Alertă timpurie pe piața gazelor naturale din Republica Moldova după ce armata ucraineană a capturat o stație de gaze a Gazprom / Îngrijorări legate de alimentarea Moldovei și Transnistriei / Ministrul Burduja anunță ”sprijinul total și permanent al României”
Ministerul Energiei al Republicii Moldova a anunțat JOI că inițiază procedura de instituire a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale. Decizia a fost luată la propunerea operatorului sistemului de transport a gazelor naturale Vestmoldtransgaz, după ce armata ucraineană a preluat controlul asupra stației de măsurare a gazelor Sudja din Federația Rusă.
În Regiunea Kursk din Rusia, unde are loc o ofensivă ucraineană, se află o stație importată de compresare a gazului, livrat spre Republica Moldova, prin regiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău, potrivit Rador Radio România.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, în prezent nu există vreun risc de stopare a furnizării gazelor pentru malul stâng al Nistrului, iar Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență urmează să convoace ședința Comisiei Situații Excepționale pentru a examina propunerea Ministerului.
„La moment, nu există risc iminent de stopare a furnizării gazelor pentru malul stâng, dar avem nevoie de timp de reacție, pentru a gestiona situația, dacă intervine ceva. Sunt lucruri care nu depind de noi și pe care nu le putem controla, în localități unde au loc operațiuni militare, astfel trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu”, a spus Victor Parlicov.
Potrivit datelor furnizate de operatori, gazele naturale se livrează prin Ucraina către regiunea transnistreană în regim normal, în același timp pentru necesitățile malului drept al Nistrului sunt volume de gaze suficiente, inclusiv stocuri de securitate și volume contractate comercial de către operatorii din piață.
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a discutat cu omologul său moldovean și l-a asigurat de sprijin în caz de criză energetică.
”Am avut o discuție telefonică cu prietenul meu, Victor Parlicov , Ministrul Energiei din Republica Moldova, pe care l-am asigurat de sprijinul total și permanent al României. Ne-am coordonat, așa cum am făcut-o mereu, pentru a gestiona această situație cu maximă eficiență. Prin noua Strategie Energetică a României, țara noastră se angajează că va susține securitatea energetică a Republicii Moldova. Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Reublica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate”, a transmis Burduja.
”Vestmoldtransgaz, subsidiară a Transgaz, a devenit încă de anul trecut operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, contribuind semnificativ la asigurarea stabilității întregului sistem energetic de peste Prut. Gazoductul Iași-Chișinău este operațional din 2022 și în prezent se lucrează la extinderea sa prin Centura Chișinău. La fel, linia de interconexiune Suceava-Bălți este una dintre prioritățile centrale ale ambelor sisteme de transport a energiei electrice, iar la nivelul anului 2027 estimăm că va fi gata”, a mai spus Burduja.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank