ALERTĂ Negocierile dintre Parlament și Consiliu privind numirea procurorului-șef european s-au blocat / Runda de discuții programată pentru 10 aprilie a fost anulată / Numirea ar putea fi amânată până după alegerile europarlamentare
Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul UE privind numirea procurorului-șef european au ajuns într-un impas joi, astfel încât cea de-a patra rundă de discuții, programată pentru săptămâna viitoare, pe 10 aprilie, a fost anulată, au declarat surse europene pentru G4Media.ro.
Potrivit acestora, Consiliul a propus negocieri pe 12 aprilie, dar Parlamentul a respins oferta.
”Dacă Franța nu cedează, se amână negocierea până în iulie, după constituirea noului Parlament European”, au mai explicat sursele europene pentru G4Media.ro.
Azi a avut loc cea de-a treia rundă de negocieri între cele două instituții europene, încheiată, la fel ca primele două, fără niciun rezultat.
Ulterior eșuării tratativelor, Parlamentul European a dat publicității un comunicat de presă prin care anunță blocarea discuțiilor și își reafirmă sprijinul pentru Laura Codruța Kovesi.
”În urma anunțului făcut ieri de președintele Tajani de sprijin pentru candidatura dnei Kovesi și după trei runde de discuții cu Consiliul, echipa de negociere a Parlamentului și-a reiterat sprijinul pentru dna Kovesi, un fost procuror român anticorupție, a cărei candidatură nu este sprijinită de Guvernul român. Echipa cere, de asemenea, Consiliului să-și reconsidere poziția. Procurorul-șef al Parchetului european trebuie să fie selectat printr-un acord comun între Parlament și Consiliu”, se precizează în comunicat.
Președintele Comisiei pentru libertăți civile (LIBE) din Parlamentul European, Claude Moraes, și-a exprimat regretul pentru blocajul apărut.
”După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegația Consiliului UE, regretăm profund situația de blocaj, care împiedică cele două instituții să ajungă la o înțelegere privind numirea procurorului-șef european”, a declarat Claude Moraes, potrivit comunicatului de presă transmis de Parlamentul European.
”Procurorul-șef european va juca un rol-cheie în operaționalizarea Parchetului european, un Parchet care va fi un instrument în combaterea fraudelor cu fonduri europene”, a adăugat el.
La rândul său, Judith Sargentini, membră a echipei de negociere din partea Parlamentului, a declarat că ”Piedicile pe care Guvernul de la București i le pune Laurei Codruța Kovesi nu fac altceva decât să îi pună în evidență acesteia curajul și independența, două calități cruciale pentru o eficientă funcționare a Parchetului european”.
”Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audieri ale celor trei candidați aflați pe lista scurtă. Dna Kovesi este de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru postul de procuror-șef al Parchetului european. Nu putem accepta ca cei de la Consiliu să cedeze la presiunea Guvernului român de a sprijin un candidat mult mai slab. Este crucial pentru Parlament să selecteze un candidat care ar face din Parchetul european o instituție puternică și credibilă”, a subliniat și cel de-al treilea membru al echipei de negociere, europarlamentarul Ingeborg Gräßle.
”Negocierea dintre PE și Consiliu referitoare la EPPO s-a blocat. Nu va mai fi vreo rundă de discuții. Cea programată săptămâna viitoare a fost anulată. Guvernul Dăncilă a folosit președinția rotativă ca să discrediteze Consiliul. Singura cale de deblocare a situației e retragerea dlui Bohnert. Acesta nu poate deveni procuror-șef călcând-o în picioare pe L.C. Kovesi și făcând astfel jocul unui guvern corupt cum e cel de la București”, a scris și europarlamentarul Cristian Preda pe Facebook.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii