G4Media.ro

Alexandru Rafila, despre cei trei sibieni care s-au reinfectat cu coronavirus: Cred…

Alexandru Rafila, despre cei trei sibieni care s-au reinfectat cu coronavirus: Cred că nu aveau anticorpii sau aceștia erau la un nivel foarte redus. Sunt rezervat în privința existenței a două tulpini ale virusului

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Epidemiologie şi reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat, la Digi24, că cei trei sibieni declarați vindecați de COVID-19 și care s-au reinfectat ori nu dezvoltaseră anticorpii neutralizanți ai virusului, ori anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică.

În ceea ce privește existența a două tulpini în cazul de la Sibiu, Alexandru Rafila este sceptic. „Eu sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite”, a spune medicul.

Eu nu cred că aveau anticorpii, sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus, sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului. Probabil că nu cunoaștem, sau nu știu dacă colegii de la Sibiu au astfel de informații, dar testele care există pentru determinarea cantitativă și a tipului anticorpilor nu există în momentul de față. Nu în România, nu există ca și teste comerciale. Eu cred că este foarte posibil ca ei să nu fi avut un nivel protector de anticorpi. Reîmbolnăvirea este posibilă, a mai fost semnalată și în alte țări”, a mai declarat Rafila.

Președintele Societății Române de Epidemiologie a precizat că, din informațiile pe care le are, există un procent destul de important de pacienți – chiar dacă nu există un studiu încă în acest sens -, „de până la 20%” care nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector sau anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică și ulterior infecția este posibilă.

În ceea ce privește existența a două tulpini, eu sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite. Adică trebuia să existe la același pacient identificarea virusului în urmă cu două luni, trei luni când a fost prima infecție și o metodă similară de mapare în acest moment, când pacienții au fost reinfectați. Atunci poți să constați că a fost într-adevăr diferențe între cele două tulpini virale. Ori, dacă lucrul ăsta nu a fost făcut, mi-e greu să cred că există suficiente dovezi pentru susținerea unei astfel de teorii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Trei pacienți sibieni au fost reconfirmați luni cu Covid-19, iar medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, susține că cel mai probabil este vorba despre două tulpini diferite ale virusului. Detalii aici

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Si totusi circula 2 tulpini, una care se raspandeste mai incet si una care se raspandeste extrem de repede (cea din Italia, care acum e dominanta in lume cu 70% din cazuri). Cea din Itallia a aparut recent in Beijing si au intrat toti in alerta, deoarece, se pare, la a doua tulpina nu are nimeni imunitate din cei care au facut boala.

    Sigur, dl Rafila fie nu stie, fie nu vrea sa panicheze bietii romani, pentru care informatia e uneori Satana printre randuri.

    Sursa, un patolog american, min 17:00: https://www.youtube.com/watch?v=8B-rk5VUcLo

  2. Adica domnul rafila recunoaste ca e cam dezorientat in legatura cu acest virus. Precum noi toti.
    Medicina „moderna” s-a intors in epoca medievala: presupuneri, bajbaieli, carantina, pedepsirea vrajitorilor (asimptomaticii marsavi care raspandesc boala)

    • Dacă îți aduci aminte de anii ’80, așa era cu SIDA. Toată lumea se temea, nu se știa prea bine cum se transmite și mai ales cât de ușor, nu exista niciun tratament. A durat mult până când am putut să controlăm boala.

      Chiar și bolile „vechi” pot surprinde și nu le cunoaștem întru totul.