Deputatul PSD Marcel Ciolacu a fost ales președinte al Camerei Deputaților cu 172 de voturi / Turcan a obținut abia 100 de voturi
Update 15:25 – Marcel Ciolacu a fost ales președinte al Camerei Deputaților. El a obţinut 172 de voturi „pentru” şi 120 ”împotrivă”.
Liberala Raluca Turcan a obţinut 100 de voturi ”pentru” şi 192 contra, iar Kelemen Hunor (UDMR) a avut 20 de voturi ”pentru” şi 272 ”împotrivă”.
Update 15:07 – Votul s-a încheiat. Urmează numărarea buletinelor. Dacă niciunul dintre cei trei candidați nu obține majoritatea deputaților prezenți, se va organiza un tur doi între primii doi clasați.
Update 14:35 – Votul pentru alegerea noului preşedinte al Camerei Deputaţilor a început miercuri în plen.
Votul este secret cu buletine şi se face prin apel nominal, iar decizia este luată cu votul a jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi.
Grupurile parlamentare au făcut propuneri pentru ocuparea postului de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
PNL, USR şi PMP au precizat că o susţin pe Raluca Turcan pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Propunerea PSD şi ALDE pentru şefia acestui for este Marcel Ciolacu. De asemenea, grupul UDMR l-a desemnat pe Kelemen Hunor drept candidat pentru această funcţie.
Potrivit regulamentului, președintele Camerei este ales cu votul majorității deputaților prezenți. Dacă niciunul dintre candidați nu obține majoritatea, se organizează un tur doi. Cum PSD și ALDE au pierdut încă de anul trecut majoritatea în Cameră, cel mai probabil se va ajunge la un tur doi între Raluca Turcan și Marcel Ciolacu. Va câștiga acel candidat care va obține sprijinul UDMR și al Pro România. Votul este secret.
Anterior votului, cei trei candidați la funcția de președinte al Camerei Deputaților și-au făcut o scurtă prezentare.
Turcan: Candidatura mea la şefia Camerei – o responsabilitate; e un semnal de maturitate din partea partidelor de opoziţie
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat la prezentarea candidaturii sale pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, că şansele sale de a fi aleasă sunt mici, dar intrarea ei în cursă este un gest de responsabilitate şi un semnal de maturitate din partea partidelor de opoziţie la guvernarea PSD şi ALDE, ca urmare a votului dat de români.
„Nu mă voi adresa unei majorităţi parlamentare care nu a înţeles nimic din votul pe care l-au dat românii în 26 mai. Românii şi-au cerut ţara înapoi, românii au condamnat înşelătoria uriaşă de încredere pe care un grup care a confiscat puterea şi în PSD şi în ALDE ne-a furnizat-o în ultimii 2 ani şi jumătate. Dragi cetăţeni ai României, votul a fost clar pentru atât de mulţi oameni din România care nu vor decât o Românie europeană, civilizată, decentă, dreaptă, în care legea să fie respectată, o România în care în Parlament să nu se profereze injurii, în care parlamentarii votaţi nu înjură nici de mamă, nici de Dumnezeu în plenul Camerei Deputaţilor doar pentru că nu puteţi altfel”, a spus Turcan.
„Pentru PNL şi pentru partidele care susţin candidatura mea, la logica parlamentară pe care o avem, şansele sunt mici, însă este un gest de responsabilitate să candidezi la această funcţie, să dăm un semnal de maturitate din partea partidelor de opoziţie la guvernarea PSD şi ALDE, ca urmare a votului dat de români. Aici nu vă vorbeşte un simplu om, vă vorbeşte reprezentantul multor oameni care au votat altceva în politica românească”, a mai afirmat Turcan.
Marcel Ciolacu (PSD): Democraţia înseamnă un mandat de patru ani
Deputatul PSD Marcel Ciolacu, candidat la preşedinţia Camerei Deputaţilor, a declarat că democraţia înseamnă un mandat de patru ani, iar preşedintelui Franţei nu i-a cerut nimeni demisia că a obţinut la alegerile europarlamentare un scor de 23%.
„Eu am crezut că astăzi este vorba de o prezentare a candidaţilor, mă pregătisem în acest sens. Între timp, lucrurile au fost altfel. Domnul Hunor (Kelemen Hunor, liderul UDMR – n.r.), aveţi perfectă dreptate: preşedintele Camerei nu este şeful deputaţilor. Democraţia are multe sensuri şi o să vă spun unul singur. În 2017, preşedintele Franţei a câştigat alegerile cu 66%, a format guvernul, este şi acum preşedintele Franţei. Duminică a obţinut un scor de 23%. M-am uitat şi eu în presa internaţională – nu a cerut nimeni demisia preşedintelui că nu mai are majoritate. Democraţia înseamnă un mandat, totuşi, de patru ani. Am făcut ca şi partid suficiente greşeli sau decizii care ne-au costat deoarece poporul întotdeauna are dreptate. Asta nu înseamnă că putem să ne jucăm cu cuvântul ‘democraţie’, cu cuvântul ‘majoritate’, sau să facem şi să răsturnăm lucrurile de fiecare dată când vrem noi”, a spus Ciolacu, în plenul Camerei Deputaţilor.
El a adăugat că un guvern se răstoarnă democratic cu moţiune de cenzură care se depune în Parlament.
„Nu există alt tip de democraţie în toată Europa, poate în Zambia este altfel. Eu mulţumesc grupului PSD că m-a nominalizat şi vreau să vă spun: eu în politică nu am avut niciodată duşmani, am avut prieteni, colaboratori, parteneri, dar niciodată duşmani. Am avut adversari politici şi o să am în continuare doar adversari şi nu duşmani”, a precizat el.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la prezentarea candidaturii sale pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, că este nevoie de restabilirea echilibrului în Parlament şi acest lucru se poate face şi de către un reprezentant al UDMR, subliniind că preşedintele Camerei nu trebuie să fie şef peste ceilalţi deputaţi.
„Avem de rezolvat o situaţie şi vom restabili echilibrul în Parlament. Noi nu ne folosim de acest microfon pentru a arăta cât de deştepţi suntem, ci pentru a ne apropia de cetăţeni şi a găsi soluţii. În acesta perioadă, restabilirea echilibrului în Parlament se poate face şi de reprezentantul unei minorităţi naţionale, al UDMR. (…) Reprezentantul Camerei Deputaţilor nu trebuie să fie şef peste ceilalţi deputaţi. Eu cred că persoana mea şi experienţa în Parlament a demonstrat că pot să reprezint Camera Deputaţilor cu onoare”, a afirmat Kelemen Hunor în plen.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că PSD are susţinerea ALDE la votul privind funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Premierul a avut la Parlament întâlniri cu reprezentanţii ALDE şi cu grupul PSD pe această temă.
„Nu am discutat despre ieşirea de la guvernare a ALDE. Am discutat despre votul de astăzi de la Camera Deputaţilor. Pentru noi este foarte important, o să vedem rezultatul după vot. Suntem în alianţă (cu ALDE – n.r.) şi sigur că ne va susţine”, a precizat Dăncilă.
Ea a mai spus că nu a discutat cu cei de la PRO România.
Marcel Ciolacu, candidatul PSD pentru funcţia de preşedinte al Camerei, a declarat că are susţinere de când şi-a depus candidatura.
„Am avut susţinerea de când mi-am depus candidatura. A fost suspendată şedinţa Camerei pentru că a fost nevoie de detalii procedurale”, a mai spus Ciolacu.
Acesta a adăugat că nu a fost nicio problemă în ceea priveşte obţinerea susţinerii ALDE.
Foto: Marcel Ciolacu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
81 comentarii