G4Media.ro

Alexandru Cumpănașu, achitat în dosarul în care era acuzat de DNA că…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Cumpănașu, achitat în dosarul în care era acuzat de DNA că a mințit în privința studiilor superioare când a aplicat pentru un post de expert într-un proiect european / Decizia nu este definitivă

Tribunalul București l-a achitat pe Alexandru Cumpănașu, în dosarul în care era acuzat de DNA că a mințit în privința studiilor superioare când a aplicat pentru un post de expert într-un proiect european al SNSPA. Decizia nu este definitivă.

Instanța a constatat că „fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. Dosarul a fost instrumentat de fostul șef al DNA Constanța, procurorul Andrei Bodean, care a părăsit între timp parchetul anticorupție.

În decembrie 2022, Alexandru Cumpănașu, fost candidat la alegerile prezidențiale, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție. Conform procurorilor, Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Alexandru Cumpănașu a negat, în momentul în care a fost inculpat de DNA (2019), că a prezentat documente false în momentul angajării la SNSPA și spunea că îl va da în judecată pe rectorul Remus Pricopie, pentru că i-a ”afectat imaginea”, după ce instituția a anunțat că va lua măsuri în urma unor verificări suplimentare.

Minuta instanței: „În baza art.396 alin.5 C.proc.pen. rap. la art. 16, alin.1, lit.b), teza a II-a Cod pr. penală achită pe inculpatul Cumpănașu Alexandru pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie (în forma instigării) la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art.52 alin.3 C.pen. raportat la art. 181 alin. 1 din Legea nr.78/2000, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În temeiul art. 275, alin.3 Cod pr. Penală cheltuielile judiciare avansate de stat ămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronun?ată astăzi, 18.06.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...