
Alexandru Rafila: Dacă discutăm de datele de acum, da, s-ar putea organiza alegerile/ Eu cred că această creştere va continua. Măsurile luate până acum probabil că nu sunt suficiente
Medicul Alexandru Rafila, candidat pentru un mandat în Camera Deputaţilor din partea PSD la alegerile din 6 decembrie, consideră că la nivelul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 pe care România îl înregistrează în prezent este posibilă organizarea alegerilor parlamentare, turul de scrutin neaducând ”riscuri suplimentare faţă de o activitate obişnuită”.
”Dacă discutăm de datele de acum da, s-ar putea organiza alegerile, pentru că alegerile propriu zise, deci procesul de votare, nu este neapărat un proces care să ducă la riscuri suplimentare, să spunem, faţă de o activitate obişnuită, cotidiană, nu asta este problema. Problema este în zona procesului electoral şi procesului post-electoral, când oamenii iniţial ar trebui să interacţioneze, ar trebi să discute problemele legate de programele de guvernare, de soluţiile pe care le au partidele pentru diversele zone sociale sau economice şi lucru ăsta sigur că intensifică contactele şi aşa mai departe”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi seară, într-o emisiune la TVR.
El a invocat adunările publice de după alegerile locale afirmând că, alături de campanie, acestea au ”un impact” asupra sănătăţii publice.
”Avem şi elementul legat de semnificaţia alegerilor, pentru că alegerile sunt un mecanism democratic, care trebuie să determine, să încurajeze oamenii să participe la vot, or asta cred că este principala problemă, hotărârea cetăţenilor de a participa fără temeri, fără reţineri la procesul electoral”, a adăugat Rafila.
Rafila a mai declarat că numărul de îmbolnăviri va continua să crească în perioada următoare şi că măsurile adoptate până în prezent de autorităţile române ”probabil că nu sunt suficiente” pentru că unele dintre ele au fost adoptate târziu.
”Eu cred că această creştere va continua şi singura soluţie – sigur trebuie să mergem în paralel cu această evaluare şi creştere a numărului de paturi, în secţiile obişnuite şi mai ales de terapie intensivă – dar asta nu e o soluţie care să ne ducă la un rezultat. Noi trebuie să revedem foarte rapid cum funcţionează sistemul de sănătate publică care să poată să permită identificarea rapidă a cazurilor, contacţilor, testarea lor şi izolarea lor care să oprească creşterea”, a declarat, marţi seară, la TVR, Alexandru Rafila.
Întrebat dacă măsurile care au fost adoptat sunt suficiente, Rafila a explicat că, în opinia sa, acestea nu sunt de ajuns.
”Măsurile luate până acum probabil că nu sunt suficiente pentru că, din punctul meu de vedere, anumite măsuri au fost foarte târziu luate, iar sistemul de sănătate publică a fost nefuncţional, în bună parte, începând din luna iunie” a răspuns Rafila.
Acesta a explicat că ”un pachet de măsuri eficiente trebuie să abordeze toate palierele”.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 4.724 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al cazurilor de COVID-19 ajungând la 217.216. De asemenea, s-au înregistrat şi 104 de decese – cel mai mare număr de la declanşarea pandemiei – bilanţul fiind de 6.574. În prezent, 824 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă.
Context
Marcel Ciolacu a declarat, joi, că România nu e pregătită să intre în campanie electorală în două săptămâni, în contextul creşterii zilnice a numărului de infectări cu noul coronavirus.
În 15 octombrie, Marcel Ciolacu a declarat că atributul organizării alegerilor revine Guvernului şi mai nou şi preşedintelui Klaus Iohannis care vrea acest scrutin pe 6 decembrie, pentru a avea un Parlament legitim.
Liderul PSD a adăugat că ”nu poţi să să discuţi despre un Parlament legitim când ai peste 4.000 de infectări, pentru că nu vine lumea la vot”.
sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii