Legea Fondului Suveran de investiții a fost votată de Parlament. 9 miliarde de lei, pregătiți de PSD pentru fondul lui Dragnea. Scapă de supravegherea BNR și a societății civile
UPDATE 5 (Ora 13.50). După votul din plenul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a făcut declarații de presă:
- Fondul este criticat de opoziție pentru că ei trebuie să critice orice
- Fondul va participa la dezvoltarea infrastructurii mari din România, la reindustrializarea României, va investi în agricultură, va genera foarte multe locuri de muncă și va contribui la creșterea PIB
- Despre criticile aduse de Victor Ponta: Nu vreau să comentez ce spun șobolanii, nu poți conduce țara după minciunile unor mincinoși patologici
- Orice companie introdusă în acest fond va fi avantajată. Va fi o administrare cu influență politică spre zero, va fi profesionistă. Vor fi numiți profesioniști, oameni cu experiență, care vor face ca aceste companii sa fie mai profitabile și mai eficiente
- Întrebat dacă Darius valcov ar putea conduce Fondul: Nu dorește și nu va fi numit
UPDATE 4 (Ora 13.40). La vot a venit și Liviu Dragnea (foto: Cristina Prună, deputat USR)
UPDATE 3 (Ora 13.39). Proiectul a fost votat de deputați, 174 voturi pentru (PSD, ALDE, UDMR și minorități), 98 de voturi împotrivă (PNL și UDR).
UPDATE 2: (Ora 13.10) Raluca Turcan a anunțat într-un comunicat de presă că și PNL va ataca la CCR legea, numind Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții ”cel mai mare tun care se pregătește patrimoniului de stat din ultimii ani”
UPDATE 1 (Ora 12.05) Cristina Prună, deputat USR, a declarat pentru G4Media.ro că USR va ataca la Curtea Constituțională legea privind înființarea FSDI dacă va fi votată în forma actuală.
——————
Camera Deputaților a votat astăzi în calitate de cameră decizională proiectul de lege pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), un mamut care va gestiona discreționar acțiunile deținute de stat la cele mai perfomante companii românești. Proiectul a intrat la vot cu modificări substanțiale operate marți pe repede înainte în Comisia pentru politică economică din Camera Deputaților.
Proiectul FSDI, o inițiativă a lui Liviu Dragnea încă din campania electorală, a fost discutat de liderul PSD cu premierul Israelului la o întâlnire de anul trecut (sursa).
Iată cele mai importante modificări față de forma votată deja de Senat, modificări apărute în ultima zi dinaintea votului. Toate modificările au fost propuse de grupul PSD din Comisia pentru politică economică, potrivit documentului oficial de pe site-ul Camerei Deputaților:
– Capitalul social al FSDI subscris integral crește de la 1,85 miliarde de lei la 9 miliarde de lei. O sumă uriașă pentru România, care nu e clar cum va fi folosită. La constituire, statul va vărsa în conturile acestei companii 200 de milioane de lei, urmând ca restul până la 9 miliarde de lei să fie vărsați în următorii 5 ani.
– Numărul companiilor ale căror acțiuni vor face parte din capitalul social al Fondului s-a mărit cu 10, ajungând la 33. Printre ele se numără ”bijuteriile” economiei, companii extrem de profitabile, care vor putea fi privatizate de FSDI fără un control real pe procesul de privatizare: Hidroelectrica, pachetul de acțiuni de la OMV Petrom, Antibiotice Iași, Oil Terminal, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CFR SA, Poșta Română. (vezi în link lista completă la pagina 17).
– Dispare filtrul de control al performanței FSDI. Astfel, versiunea legii care se votează azi în Parlament elimină comitetul consultativ care avea rolul unui cenzor al Fondului. Este eliminat articolul din versiunea votată de Senat în 18 aprilie și care statua ”că Indicatorii de performanţă pe termen mediu şi lung se elaborează de către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al statului ca acţionar unic al FSDI, prin consultarea cu un comitet consultativ şi se aprobă de către Guvern, împreună cu strategia investiţională. Comitetul consultativ prevăzut la alin. include 3 reprezentanţi ai Guvernului şi câte un reprezentant al Băncii Naţionale a României, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, mediului academic, industriei financiar-bancare, Parlamentului şi societăţii civile. Comitetul se constituie prin ordin al ministrului finanţelor publice”.
FSDI este o inițiativă extrem de controversată a lui Liviu Dragnea. Cele mai mari probleme ale legii sunt:
– lipsa de transparență în privința înstrăinării/privatizării acțiunilor la companiile cu capital de stat
– politizarea numirii administratorilor FSDI
Important: Legea privind înființarea FSDI este votată în absența unui aviz al Eurostat, după cum scrie HotNews.ro. Avizul era esențial pentru a vedea impactul FSDI asupra deficitului bugetar.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii