G4Media.ro

Alertă de poluare în Ploieşti. Măsurătorile independente au indicat valori şi de…

Alertă de poluare în Ploieşti. Măsurătorile independente au indicat valori şi de trei ori mai mari faţă de valoarea-ţintă pentru particulele inhalabile fine

Valori de peste 80 ug/m3 (micrograme pe metrul cub de aer) în cazul particulelor inhalabile fine cu diametre de 2,5 microni (PM2.5) au fost înregistrate duminică seară în jurul orei 21:13, în centrul Ploieştiului, de aparatul Uradmonitor Model A3, instalat de Asociaţia Prahova în Acţiune. Vezi aici. Ministerul Mediului nu recunoaşte măsurătorile chiar dacă sunt certificate de Institutul pentru ecologie industrială.

Valoarea este de peste 3 ori mai mare faţă valoarea-ţintă de 25 de micrograme pe metrul cub de aer pentru particulele inhalabile fine cu diametre de 2,5 microni. România s-a angajat să respecte această valoare-ţintă până în 2020 prin legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. Citeşte ce spune legea aici la pagina 49.

Asociaţia Prahova în acţiune este o asociaţie civică independentă condusă de avocatul Răzvan Stănciulescu şi nu are nicio afiliere politică. Potrivit Aerploieşti.ro, „particulele inhalabile fine, cu diametre de 2,5 microni, denumite prescurtat PM 2.5, sunt de 40 de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr”.

Consecinţele poluării. „Particulele PM2.5 provin din activitatea industrială, din emisiile autovehiculelor şi centralelor termice, fiind inhalate adânc în plămâni, iar expunerea zilnică la aceste particule este asociată cu creşterea cazurilor de bronşită cronică, cancer pulmonar, boli cardiovasculare şi moarte prematură.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că doar poluarea aerului cu particule fine PM 2.5 cauzează aproximativ 3% din mortalitatea cauzată de boli cardiopulmonare.

Copiii, persoanele cu vârsta peste 65 ani, femeile însărcinate şi persoanele cu afecţiuni cardiovasculare sau pulmonare sunt cele mai sensibile la expunerea la PM 2.5. Expunerea mamei la PM 2.5 în timpul sarcinii este asociată cu hipertensiunea arterială la nou-născuţi, dar şi cu scăderea aportului de oxigen în placentă”, se arată pe pagina aerploiesti.ro.

Ministerul mediului nu recunoaşte măsurătorile independente de PM2.5

„Reţeaua naţională (de monitorizare a calităţii aerului -n.r.) este singura care este autorizată, este singura care poate să furnizeze conform directivelor europene date concludente, este singura care are autorizaţie şi acreditare, iar alte reţele paralele care apar aşa peste noapte nu au niciun fel de legitimitate, iar dacă ele nici măcar nu au autorizaţie la bază, simplă de construire, emisă de către o autoritate publică locală, nici măcar nu poate să fie luată în seamă şi, de multe ori, eu cred că este rea voinţă şi se vrea neapărat să se inducă în eroare anumite stări de caz şi să se sperie populaţia”, a declarat ministrul Mediului, Leocadia Gavrilescu, într-o conferinţă de presă din Ploieşti, în urmă cu două săptămâni. Vezi aici la minutul 19:30

Ce spun cei de la Prahova în acţiune. „Avem evaluare de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Industrială ECOIND pe PM2.5 şi PM10”, a declarat liderul asociaţiei Prahova în acţiune, Răzvan Stănciulescu, pentru G4Media.ro.

Măsurătorile realizate cu aparatul Uradmonitor Model A3 produs de firma Magnasci SRL din Timişoara au fost certificate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială. (Vezi foto).

„Dupa 30 de zile de monitorizare am observat ca senzorul PM2.5 înregistrează valori in crestere în fiecare seară, cu maxima spre miezul noptii, iar pana dimineata scad. Ziua se înregistrează valori normale, sub minimul legal. O primă concluzie ar fi că poluarea autovehiculelor nu este atât de mare precum poluarea industrială, deorece noaptea nu circula autovehicule. Aparatul e instalat pe strada Gheorghe Doja din Ploieşti, o arteră foarte circulată ziua”, a explicat Răzvan Stănciulescu”, a explicat Răzvan Stănciulescu.

„Ideea noastră e de citizen science, pe înţelesul omului normal, neştiutor, vrem să-l activam, să îl facem să se implice, să intre zilnic pe aerploiesti.ro, să facă şi el reclamaţie, să ni se alature”, a declarat liderul asociaţiei Prahova în acţiune, Răzvan Stănciulescu pentru G4media.ro. Vezi mai multe detalii pe pagina de Facebook a asociației.

Nu este prima dată când ploieştenii se implică împotriva poluării din oraş. În 2016, sute de ploieșteni au semnat o petiţie prin care reclamau poluarea din oraș, din cauza noxelor provenite de la combinatele petrochimice din împrejurimi, după cum a arătat aici romaniacurata.ro.

Oamenii erau speriați din cauza creșterii numărului deceselor din cauza tumorilor maligne respiratorii. Autoritățile au încercat să liniștească lucrurile spunând că nu există nici o legătură între îmbolnăviri și emisiile de noxe. În același timp însă, autorităţile au recunoscut faptul că unele dintre aparatele de măsurare a calității aerului în Prahova și Ploiești erau stricate sau nu au funcționat o mare parte a anului.

Pentru că aparatele au fost stricate, Agenţia de Protecţia Mediului Prahova a măsurat calitatea aerului cu staţii portabile. A reieşit că nu sunt depăşite normele de poluare. Măsurătorile s-au făcut însă doar ziua, în timpul orelor de program, or oamenii reclamau poluarea din timpul nopţii şi a week-end-ului.

Potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, numărul deceselor ca urmare a tumorilor maligne şi tumorilor maligne respiratorii a crescut în 2014-2015 în Prahova şi Ploieşti.

În 2014, în judeţul Prahova, s-au înregistrat 1653 de decese la 100.000 de locuitori din cauza tumorilor maligne, în 2015 numărul a fost 1780 de decese.

Dacă în 2014 în Ploieşti s-au înregistrat 456 de decese la 100.000 de locuitori din cauza tumorilor maligne, în 2015 erau 521 de decese.

Foto: Ziarul Incomod

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Kovesi și protestatarii sunt țintele principale ale conducătorilor țării în acest moment. Restul dupaia. :)))

  2. Poluarea de acest tip se ridica in atmosfera pe parcursul zilei, agitatia aerului produsa de trafic o disperseaza. Noaptea toate particulele fine se reastern pe sol. Sunt studii care explica acest proces ciclic, valorile de poluare cu particule fine la nivel de 1-2 metri sunt maxime la 3-4 dimineata. Urmeaza apoi un interval in care poluarea este minima, pana reincepe traficul si se reia ciclul.

  3. Dna Gavrilescu, desi ploiesteanca, a uitat unde a trait!!@@ Nu inteleg si nu stiu ce interese are! Dar functiaaaaaa!@@@@

  4. Poluarea crește noaptea din cauza încălzirii aerului și al agitației din timpul zilei, care ridică aceste microparticule, care sunt extrem de ușoare. Principala cauză sunt autoturismele, din ce în ce mai multe și mai vechi (chiar dacă la Ploiești există și industrie poluatoare, dar aceasta proabil că nu și-a sporit prea mult poluarea). În mai toate orașele europene apar limitări de circulație pentru autoturisme, mai ales pentru Diesel, inclusiv decise de instanțele judecătorești, așa cum se întâmplă în Germania. Noi ce facem?

  5. Sant perfect de acord ca problema poluarii in Ploiesti este reala si f veche.Am lucrat toata viata intr-o mare rafinarie si stiu despre ce vorbesc,dar vreau sa aduc in atentia autoritatilor sii opiniei publice un fapt f grav .Locuiesc pe b -dul Bucuresti si in zona pasajului subteran (care de altfel este inchis) mirosul de produse petroliere este f mare,toata canalizarea din zona si panza freatica sant pline cu produse petroliere ce s-au acumulat de zeci de ani de la fosta rafinarie Astra.Zilnic in zona pasajului subteran sant copii la joaca, fiind o portiune ceva mai larga,mirosul de produse petroliere este f tare si in acelasi timp exista pericolul unui incendiu f mare.Ce zic autoritatile de aceasta problema,asteptam sa se intample tragedia si apoi sa se ia masuri ?