Alexandru Rafila, despre cele două scenarii ale noului ”mini-val sau val” COVID-19: ”Vârful va fi atins fie în jur de 7-10 august, fie spre sfârșitul lunii august-începutul lui septembrie, cu 10.000 de cazuri pe zi/ Există o eludare a răspunsului imun”
Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, în cadrul unei conferințe de presă organizată luni, că numărul cazurilor COVID-19 este în creștere, dar că nu există motive de îngrijorare momentan pentru că numărul de decese este scăzut, la fel și cel al pacienților internați la Terapie Intensivă. Conferința la care a participat Alexandru Rafila a avut loc odată cu raportarea unui număr dublu de cazuri COVID-19 comparativ cu săptămâna trecută.
Rafila a vorbit despre două scenarii posibile în următoarea perioadă, din prisma evoluției numărului de cazuri: în cel mai optimist, vârful noului ”mini-val sau val” va fi atins în prima săptămână a lunii august, iar într-o variantă mai pesimistă vârful va fi atins la finalul lunii august-începutul lunii septembrie, cu 10.000 de cazuri zilnic.
Rafila a vorbit și despre scenariul de la nivelul Europei, unde prezumția este că vârful acestui val va fi la sfârșitul lunii iulie: ”Noi avem un decalaj de două săptămâni față de Europa așa că un scenariu posibil va fi 14-18 august”.
Ministrul Sănătății a mai transmis că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare, fără a avea însă ”posibilitatea unei predicții extrem de riguroase”.
Rafila a mai spus că, având în vedere că au trecut cel puțin 5 luni de la valul COVID-19 din ianuarie-februarie și majoritatea celor vaccinați cu 3 doze au cel puțin 6 luni de la ultima doză, există o ”eludare a răspunsului imun”.
Principalele declarații:
- Dacă vom avea o creștere importantă vom reveni la raportarea zilnică. De obicei atunci când am avut succes în măsurile luate, a fost condiționat de comunicare, de înțelegerea situației, ne dorim același parteneriat cu cetățenii din valul 5, care nu a pus probleme sistemului de sănătate.
- În ultima săptămână s-au înregistrat aproape 8000 de cazuri, 1307 cazuri sunt pacienți reinfectați (ultimele 90 de zile). În unitățile sanitare sunt 992 persoane din toată țara. Numărul de decese din fericire rămâne mic, 16 într-o săptămână. S-au efectuat peste 70.000 de teste.
- Evoluția cazurilor din ATI nu pune probleme, în general au scăzut cazurile. În schimb, au crescut numărul de cazuri.
- Numărul de cazuri de internați în secții a crescut mult, mult mai lent. A crescut și rata de pozitivare, tot așa, într-o proporție mai mică. Rata de pozitivitate a crescut cu 7,7% din totalul de cazuri înregistrate și cu 50% față de săptămâna trecută când era în jur de 5%. În cele mai serioase momente am avut o rată de pozitivitate de 25%, ca să faceți o comparație.
- Tulpina Omicron este în continuare dominantă. Nu există dovezi privind o severitate mai mare la BA5, o transmisibilitate mai mare, da, inclusiv la persoanele care au fost infectate cu Omicron, adică o altă subvariantă.
- Având în vedere că au trecut cel puțin 5 luni de la valul din ianuarie-februarie și majoritatea celor vaccinați cu 3 doze au cel puțin 6 luni de la ultima doză, există o eludare a răspunsului imun. Estimăm o creștere în perioada următoare, fără să avem posibilitatea unei predicții extrem de riguroase.
- Avem două scenarii:
1. Vârful acestui mini-val sau val o să fie în jur de 7-10 august.
2. Vârful acestui val va fi spre sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie cu 10 mii de cazuri pe zi.
- Rămâne de văzut dacă aceste cazuri se vor confirma. Prezumția este că vârful acestui val în Europa va fi la sfârșitul lunii iulie. Noi avem un decalaj față de Europa așa că un scenariu posibil va fi 14-18 august. Principala caracteristică a fost modificarea transmisibilității cu scăderea patologității.
- Nimeni nu impune nimic, sunt doar recomandări: Utilizarea măștii în spații închise și transport în comun, igiena mâinilor, autorităților ar trebui să igienizeze mijloacele de transport în comun periodic, aerisirea spațiilor, nu costă nimic, trebuie doar inițiativă și rigoare.
- Am contactat DSP-urile privind pregătirea unei eventuale creșteri a numărului de cazuri.
- Am făcut un inventar al tuturor centrelor ambulatorii din țară și București, au cantități suficiente de antivirale, au anticorpi monoclonali. În a doua jumătate a lunii august sperăm să trecem de vârful acestui mini-val sau val.
- Vaccinarea este în continuare recomandată mai ales persoanelor vulnerabile. Așteptăm cu interes să vedem dacă cei doi producători de vaccin vor reuși să valideze noul vaccin pentru coronavirus, să vedem o formă adaptată a vaccinului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii