea marilor crize mondiale, potrivit unui articol publicat în mai multe ziare europene, relatează AFP.
Militant anticorupţie şi inamic al Kremlinului, Navalnîi ispăşeşte în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare pentru o afacere de fraudă pe care o denunţă drept un dosar politic. El a revenit în Rusia în ianuarie, după ce a fost în convalescenţă în urma unei presupuse otrăviri.
Articolul său a fost publicat în franceză în Le Monde, în engleză în The Guardian şi în germană în Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Potrivit lui Navalnîi, „corupţia nu mai este de mult timp o problemă internă” a ţărilor autoritare, printre care Rusia, ci „una dintre principalele cauze ale provocărilor mondiale cu care şi Occidentul se confruntă”.
Opozantul rus a făcut apel la occidentali să evoce corupţia ca un subiect de importanţă prioritară la summiturile internaţionale şi să pună subiectul pe agendă în întâlnirile cu liderii autoritari, precum Vladimir Putin, chiar dacă este „stânjenitor”.
Potrivit lui, corupţia este facilitată în ţările autoritare de sistemele financiare occidentale, unde banii furaţi sunt adesea transferaţi, şi propune drept răspuns cinci măsuri „realiste, uşor de aplicat”.
Aleksei Navalnîi propune, între altele, crearea unei categorii de „ţări care încurajează corupţia” pentru a face mai facilă adoptarea de măsuri de retorsiune. El sugerează şi introducerea unei „obligaţii de transparenţă” pentru firmele occidentale care doresc să lucreze cu parteneri în aceste ţări şi fondarea unei organizaţii însărcinate cu „împiedicarea exportului corupţiei”.

„Adevărul amar este că aceleaşi structuri poliţieneşti occidentale le rezervă un tratament privilegiat străinilor corupţi. Cu puţină voinţă politică din partea guvernului (şi presiuni ale opiniei publice), situaţia se va ameliora”, afirmă el.

„Pentru a începe să acţionezi (…) este suficient să ai voinţa politică, un element care, din nefericire, lipseşte adesea”, a mai spus Navalnîi, afirmând că „opinia publică poate în sfârşit să deblocheze situaţia”.

Autorităţile ruse s-au înhămat în ultimele luni la destructurarea reţelei Aleksei Navalnîi, organizaţiile sale fiind clasificate drept „extremiste” de justiţie şi site-urile asociate cu el fiind blocate, relatează Agerpres.

sursa foto: Facebook/ Aleksei Navalnîi

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Când Navalnîi i-a luat apărarea lui Trump, progresiștii kuriști au sărit de kur în sus că e spionul lui Putin….

  2. coruptia este doar un simptom al bolii generalizate, „occidentul” si „rusia” sunt profund decadente

    ganditi-va ca un trafic de tigari/persoane din ucraina pana in olanda trece ca prin branza prin frontierele si „paza” noastra din Europa

    dar un grup de turisti din germania pana in grecia este controlat din toate pozitiile de covid, bagat in carantina sau tinut acasa din cauza covidului

    nu e lumea interesanta?

  3. Are perfecta dreptate .
    De la coruptie pornesc toate conflictele intre persoane individuale sau la nivel de grupuri.
    Coruptia distruge colaborarile umane si creeaza o competitie virtuala intre corupti , care reuseste sa fure mai mult.

  4. Navalnii este naiv daca pune problema asa. Tarile occidentale protejeaza coruptia atuni cand au avanteje de pe urma ei. UK si SUA favorizeaza spalarea banilor si paradisurile lor fiscale.

    In Romania, coruptia este protejata de UE deoarece asa producem muncitori ieftini, materie prima ieftina (lemn, de exemplu) si lasam marile companii sa ne jupoaie la noi in tara. UE putea luat zeci de masuri sa opreasa coruptia, dar nu doreste la modul real asa ceva. Din cand in and, oficialii UE mai fac declaratii sforaitoare, dar fara actiuni concrete.

  5. Sa nu uitam ca in China, Iran, Arabia Saudita etc… coruptia se pedepseste cu moartea. Asta in timp ce occidentul o alimenteaza chiar prin legi.

  6. Credeam ca Joe, presedntele Vocii Americii, daduse ordin s-o luati mai molae cu Rusia. Sau asta inseamna mai moale, un rahatel la saptamana, in loc de unul zilnic?