G4Media.ro

Alexandru Muraru: Basarabia nu a fost „ocupată” de către România în 1918,…

Foto: Facebook/ Alexandru Muraru

Alexandru Muraru: Basarabia nu a fost „ocupată” de către România în 1918, așa cum afirmă Vladimir Putin, ci realipită, în urma unor procese democratice și realități istorice. Narațiunile istorice false sunt parte a unui război hibrid purtat de Federația Rusă

Deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, precizează, într-un comunicat de presă, că Basarabia nu a fost „ocupată” de către România în 1918, la finalul Primului Război Mondial, așa cum afirmă Vladimir Putin, ci realipită, în urma unor procese democratice și realități istorice. Muraru subliniază că narațiunile istorice false sunt parte a unui război hibrid purtat de Federația Rusă.

„Basarabia nu a fost „ocupată” de către România în 1918, la finalul Primului Război Mondial, așa cum afirmă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, ci realipită, în urma unor procese democratice și realități istorice. Revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut și denaturarea adevărului istoric nu fac decât să consolideze realitatea că narațiunile istorice false sunt parte a unui război hibrid purtat de Federația Rusă”, afirmă reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei.

Alexandru Muraru subliniază că articolul de opinie al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, intitulat „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” – în care face trimitere și la Bucovina de Nord și Basarabia, iar despre cea din urmă spune că „a fost ocupată de către România în 1918”, la finalul Primului Război Mondial – „reprezintă o altă denaturare semnificativă a adevărului istoric și o ultragiere a memoriei celor care au purtat idealurile de libertate și democrație pentru Basarabia”.

Bucovina a făcut parte din ținutul istoric al Moldovei dintotdeauna, până când a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1775, iar Basarabia, teritoriul dintre Prut și Nistru, a fost anexată prin Tratatul de la București din 1812 de către Imperiul Rus. Nu doar victoriile militare din Primul Război Mondial sau intervenția armatei au stat la temelia României Mari, ci actul de voință al națiunii române și al locuitorilor majoritari români din teritoriile alipite de către imperiile – ce au dominat scena continentală până la finalul Marelui Război – care au răspuns unei realități istorice. Desăvârșirea unității naționale a românilor la 1918 s-a înfăptuit prin actele de unire de la Chișinău, Cernăuți și Alba-Iulia, în timp ce tratatele de pace care le-au dat consacrarea internațională au fost semnate în anii 1919-1920., precizează Muraru.

Așadar, România nu a «ocupat» Basarabia și nici Bucovina de Nord în 1918, ci le-a realipit la în urma unor procese democratice prin care populația majoritar românească din aceste provincii și-a exprimat dorința de unire cu Regatul României. Spre deosebire de raptul teritorial la care rușii au recurs atunci când au anexat samavolnic teritoriul dintre Prut și Nistru, unirea cu Regatul României de la 1918 s-a realizat pe baza dreptului autodeterminării și în urma votului Sfatului Țării care era cel mai reprezentativ organism politic al cetățenilor din Basarabia. Acest vot a fost liber și democratic”, precizează deputatul.

Alexandru Muraru mai menționează că Bucovina de Nord și Basarabia au fost anexate de către Rusia sovietică în urma pactului Ribbentrop – Molotov din august 1939 pe care tezele centrale și discursul oficialilor de la Moscova evită să îl amintească. „Prin acest pact, s-au împărțit sferele de influență în Europa între Germania nazistă și Rusia sovietică, iar în protocolul adițional secret Basarabia era «alocată» lui Stalin, la înțelegere cu Hitler. Anexarea Bucovinei de Nord a venit în urma lăcomiei liderului sovietic care, inițial, dorea să anexeze toată Bucovina, deși U.R.S.S. nu avea niciun drept istoric ori național, la fel ca în cazul Basarabiei.”

Anexarea „doar” a Bucovinei de Nord de către U.R.S.S. în 26-28 iunie 1940 s-a făcut în urma tensiunii diplomatice sovieto-germane generate de ieșirea U.R.S.S. din limitele acordului de delimitare a sferelor de interesele din august septembrie 1939, provincie nemenționată în articolul 3 al protocolului adițional al pactului Ribbentrop – Molotov, mai arată Muraru.

Aceste puncte de vedere enunțate de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care utilizează revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut și denaturarea adevărului istoric  fac parte din recuzita istoriografică cunoscută post-sovietică rusă de aproape 100 ani, un semnificativ război hibrid, și au rolul de a construi narațiuni istorice false pentru a-și justifica visele post-imperiale, expansioniste, care încearcă să conteste realitățile geopolitice stabilite prin tratatele internaționale și principiile democratice pe baza cărora s-au construit și funcționează statele și instituțiile secolelor XX-XXI”, încheie reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei.

sursa foto: Facebook/ Alexandru Muraru

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Tot un drac inseamna..

  2. iti dai seama, ne critica rusii ca am alipit teritorii. ce ironie 🙂 :).

  3. Ce UITA putin este ca, Rusia a DEZERTAT aliatii din Antanta, deci si Romania, incheind un Tratat separat de Pace cu Germania in 1917, la Brest Litovsk.

    Prin acest act LAS de TRADARE a aliatilor, rusia a lasat povara frontului de Est asupra Romaniei, care a avut priederi uriase. Numai eroismul soldatilor romani a impiedicat lichidarea Romaniei
    de catre Puterile Centrale in 1917-1918.
    Rusia A PIERDUT WW I, fiind tara invinsa de Germania.

    Fosta colonie ruseasca Bassarabia s-a desprins din Rusia in Decembrie 1917 si trupele rusesti rebele au devastat regiunea dintre Prut si Nistru.
    La cererea Sfatului Tarii ( Republica Democratica Bassarabia) trupele regale romane au intrat in 1918 in Bassarabia si au izgonit sovietele militare rusesti si trupele rebele rusesti, aducand ordinea in regiune.

    Iata un capitol, care lipseste din cartile de istorie romanesti, cenzuraten de comunisti:
    Rusia a DEZERTAT frontul de Est, si-a TRADAT aliatii si a pierdut razboiul, dfiind tara infranta in WW I .

    • Pacea lui Lenin de la Brest-Litovsk s-a semnat în martie 1918, nu 1917. Rusia lui Kerenski nu a ieşit din război, iar la Mărăşeşti perderile Armatei 4 Ruse au fost la fel de mari ca ale Armatei 1 Române.

    • Ma tot intebam care-i treaba cu comentariile cumva apolitice sau neutre ale acestui Camelian Propinatiu.
      Iata ca am aflat, apararea propagandei rusesti cu jumatati de adevaruri si interpretari de genul ”Rusia lui Kerenski”.

    • In realitate, la Marastei-Marasesti-Oituz, ca si la Plevna, au murit mai multi rusi decat romani.

      Dar poate tu crezi ca singurele persoane moarte pentru Romania sunt poporenii drogati si sidosi de la studioul din Munchen.

    • Wikipedia ne lamureste: „Tratatul de la Brest-Litovsk a fost un tratat de pace semnat pe 3 martie 1918 la Brest, (cunoscut în epocă cu numele de „Brest-Litovsk”), între Rusia și Puterile Centrale, marcând ieșirea Rusiei din Primul Război Mondial. Tratatul a devenit, practic, nul până la sfârșitul anului, dar importanța lui majoră, deși neexistentă în intențiile semnatarilor, a fost aceea de declanșator al procesului de cucerire a independenței Finlandei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei.”

      Ghici ciuperca ce-i: care o fi legatura intre data acestui tratat si data de unire a Basarabiei cu Romania?

  4. Daca Basarabia s-a intors la Romania in 1918, cand a mai fost ea la Romania? Si de ce nu se intoarce acum?

    Despre Dobrogea ce stiti? Aia cand a fost parte din Valahia sau Romania? S-a intors prin referendum? cine ne-a dat-o? americanii poate?

    • Dobrogea a fost cedata la troc cu sudul Basarabiei care a apartinut Romaniei intre 1859 si 1878. Dar avand in vedere ca la Tiraspol se preda o altfel de istorie, nu avem pretentii.

  5. Îndoieli subtile sau persiflante asupra unor aspecte privind Marea Unire de la 1918 au exprimat şi istorici bestsellari de-ai noştri, foarte mediatizaţi şi decoraţi. Iar din 2002, Muzeul Naţional de Istorie stă în reparaţii, fără vreo îngrijorare la nivelul elitelor politice, nici măcar de Centenar. Prea lăsăm să ne scrie alţii istoria. Wikipedia pe probleme româneşti e şi ea neglijată.

  6. Când Putin o sa explice de ce cetatile Soroca,Hotin, Tighina etc sunt pe Nistru, iar nu pe Prut, atunci mai discutam..

  7. Cine-i Putin?

  8. Cand tarului de la Kremlin ii comvine un reper din trecut se refera la Rusia istorica, cand Rusia istorica n-avea inca teritorii furate se refera la ultimul secol.
    Stalin a atacat Polonia umar la umar cu Germania hitlerista dupa ce cei mai odiosi criminali ai omenirii au dat palma si s-au inteles cum sa imparta prada dar pacaliciul cracanat are impresia ca poate prosti o lume intreaga cu propaganda ”apararii.” I-au atacat si i-au ucis pe ofiterii si intelectualii polonezi ca sa se ”apere”.
    Un tupeu mai jegos ca al politicienilor rusi nu exista.

  9. Sa vina putin si sa-si duca basarabenii cu tot cu pamant dincolo de muntii ural.
    Nimeni nu-i doreste pe rusofilii aia tampiti! Ce sa faci cu 4 milioane de asistati social analfabeti??

  10. un razboi hibrid combina tancurile si dezinformarea

    ori, cine a tras cu tancul? si de ce ai trage cu tancul? izdelor din familia Muraru le spui „6, vine tancul”, si ele se refugiaza la washington