G4Media.ro

Alexander Gabuev, fost purtător de cuvânt al lui Medvedev: „La Moscova, oligarhii…

Sursa foto: Carnegie Moscow Center

Alexander Gabuev, fost purtător de cuvânt al lui Medvedev: „La Moscova, oligarhii sunt îngroziți, dar nu au putere” / ”Putin amintește foarte mult de Mussolini, dar un Mussolini cu o bombă atomică…”

Fostul purtător de cuvânt lui Dimitri Medvedev, în perioada când acesta era președintele Rusiei, Alexander Gabuev, actual membru senior în cadrul ”Carnegie Endowment for International Peace”, filiala din Moscova, a făcut o analiză din Rusia asupra conflictului Kiev-Kremlin și susține într-un interviu acordat Corriere della Sera că mulți oligarhi care au prosperat în regimul lui Putin se tem acum că-și pierd averile.

Gabuev, a cărei activitate se concentrează acum pe politica Rusiei față de Asia de Est și de Sud-Est, tendințele politice și ideologice din China și relațiile Chinei cu vecinii săi, crede, de asemenea, că sancțiunile anunțate vor zdruncina economia Rusiei, dar nu și sistemul.

Vede chiar posibile avantaje pentru apropiații liderului rus: ”Mărește importanța insiderilor apropiați de Putin, pentru că le va crește autarhia și deci profitul în procurarea produselor pe care Occidentul nu le mai vinde”.

Gabuev, crezi că sancțiunile occidentalului vor provoca multe pagube economiei ruse?

Va trebui să vedem amploarea și succesiunea lor. Cu toate acestea, cred că embargoul asupra exportului de petrol și gaze este exclus. Tensiunea din ultimele luni de pe piața energiei i-a fost de folos lui Putin, ne-a făcut să înțelegem de unde vine această criză chiar acum. Creșterile prețului combustibililor din Statele Unite, cele de electricitate și gaze din Europa pun presiune asupra guvernelor occidentale în fața opiniei lor publice”.

Dar pot funcționa sancțiunile?

Unele sunt puternice. Și problema nu este că vreunul dintre bărbații din Consiliul de Securitate al Rusiei va pierde accesul la vila lui de pe lacul Como. Oprirea vânzărilor de semiconductori poate crea mari dificultăți. La Moscova sunt cei care speră că China poate compensa, dar nu este deloc evident asta. Și sancționarea băncilor va face ceva daune. Plățile interne vor funcționa în continuare, dar unele bănci vor pierde accesul la tranzacțiile în dolari și euro. Acest lucru va devaloriza rubla, declanșând și mai multă inflație”.

Și oprirea gazoductului NordStream2?

„O sancțiune nefericită și nesemnificativă. Până la urmă, conducta respectivă nu a funcționat niciodată și, în orice caz, prietenii lui Putin și-au făcut deja miliarde construind-o. Per total, am impresia că pe termen scurt și mediu sancțiunile sunt dure, dar nu atât de dure încât regimul să fie aruncat în aer. Poate supraviețui. Și asta pentru că băncile rusești nu pot fi separate complet de piețele externe, pentru că occidentalii vor să continue să cumpere petrol și gaze rusești”.

Ce efecte va avea această dinamică asupra echilibrului politic și social intern?

„Mărește importanța insiderilor apropiați de Putin, pentru că le crește autarhia și deci profitul în procurarea produselor pe care Occidentul nu le mai vinde. În schimb, cei din afară sunt îngroziți, deprimați. Oligarhii se tem acum de devalorizarea rublei, se simt prinși, dar nu au putere”.

Tot luni, membrii Consiliului de Securitate, spunând da avântului către Donbass, au părut îngroziți…

„Ei erau. Putin le-a cerut să-și asume responsabilitatea colectivă pentru o decizie pe care o luase deja. A fost un fel de rit mafiot, ca primele crime ale partenerilor. Deci nimeni nu va putea da înapoi, toți au fost nevoiți să-și pună semnătura”.

Dar cum gândesc oamenii obișnuiți?

„Nu există euforie, ca în 2014, atunci când Crimeea a fost anexată. În cartierele rezidențiale văd oameni mergând la bancă să schimbe rublele. Ei nu cred că totul va fi bine, dar nu au de ales. Cât despre clasa muncitoare, oamenii supraviețuiesc cu greu. Inflația care va veni va face oamenii și mai săraci, dar Putin va distribui subvenții datorită veniturilor în valută din vânzarea petrolului și gazelor.”

Nu este asta o metodă tipică unui regim ultra-naționalist?

„Deja se aplică. Putin amintește foarte mult de Mussolini, dar un Mussolini cu o bombă atomică… Din fericire, suntem departe de un scenariu al celui de-al treilea război mondial, dar Putin își asumă riscuri enorme”.

Ce personalitate are Putin?

„Nu sunt psiholog, dar lecția de istorie zilele trecute în care anunța recunoașterea Donbasului nu a fost normală. Este clar că petrece mult timp citind documente de arhivă, chiar dacă ar trebui să lupte cu pandemia, de exemplu. Covid i-a adâncit izolarea: cei care vor să-l vadă trebuie mai întâi să fie în carantină timp de două săptămâni. Și nu mulți au chef de asta”.

Ce este Carnegie Endowment for International Peace

Este o organizație non-guvernamentală și un think tank cu influență la nivel mondial, dedicat dezvoltării cooperării interstatale și promovarea intereselor internaționale ale Statelor Unite ale Americii.

Înființată în 1910 de Andrew Carnegie, organizația se străduiește să mențină imparțialitatea politică prin includerea membrilor democrați și republicani.

Prin cercetări, publicații și conferințe, fundația explorează noi abordări în domeniul afacerilor externe apropiat de ceea ce se numește tot mai mult mediere internațională. (sursa: Wikipedia)

Sursa foto: Carnegie Moscow Center

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Pedofilo-putinisti din Romania abia asteapta sa intre si peste noi.

  2. Interesant. Ar trebui intrebati oameni din acestia, care stiu despre ce vorbesc, ca asa si noi putem face sp[eculatii.

  3. Oligarhii nu au putere in rusia si china, acolo statul dicteaza.
    In schimb in sua si de pilda ucraina mai nou oligarhii controleaza statul. oligarhii khazari isi dau mana.

  4. s-a umplut interneata de postaci rusofili

  5. Putin a facut ce e bine pentru tara lui nu pentru oligarhi , mai era putin si intrau ucrainienii peste el cu arme americane si drone turcesti. Daca nu ataca decisuv acum trebuia sa se lupte si cu NATO dupa aderarea Ucrainei. Pacat de atitia ucrainieni care platesc pretul suprem ca sa sustina hotii si tradarorii care le-au bagat arme in tara. Ucrainienii daca nu aveau arme nu pateau nimic pentru ca nu aveau cu ce sa provoace Rusia.

    • Mai baiete.. Deci, noi romanii suntem ortodocsi, si de ani de zile vin pocaitii peste noi… Ce sa facem? Sa ne apucam de omorat? U de e libertatea, suveranitatea unui stat? De ce nu e Rusia coecta, buna la suflet, sa se afilieze alte tari la ea? De ce? Simplu.. Ca nu poate.. Mereu a fost ca din topor