G4Media.ro

Alexandru Rafila, de profesie microbiolog, întrebat cum pot fi reduse infecţiile nosocomiale…

sursa foto: Spitalul Sf Sava Pantelimon

Alexandru Rafila, de profesie microbiolog, întrebat cum pot fi reduse infecţiile nosocomiale într-un spital vechi de 50 de ani: ”Dacă faci o reabilitare corectă, inclusiv cu înlăturarea unui strat de zidărie şi se pun materiale care au soluţii bactericide, e perfect”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că pot fi reduse infecţiile nosocomiale şi într-un spital vechi de 50 de ani, dacă se face o reabilitare corectă, inclusiv cu înlăturarea unui strat de zidărie sau tencuială şi sunt puse materiale care au soluţii bactericide.

Alexandru Rafila a fost întrebat, sâmbătă, la Digi 24, dacă există o formulă în a reduce infecţiile nosocomiale într-o secţie de ATI veche de 50 de ani sau într-un spital vechi de 50 de ani.

„Să ştiţi că am văzut formula. Sigur, nu era vorba de secţii de ATI, dar era vorba de alte secţii cu o singură condiţie ca acea secţie să fie dezafectată şi trebuie renovată în totalitate. Eu sunt microbiolog, adică chiar vorbesc în cunoştinţă de cauză. Am auzit tot felul de chestiuni că bacteriile intră până la cinci centimetri adâncime în perete, că altele intră până la zece centimetri adâncime, tot felul de chestiuni de genul ăsta care nu au legătură cu realitatea. Bacteriile nu intră în pereţi. Dacă faci o reabilitare corectă, inclusiv cu înlăturarea, să spunem, unui strat de zidărie sau de tencuială şi se pun materiale care sunt continue şi care de cele mai multe ori au soluţii care sunt bactericide, e perfect. Nu contează că e clădire veche”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că pericolul cel mai mare este în zona instalaţiilor sanitare.

„Ceea ce ne provoacă nouă însă probleme nu este legat numai de vechimea clădirii, problema pericolului este în zona instalaţiilor sanitare, care au două carenţe. Sunt foarte vechi şi instalaţiile sanitare sunt locul în care se găzduiesc şi se distrug foarte greu bacteriile pentru că sunt foarte greu de abordat din punct de vedere al unei substanţe dezinfectante, de exemplu. Şi acolo chiar trebuie schimbate instalaţiile sanitare, trebuie schimbate în totalitate. Asta este o problemă şi cea de-a doua problemă este faptul că noi nu avem saloane cu un pat. Una dintre statisticile pe care le publică Centrul European de Control al Bolilor se referă la saloanele cu un pat sau saloane cu un pat în secţiile de terapie intensivă. Aceste saloane, care permit îngrijirea individuală, scad foarte mult riscul de infecţii”, a mai transmis Alexandru Rafila.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Așa ne place nouă cu sapa…, cu racleta…
    Strainii sunt ciudati ca le tot darama la 30 de ani si fac mereu altele noi

  2. Solutia era la sarma, ne-a facut niste machete frumoase… alea nu aveau bacterii d-astea nasoale.
    Erau si ieftine, 300k de euro!

  3. Sa idea cineva doua palme lu adormitu asta ca nu e comentator la RTV, ci chiar ministrul cu pricina
    MM de adormit! MM de adormiti de votati sau cei ce „boicotati” alegerile!

  4. rominika nu poate sa faca reabilitare la niste blocuri daramite la spitale unde trebuie toata instalatia reconstruita (electrica, apa oxigen) plus zidaria si tencuiala plus repartajare pentru toate serviciile necesare (bucatarie, spalatorie, primire urgente, raze, bloc operatoriu etc). Probabil ca le-ar trebui 100 ani si tot nu ar putea sa il dea in functionare ca le va lispi nu stiu ce aviz de la pompieri

  5. Mai precis, cate spitale a renovat prafila? Cate a inceput el sa renoveze macar? Nu mai intreb cate spitale a inceput sa construiasca… prafila e zero absolut.

  6. Și de ce nu faci Rafila !?
    Pentru ca sunteți hoți și nu faceți nimic dacă nu iese șpagă .

  7. Vai de scula ta Rafile 😁 Azi-maine ne inveti si principiile de asfaltare. Ce om penibil.

  8. Spitalul din Cluj are o suta de ani. Inaltimea pana la tavan e de 4 metri! Sa vedem cum le-or incalzi la iarna. Regionalulai asteapta

  9. Nosocomialele se transmit prin instrumentarul medical folosit de la un pacient la altul si insuficient sterilizat/dezinfectat, nu prin tencuiala de pe ziduri…

  10. După 25 de ani de guvernare PSD ne-au spus că ciorba e cea mai bună că nu au avut timp să zugrăvească că acolo trebuie bani nebăgaţi la ei în buzunar, muncă şi desigur cineva să organizeze munca aia şi să stea să şi fie şi terminată şi să îşi consume şi energie la neoroni şi să mai vină la muncă, prea mult pentru un PSD-ist aşa ceva aşa că au rezolvat cu o ciorbă.😏

  11. Yah….yah…..Specialistu’ ramphila TORTZIboy….specializat pe zidarie….

  12. Ziditor precum tat-su, Rafila cel mic & struțo cămilă medicală.

  13. Ce spui, Franz?!
    Adica, tu acre de 30 si ceva de ANI esti numai si numai in FUNCTII inalte in Statul roman, FUNCTII toate platite si rasplatite(esti Milionar bugetar!) din doemniul Microbiologiei si Bolilor infectioase, tu STII cum „POT fi REDUSE infecţiile nosocomiale într-un spital vechi de 50 de ani” si ai tacut chitic pe subiect?!
    Dupa Colectiv, de exemplu, ce ai FACUT, Rafilo, ca in Spitalele Romaniei sa fie REDUSE Infectiile nozocomiale, cand zilele trecute au MURIT din CAUZA Infectiilor nozocomiale la Tg Mures 5 bolnavi la ATI iar la Cluj Napoca 4 bebelusi nou-nascuti?!
    VINERI, 21 Octombrie, dupa anuntul mortii celor 9 ROMANI ucisi de bacteriile din spitalele groazei:
    „Dacă se făcea dreptate copiilor noștri, poate că alți copii nu mai mureau la Cluj”, spune tatăl unuia dintre nou-născuții morți acum 5 ani la Iași de infecții nosocomiale.”

    De 32 de ANI, Spitalele publice ASCUND Numarul Infectiilor comozomiale iar microbii colcaie in voie prin Spitalele acre raporteaza cel mai MIC nuamr de Infectii nozocomiale din UE!!!
    Asta in timp ce in Spitale mor bebelusi, copilasi sau oameni maturi din cauza nozocomialelor….

    Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, atrage atenția că multe dintre spitalele din țară NU își permit să angajeze medici epidemiologi, asta deși LEGEA impune acest lucru. Realitatea când este că nu avem la specialiști, nu avem epidemiologi cu liberă practică, adică profesioniștii care ar trebui să realizeze aceste protocoale în spitale. Numărul lor este la jumătatea spitalelor din țară. Deci nu avem specialiști, nu avem personal mediu sanitar cu pregătire de suplimentară specializare pe epidemiologie, medicina de laborator în spitale implică costuri importante. Sigur, facem norme, dar trebuie să vedem care sunt și limitele bugetare în care ne aflăm.”

  14. Daca dupa 32 de ani nu au putut sa o rezolve nu mai votati cu aceeasi ca la fel nu le va rezolva.

  15. Am mai postat 2 comentarii, vad ca G4media nu le da!
    INTREBARE: moderatorul ala de ce NU l-a intrebat: DACA STITI, de ce NU faceti, ca de cand e Ministru(plus TOATE celelalte functii inalte in domeniul Sanatatii, functii bine platite si rasplatite!) NU a FACUT nimic, doar vorbe goale!