G4Media.ro

Legea Fondului Suveran de investiții a fost votată de Parlament. 9 miliarde…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Legea Fondului Suveran de investiții a fost votată de Parlament. 9 miliarde de lei, pregătiți de PSD pentru fondul lui Dragnea. Scapă de supravegherea BNR și a societății civile

UPDATE 5 (Ora 13.50). După votul din plenul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a făcut declarații de presă:

  • Fondul este criticat de opoziție pentru că ei trebuie să critice orice
  • Fondul va participa la dezvoltarea infrastructurii mari din România, la reindustrializarea României, va investi în agricultură, va genera foarte multe locuri de muncă și va contribui la creșterea PIB
  • Despre criticile aduse de Victor Ponta: Nu vreau să comentez ce spun șobolanii, nu poți conduce țara după minciunile unor mincinoși patologici
  • Orice companie introdusă în acest fond va fi avantajată. Va fi o administrare cu influență politică spre zero, va fi profesionistă. Vor fi numiți profesioniști, oameni cu experiență, care vor face ca aceste companii sa fie mai profitabile și mai eficiente
  • Întrebat dacă Darius valcov ar putea conduce Fondul: Nu dorește și nu va fi numit

UPDATE 4 (Ora 13.40). La vot a venit și Liviu Dragnea (foto: Cristina Prună, deputat USR)

UPDATE 3 (Ora 13.39). Proiectul a fost votat de deputați, 174 voturi pentru (PSD, ALDE, UDMR și minorități), 98 de voturi împotrivă (PNL și UDR).

UPDATE 2: (Ora 13.10) Raluca Turcan a anunțat într-un comunicat de presă că și PNL va ataca la CCR legea, numind Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții ”cel mai mare tun care se pregătește patrimoniului de stat din ultimii ani”

UPDATE 1 (Ora 12.05) Cristina Prună, deputat USR, a declarat pentru G4Media.ro că USR va ataca la Curtea Constituțională legea privind înființarea FSDI dacă va fi votată în forma actuală.

——————

Camera Deputaților a votat astăzi în calitate de cameră decizională proiectul de lege pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), un mamut care va gestiona discreționar acțiunile deținute de stat la cele mai perfomante companii românești. Proiectul a intrat la vot cu modificări substanțiale operate marți pe repede înainte în Comisia pentru politică economică din Camera Deputaților.

Proiectul FSDI, o inițiativă a lui Liviu Dragnea încă din campania electorală, a fost discutat de liderul PSD cu premierul Israelului la o întâlnire de anul trecut (sursa).

Iată cele mai importante modificări față de forma votată deja de Senat, modificări apărute în ultima zi dinaintea votului. Toate modificările au fost propuse de grupul PSD din Comisia pentru politică economică, potrivit documentului oficial de pe site-ul Camerei Deputaților:

– Capitalul social al FSDI subscris integral crește de la 1,85 miliarde de lei la 9 miliarde de lei. O sumă uriașă pentru România, care nu e clar cum va fi folosită. La constituire, statul va vărsa în conturile acestei companii 200 de milioane de lei, urmând ca restul până la 9 miliarde de lei să fie vărsați în următorii 5 ani.

– Numărul companiilor ale căror acțiuni vor face parte din capitalul social al Fondului s-a mărit cu 10, ajungând la 33. Printre ele se numără ”bijuteriile” economiei, companii extrem de profitabile, care vor putea fi privatizate de FSDI fără un control real pe procesul de privatizare: Hidroelectrica, pachetul de acțiuni de la OMV Petrom, Antibiotice Iași, Oil Terminal, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CFR SA, Poșta Română. (vezi în link lista completă la pagina 17).

– Dispare filtrul de control al performanței FSDI. Astfel, versiunea legii care se votează azi în Parlament elimină comitetul consultativ care avea rolul unui cenzor al Fondului. Este eliminat articolul din versiunea votată de Senat în 18 aprilie și care statua ”că Indicatorii de performanţă pe termen mediu şi lung se elaborează de către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al statului ca acţionar unic al FSDI, prin consultarea cu un comitet consultativ şi se aprobă de către Guvern, împreună cu strategia investiţională. Comitetul consultativ prevăzut la alin. include 3 reprezentanţi ai Guvernului şi câte un reprezentant al Băncii Naţionale a României, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, mediului academic, industriei financiar-bancare, Parlamentului şi societăţii civile. Comitetul se constituie prin ordin al ministrului finanţelor publice”.

FSDI este o inițiativă extrem de controversată a lui Liviu Dragnea. Cele mai mari probleme ale legii sunt:

– lipsa de transparență în privința înstrăinării/privatizării acțiunilor la companiile cu capital de stat
– politizarea numirii administratorilor FSDI

Important: Legea privind înființarea FSDI este votată în absența unui aviz al Eurostat, după cum scrie HotNews.ro. Avizul era esențial pentru a vedea impactul FSDI asupra deficitului bugetar.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. Si cu supravegherea BNR – tot aia era, vezi cum a supravegheat ea sistemul bancilor pentru locuinte si cum le-a protejat clientilor interesele financiare de au devenit vatamati!

  2. Mai bine ia domnu Dragnea personal banii, ca am de un milion de ori mai mare incredere in el decat in banci si Izărescu. Macar face ceva pentru țărișoară cu ei, nu ca hoții de bancheri si corporatisti. Si macar ne mai da si nouă ceva…

    • „macar ne mai da si noua ceva…” asta spune tot despre cat de milogi sunt cei care suporta acest sistem bolnav. Dar tu nu vrei sa muncestisi sa ti se dea cat se cuvine? Cat meriti pt munca ta? Nu e mai corect asa decat sa asistam ca milogii la cum o mana de hoti (comparativ cu 15 milioane populatie, aprox.) fura zeci si sute de milioane de euro iar tu, ca si fooarte multi altii asteapta sa-i pice ceva de la aia „mari”? Cand o sa se inteleaga ca poporul e cea mai mare forta si cea mai de temut pt mana asta de hoti…si vor realiza cate pot schimba pentru binele paturii mijlocii cu aceasta forta…abia atunci se va schimba ceva. Pana atunci poporul DEZBINAT si MINTIT, tratat ca o adunatura de sclavi care oricum tac si inghit orice, va suferi si va privi neputincios la cum mana aia de hoti isi face avere si fuge in alte tari ca refugiati politici. Nici in ruptul capului nu vor recunoaste ca au fost murdari pe mainile cu care au furat iar acum se plang ca sistemul ii acuza de ce „nu” au facut. Ghici cine spune asta? Cei care au facut parte din acest sistem ani de zile!!! Mi-e sila de creduli si lenesi!

    • Esti ironic nu-i asa?

    • Cum adică?

    • Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) , este un lucru bun .
      Nu cred ca francezi au facut un lucru rau cu Le Programme d’investissements d’avenir / Programul de Investiţii pentru Viitor ,

      si nici polonezi cu Fondul de Dezvoltare Polonez
      Pentru înfiinţarea FSDI s-au folosit drept model fonduri similare din Franţa şi Germania .
      Nu aveti decat sa continuati cu manipularile mizerabile .

    • ,,Asistat” vrea să însemne că Varanul cu cei murdari de kk pe limbă i-au făcut o gaură în cap și îi toarnă ultimele gunoaie printr-o pâlnie.

    • Adica cu ”milionul de ori”…

    • Pai asta si vrea sa ia Dragnea banii si acolitii lui nu trebuie sa iti faci probleme cu asta. Oricum tot ce misca oe auci e trecut prin sita lui Dragnea. Daca e bun ia el daca nu da la orostime a se citi popor. Intamplator corporatiile ne cam dau banii. Dimnul Dragnea isi ia amanta in vizite oficiale…ca nu poate sktfek. Vad ca nici o institutie nu se autosesizeaza pe chestia asta. Toti tac malc

    • Ar fi bine daca am incerca sa vorbim mai bine romaneste. Trebuie sa si scriem romaneste nu asa cu scriem mesaje la prieteni. Invata sa scrii si apoi zi de altii ca le trebuie scoala.

    • Se vede că nu ești atent deloc la ce este în jurul tău și nu te informezi. Dragnea este la fel de hot că bancherii și alții. A furat o grămadă și o să mai fure in continuare. Din Fondul Severan o să fure cel mai mult. Pt ce crezi că l-a făcut? Pt binele nostru? In niciun caz. Puținele lucruri bune pe care le-a făcut pt tara le-a făcut de nevoie, că deja se revoltau din ce in ce mai multi romani și ca sa nu sară Comisia Europeană pe el și pe partid.

    • @A310
      Mai citeste! Alte tari au facut asta din surplusuri nu din profituri active sau nelivrate actionarilor sub forma de dividende.
      Intereseaza-te ce este un an contabil/an financiar si cum se inchide. Nu poti sa te joci asa cu capitalul social al unei societati.

  3. Nu ne vindem tara era deviza PSD pe care tocmai ei nu o respecta. Practic vand rusilor si izraelienilor cele mai profitabile companii de stat, companii pe care niciun stat nu le-ar privatiza din motive de siguranta nationala: companii de electricitate, de gaz etc. Acesti oameni trebuie rapid eliminati, au devenit un pericol total la siguranta nationala.

  4. nu e clar de unde completeaza diferenta de la 200 de milioane la 9 miliarde ? 🙂

    Vor pune populatia sa-si „investeasca” economiile. Au ei metode sa te convinga

  5. Hahaha si noi pierdem vremea cu Kovesi, Udrea, CCR., mitingul lui peste… când de fapt totul e perdea de fum pentru adevarul business. Banii oameni buni. Ce ne-au mai păcălit pe toți. Abia azi s-au agitat Hotnews si PONTA . On rest nimeni nu a zis nimic. Băieții la putere ne-au lăsat in fundul gol. Nimeni nu știe unde pleacă banii, cine ii controlează, cum ii recuperam…. cum ii tragem la răspundere. Asta e jaful secolului in România !!! Sa vedem dacă deputații sunt părtași.

  6. Fondul suveran ‘liber la furat’ a fost si tinta mutarii contributiilor. Doar valcov a gantit schemele astea.

  7. Nu sunt Psd-isti cei mai cinstiți și corecți dar când vin critici de la Raluca,Alinuta,Orban si alti Pdl-isti de ai lui Base,Te umfla râsul.Chiar nu au nici o ideie cu care sa vina si lumea sa-i aprecieze?

    • Problema nu e de la cine vine impotrivirea si criticile ci trebuie gandit ca sunt. E bine ca sunt si altii care observa ca PSD nu vrea decat sa fure ce se mai poate fura. Ca au furat dupa 89 grosul au lasat si la altii sa mai ia ca nu au putut sa ia tot si acum distrugem tot. Dupa ei potopul. Oraf in ochi cu pensi si salarii marite . Sa pristeasca pe cine ii crede. Cu ce ne avantajeaza ca avem salarii mari daca nu poti lua cu ele nici jumate car luau acum cativa ani. Nu trebuie sa neincante suma ci puterea de cumparare. Asta nu intelege romanul. Vrea mult dar putere de cumparare ioc. La asta trebuie sa ne gandim

  8. Nici nu au asteptat ca TT sa devina vataf peste procurori, LCK sa fie destituita si presedintele anihilat, ca au si facut negocierile cu viitorii cumparatori.
    Nici macar nu lucreaza prea subtil, mai intai anesteziza Justitia, apoi insfaca ce-a mai ramas din avutul tarii, dar poporul pesedist se buluceste la mitingul de sustinere. Halal popor!

  9. Nu mai furati, ma…!

    O sa sositi la Judecata cu astfel de naravuri si te pomenesti c-o trebuie sa facem un DNA si pe aici…!
    Iar drept de revocare, ghiciti cine are…!

  10. ANAF-ul ba funcționează, ba nu o face din probleme informatice (sabotare) Revoluția Fiscală este o perdea de fum. Dar nu ajunge !! Vine ultima lovitură statalității României … Bucureșteni, ce mai așteptați !!!! TREBUIE să începeți !!! Acum !!!

  11. Daca nu ii alungam acum de la guvernare o sa fie jale. O sa compromitem trei generatii. Cineva a spun ca nu e cazul unei noi revolutii pentru a evita varsarea de sange, insa se pare ca nu mai avem prea multe optiuni. Protestele pasnice nu mai sperie pe nimeni si nu doresc copiilor si nepotilor mei sa traiasca in acceas mizerie in care am trait si eu.

    • Vez, daca anvatza-i si tu scoala, acu nu mai traiai a-n mizerie… Nu țea placu cartea, asta e! Ne vedem la meeting, a-n piață!

  12. ” Azi, 6 Iunie 2018 , Camera Deputatilor va vota un proiect de lege prin care se va comite CEL MAI MARE FURT DIN AVEREA STATULUI ROMAN din istoria – peste 10 MILIARDE DE EURO.
    Scriu acest mesaj ( si il voi repeta in plenul Parlamentului) ca un avertisment pentru toti deputatii care azi se vor lasa folositi de catre un grup infractional transnational si vor comite cu mana lor acest furt urias – sa nu poata niciodata sa spuna ca “nu au stiut ce fac”! Iar cand va veni momentul …”- scrie disperat VICTOR PONTA , tragand un semnal mare/mare de alarma ! Asa este , este un moment de cumpana , un moment teribil daca nu oprim acest mega-jaf din avutia tarii !
    BRAVO , Victor Ponta si PRO-ROMANIA , BRAVO , USR si PNL ca ati luat atitudine si ati facut tot ce a tinut de voi ca parlamentari romani responsabili fata de viitorul RO si cu drag de tara !…(… in timp ce scriam , mi-am aruncat privirea spre TV si am citit ca s-a si VOTAT aceasta nenorocire pt tara !)…Chiar atat de putini membri PSD responsabili mai sunt in PSD ?!…Chiar trebuie sa vindeti tot, da’ chiar tot , PSD-ule , pe doi lei/gramada , chiar vrei sa finalizezi punerea pe butuci a ceea ce a mai ramas din industria tarii ?! Zeci de miliarde de euro ne pune Europa la dispozitie PE GRATIS ca sa construim autostrazi , spitale, drumuri, aeroporturi ,cai fereate – TOT/tot ce ne trebuie sa ne dezvoltam si sa traim prosper in RO ! Sa ne dezvoltam pe bune si sa avem salarii/pensii/alocatii pt copii si etc pe bune /pe termen lung /sustenabil , nu ca acum din pix si pe indatorare , fara nici o valoare pe termen lung ! URAT , foarte urat , nu va pasa de tara , nu va pasa ce tara saraca si subdezvoltata lasati in urma voastra PSD-istilor care ati votat aceasta nenorocire de Fond Suveran !!!
    NU E DREPT SA FURATI CHIAR TOTUL ! NU E DREPT SA FURATI VIITORUL TUTUROR GENERATIILOR ! …Nu e drept ! ACUM m-am suparat , tare / tare m-am suparat , Partidule !!!….

    • MagneB6 forte sunt mai bune un pic, era si distonocalm da nu mai e… tot ciuma rosie, ce sa-i faci…

    • Usr si pnl , victor ponta, salvatorii Romaniei, patdioti, responsabili?! Me dpui si noua ce fumezi?

  13. Vai de plm…frumos…ca la sah…o si meritam…suntem prea prosti…bine ne face…incredibil cum au reusit sa faca dintr-un proiect foarte bun,care in alte tari a functionat foarte bine si inca functioneaza…un jaf…o sa se faca filme de oscar dupa astia…suntem prea prosti…mult mult mult prea prosti si delasatori…

  14. Dar cat de rapid a putut fi votata!
    Mai puslamalelor din Parlament, mai ales cei din Camera Deputatilor, dar legea de modificare a OUG 99/ 2006 cat o mai tineti, ma, nevotata?! Ati dus-o, ati intors-o, ati mai pigulit-o, un an de zile, dar acum e gata pregatita in Comisia de buget, finante, banci a lui Budai.
    Daca-i gata, de ce n-o scoateti la vot in plen?! Aaaaa, asta nu-i urgenta pentru voi, nu?
    Fi-mi-ar scarba de activitatea voastra parlamentara!

  15. Legea este neconstitutionala….nu exista doua state!!!!,legea creeaza in stat economic paralel si este neconsritutionala statul viind indivizibil

  16. usr, pnl, victor ponta, responsabili, patrioti, onesti?! Ne spui si noua ce fumezi?

  17. Nu le mai ajunge!
    De la 10, initial, au crescut la 23 si au terminat cu 33 de societati incluse in fond!
    Foamea-i mare rau!

  18. Si uite asa se va povesti, ca a fost de mult o tara foarte bogata, numita Romania, care a fost furata si impartita la straini, iar romanii, au fost alungati…

  19. Nefiind documentata pe aceste fonduri de investitii as avea doar remarci.
    1. De ce este necesara lipsa de transparenta?
    2. Lista contine companii strategice.
    3. Nu va pare interesata repartizarea lor pe teritoriul Romaniei?
    4. In diagonala vad:
    Cai de intrare: aeroporturile Timisoara si Otopeni, canale navigabile (asta inseamna si delta?) si portuare. Cai de transport pe calea ferata (pe care o modernizeaza cine? ecartamentul il reface,cine?). Sursele de energie de toate tipurile. Fabrica de antibiotice (substante medicamentoase decisive pentru orice tratament). Molecule noi nu prea stiu sa fie, in tratamente se folosesc deja cocteiluri de antibiotice pentru bacteriile si virusurile rezistente si modificate genetic. Deci producator pentru mai multe clase antibiotice . Unifarm detinator de autorizatii pentru medicamente exclusiviste, mai ales pe programe nationale, si nu numai. Societatiile de comunicatii. Imprimeria Nationala….s.a.m.d.
    5. Lipsa de transpareta, lista, graba spre aprobare si plangerea CCR la Venetia are legatura cu primul articol din Constitutie?
    „Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. ”
    Acum in era economiilor PROTECTIONISTE mai peste tot in Europa, noi cioplim primul articol al constitutiei pe cai economice. Exagerez? Stiu. Avem nevoie de investitori si de schimburi economice ca de aer, dar lipsa de control si transparenta nu denota sintagma „reciproc avantajoase”.
    6. N-as avea nici o retinere in a fi de acord, dar ma uit la calitatea oamenilor care vor lua decizii.
    Acest articol oglindeste faptul ca aceste personaje, si daca vor subjuga justitia si vor scapa de parnaie, nu se vor corecta. Deloc. Niciodata. Vor avea aceleasi scopuri, aceleasi metode si aceeasi nesimtire in absolut. Ba se va suplimenta totul cu „politica pumnului in gura” si a mobbingului.
    7. Am o propunere pentru sarbatorirea centenarului Romaniei.
    Crearea primei liste cu 100 de nume de vanzatori de tara marcanti in cei 100 de ani.
    Sau crearea primei liste cu 100 de nume de vanzatori de tara remarcati in cei 28 de ani de la revolutie. O lista publica si argumentata. (ex vanzarea spre Mittal a combinatului siderurgic Galati, vanzatori de tara =factorii de decizie care au semnat „sau n-au semnat” pierderea de 3 milioane de dolari. Daca Schindler avea o lista noi de ce n-am avea una cu „salvatorii neamului”. Ii va ajuta pe urmasi in scrierea istoriei.
    8. Patrimoniul romaniei raportat la
    – suprafata tarii, natura Romaniei , calitatea oamenilor, calitatea factorilor de decizie, timpul necesar pentru schimbarea mentalitatii
    va pare mare sau mic?

  20. Totu pentru front, pardon, PSD, pentrucă ei încă mai pot. Și vorba aia, ce-i în mână nu-i minciună.