G4Media.ro

Alex Doboli, profesor la Stony Brook University: De la Răcăștie la Berkeley,…

Alex Doboli / Foto: Presshub.ro

Alex Doboli, profesor la Stony Brook University: De la Răcăștie la Berkeley, într-o sută de ani

Articolul de mai jos este semnat de Alex Doboli, Professor of Electrical and Computer Engineering la Stony Brook University, The State University of New York:

Marți, băiatul cel mare, Michael, a fost admis ca undergraduate student la UC Berkeley. Miercuri dimineața, i-am scris unui prieten că avusesem între timp revelația că străbunica lui Mikey, din Deva, nu știa practic să scrie și să citească, iar el va merge [poate] la Berkeley, una din cele mai stelare universități ale lumii. Ce plină de surprize este viața. Cât neprevăzut. Și ce mult contează să ai oportunitatea [mai bine spus, să ți se creeze oportunitatea] să poți încerca să atingi cerul cu degetul. Asta deși ne place să credem că totul este posibil întotdeauna doar prin forțele noastre proprii.

Nu chiar, i-au trebuit patru generații familiei noastre ca să ajungem de la sat, din Răcăștie / Tărtăria / Broscăuți în Bucovina / Unguriu, la Berkeley. Peste o sută de ani. Poate am fi putut să o facem în trei generații. Cred însă că ar fi fost dificil s-o facem într-un timp mai scurt: prima generație trebuie întotdeauna să creeze siguranța materială pentru copiii lor, ca să poată învăța în liniște și care apoi, la rândul lor, să optimizeze calea nepoților [sau a strănepoților, ca în cazul lui Mikey], astfel încât ei să poată să-și construiască CV-ul cu care să aibă „a real shot” la universitățile stelare.

Bunicii mei, străbunicii lui Mikey, au fost cei care au început ascensiunea noastră socială. S-au mutat de la sat la oraș, iar acolo au luat totul de la zero. De la nimic. Au luat viața lor de om, ca din muncă de oameni simpli să se adune suficient pentru o casă și pentru suficientă siguranță materială pentru copiii lor, ca să poata merge la școală să învețe. Mama mea s-a ridicat deasupra condiției sociale a familiei sale în momentul în care s-a hotărât să urmeze o facultate. Asta chiar dacă bunica mea s-a opus ideii ca fata ei să facă o facultate, căci obiceiul familiilor simple în acele vremuri era ca fetele să se căsătorească cât mai repede. Chiar și fără suportul explicit al bunicii mele, mama a avut suficient confort material [asigurat desigur de ai ei] încât să se poată pregăti serios pentru admitere. Și, astfel, mama a absolvit ASE-ul la București, la mijlocul anilor 1960.

Alex Doboli este Professor of Electrical and Computer Engineering la Stony Brook University, The State University of New York.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Inca o dovada ca, pana si in incercarea de rasturnare a societatii din 1948, tot sociopatii au avut de castigat. Cum se lauda micutzul cu coronita copilasului, de parca berkeley ar avea examen de admitere si odorul s-ar fi aratat capabil sa faca altceva decat tocat bani… Vomit.

    • @Dacien: Hate speech. Foarte usor de scris.
      Ia o lamaie si citeste ultimul paragraf:
      „Tocmai pentru că unii beneficiem așa de mult de pe urma oportunităților, a baftei ce ne-a fost dată de cei dinaintea noastră, este așa de important să facem tot ce putem cu aceste oportunități, cu bafta care ne-a căzut mură-n gura. Și să fim recunoscători și modești.”
      Daca paragraful asta nu ti se pare de bun simt, nici un kil de lamai nu te ajuta

    • Am incercat sa citesc articolul, si nu am putut trece de partea cu „i-am cumparat fiului meu un premiu cu coronita”. Ce e aici, facebook?