ALERTĂ Tudorel Toader face primul pas pentru revocarea procurorului general Augustin Lazăr: Declanșez procedura de evaluare a activității manageriale
Ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunțat sâmbătă dimineață, pe Facebook, că declanșează procedura d evaluare a activității manageriale a procurorului general Augustin Lazăr. Este, practic, primul pas, pentru revocarea șefului Parchetului general. Măsura vine la două zile după ce Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru corupție, a publicat pe Facebook un protocol încheiat în decembrie 2016 între Parchetul general și SRI și abrogat în februarie 2017. Vineri, liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat Inspecției Judiciare ”să pornească o anchetă la Parchetul general”.
Postarea integrală a lui Tudorel Toader pe Facebook:
Declanșez procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție !
Preambul:
În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat.
În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009.
Zilele acestea aflăm că în realitate a fost „desecretizat” un protocol „abrogat” încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, „La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr…..din 04.02.2009”.
Folosirea sintagmei „se abrogă”, arată și faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înțeles să le confere acestora valențe normative.
Rezultatele evaluării, însoțite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile !
În urma unei proceduri similare de evaluare a activităţii manageriale, ministrul Toader a făcut propunerea care a dus la revocarea Lauei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.
Anunțul lui Tudorel Toader vine după ce Darius Vâlcov a postat joi seară pe contul său de Facebook un protocol de colaborare încheiat în decembrie 2016 între SRI și Parchetul General. Vâlcov, consilier al premierului condamnat la 8 ani de închisoare pentru corupție în primă instanță, a atribuit documentele unui ”anonim” care i-a lăsat documentul ”pe prag”, și a scris cu majuscule ”BOMBAAA”.
Imediat după publicare, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat la Antena 3 că protocolul fusese denunțat de cele două instituții la puțin timp după semnare. Marincea a revenit în cursul nopții cu precizări suplimentare pe pagina sa oficială de Facebook, anunțând că a fost denunțat în 28 februarie 2017 și că membrii comisiei SRI din Parlament au fost înștiințați de existența lui.
Vineri dimineață, Liviu Dragnea a solicitat, tot într-o postare pe Facebook, ca Inspecția Judiciară ”să pornească o anchetă la Parchetul General”, iar Comisia parlamentară de control al SRI ”să demareze de urgență o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârșite de SRI” în legătură cu încheierea celor două protocoale.
”Ne confruntăm cu o situație gravă de neconstituționalitate, de minciună publică. Instituții și șefi ale unor instituții implicate în justiție și în siguranța națională au mințit prin omisiune, ca să acopere săvârșirea unei fapte neconstituționale. Ca președinte al Camerei Deputaților cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgență o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârșite de SRI și să scoată la lumină toate amănuntele acestei povești. Cred că, la rândul ei, Inspecția Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale și să pornească o anchetă la Parchetul General. E inacceptabil ca o țară întreagă să fie mințită în acest fel iresponsabil și lipsit de rușine”, a scris Dragnea pe Facebook (detalii aici).
Ulterior, Parchetul General a precizat într-un comunicat că primul protocol pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor este nesecret și a fost publicat pe site-ul ministerului iar al doilea este clasificat secret de stat, se referă la cooperarea privind infracțiunile contra securității naționale, a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor săvârșite de cadre militare ale Serviciului Român de Informații. Acest al doilea protocol și-ar fi încetat efectele la data de 13 martie 2017.
Și directorul SRI, Eduard Hellvig, a precizat vineri seară că au fost semnate două protocoale cu Parchetul, cel nesecret, în vigoare și azi, reglementând accesul organelor de urmărire penală la infrastructura tehnică a SRI.
”Trebuie să fii total rupt de realitate să mă acuzi pe mine că am ceva de ascuns în legătură cu aceste protocoale, în condițiile în care, de cînd sunt director, am ordonat auditul cu privire la existența protocoalelor înainte ca subiectul să fie temă publică, am denunțat protocoalele care aveau legătură cu înfăptuirea justiției în România și am început procesul de desecretizare a acestora”, a spus Hellvig în finalul declarației sale de presă.
Șeful SRI a explicat de ce a semnat cele două protocoale de colaborare cu Parchetul General în decembrie 2016 și de ce l-a denunțat în februarie 2017 pe unul dintre ele: ”Primul este un protocol neclasificat, care reglementează accesul organelor de urmărire penală la infrastructura tehnică a SRI. Acesta este încă în vigoare, iar el nu presupune nici o formă de implicare a SRI în activitatea Parchetului… Al doilea protocol, cel clasificat, reglementa modalitatea prin care SRI coopera cu Ministerul Public exclusiv pe infracțiunile privind securitatea națională și terorism. Acest protocol clasificat ne-a fost impus de Legea de organizare și funcționare a SRI (la articolul 8). Legalitatea acestui protocol nu poate fi pusă la îndoială – sper că prin aceste precizări am lămurit această discuție din spațiul public. De ce l-am semnat? Pentru ca OUG 6/2016 ne-a impus să semnăm protocoale cu instituțiile statului pentru exercitarea atribuțiilor noastre. De ce l-am denunțat? Cum v-am spus mai devreme, auditul intern ne-a arătat că putem să ne exercităm atribuțiile, în baza legii și fără aceste protocoale, asigurând securitatea națională a României”, a spus Hellvig.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
72 comentarii