Alexandru Rafila: Am făcut zeci de solicitări către organele competente pentru a verifica informaţiile pe care le-am avut legate de posibile acte de corupţie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că a făcut zeci de solicitări către organele competente pentru a verifica informaţiile pe care le-a avut legate de posibile acte de corupţie, susţinând şi că este nevoie de o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se desfăşoară, se acordă serviciile medicale, transmite Agerpres.
„Din punctul de vedere al mentalităţilor, lucrurile se schimbă mai încet, dar cred că mesajele foarte puternice pe care le-am transmis noi în domeniul combaterii corupţiei, şi desfăşurăm în momentul de faţă activităţi preventive din acest punct de vedere în toate regiunile ţării, împreună cu Departamentul de Justiţie din Statele Unite, numeroasele sesizări pe care le-am făcut parchetelor legate de diverse activităţi din zona administrativă sau din zona conducerii spitalelor din România – noi am făcut zeci de solicitări către organele competente pentru a verifica informaţiile pe care le-am avut legate de posibile acte de corupţie – lucrurile astea vor duce încet, încet şi la schimbarea de mentalitate. Deci, odată ai partea de informare, partea de educare şi partea de acţiune directă în ceea ce priveşte combaterea corupţiei”, a afirmat Rafila, întrebat în legătură cu sistemul medical şi cazurile de corupţie din spitale.
El a spus că trebuie existe o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se desfăşoară, se acordă serviciile medicale.
„Mai este un element foarte important şi aici avem nevoie cu toţii de parteneriatul cu colegiile profesionale: desfăşurarea actului medical. Aici nici nu punem problema de malpraxis. Malpraxis înseamnă că tu ai făcut o activitate medicală care a fost necorespunzătoare, dar, dacă refuzi să-ţi faci datoria ca medic, atunci nu discutăm despre malpraxis, discutăm despre altceva. Aşa cum v-am spus şi după incidentul de la Botoşani – tragic şi mă gândesc absolut terifiat la durerea acelei familii care a pierdut mama unor copii, căreia nu i s-a acordat asistenţă medicală – vreau să găsim o formulă în care să existe o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se desfăşoară, se acordă serviciile medicale”, a adăugat ministrul.
Potrivit lui Rafila, această autoritate trebuie să cuprindă reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Colegiului Medicilor, ai colegiilor judeţene, ai Autorităţii Naţionale pentru calitate în sănătate, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi caselor judeţene de asigurări de sănătate.
„Vă asigur că vom veni în următoarea lună cu un proiect consistent care să genereze un corp, nu ştiu dacă se va numi autoritate sau se va numi în alt mod, important este să dăm o pârghie care să poată să verifice efectiv modul de acordare a serviciilor medicale, să poată să acorde sancţiuni care pot să fie financiare sau de altă natură celor care refuză să acorde servicii medicale populaţiei, sigur, într-un cadru de respect. Aici aş vrea să insist, pentru că de foarte multe ori corpul medical este agresat, este agresat verbal, este agresat fizic, lucrurile astea trebuie să înceteze, pentru că, până la urmă, nu poate un medic sau o asistentă medicală care lucrează într-o unitate de primiri urgenţe să acorde asistenţă medicală pacienţilor dacă sunt agresaţi, dacă sunt urmăriţi, dacă sunt adresate invective sau ameninţări. Lucrurile astea trebuie să înceteze, pentru că altfel ne transformăm în altceva decât într-un sistem medical european”, a subliniat Alexandru Rafila.
El a menţionat că Ministerul are mai multe proiecte în derulare: construirea de spitale, de spitale de arşi, centre de radioterapie.
„Am schimbat foarte mult din punctul de vedere al părţii legate de proiectele şi investiţiile din sistemul de sănătate şi avem cele mai ambiţioase proiecte în derulare, avem spitale care se construiesc, avem centre de radioterapie care s-au făcut, avem spitale de arşi care se construiesc în acest moment”, a arătat ministrul.
Rafila a adăugat că sunt deja încheiate, prin PNRR, investiţiile la câteva ambulatorii de specialitate din ţară şi lucrurile merg într-un ritm susţinut.
„Ăsta este unul dintre motivele serioase pentru care echipa actuală a Ministerului Sănătăţii îşi continuă activitatea în ciuda nenumăratelor atacuri care încearcă să ne oprească din această activitate efervescentă în ceea ce priveşte schimbarea feţei sistemului sanitar, din punctul de vedere al investiţiilor”, a mai spus ministrul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii