Întrebat dacă ar accepta funcţia de ministru al Sănătăţii, având în vedere speculaţiile din ultimele zile, Alexandru Rafila a declarat, vineri seară, la Digi 24, că rămâne de văzut care este soluţia politică, dar că ar accespa acest post.
”Ştiu şi eu chestiunea asta, nu o exclud, în mod evident, am mai fost întrebat de foarte multe ori deja legat de această posibilitate, rămâne să vedem care va fi negocierea politică, soluţia şi în cazul în care mi se va face această propunere probabil că voi accepta. Vă spun de ce, din 2 motive. În primul rând că eu am fost un om destul de vocal în perioada anterioară, am dat şi multe sfaturi, soluţii sau posibilităţi de a încerca să rezolvăm lucrurile într-un mod mai bun. În momentul în care refuzi o astfel de poziţie, din după ce ce ai fost fie contestatar fieun sfătuitor, atunci rezultă că nu eşti serios”, a declarat Alexandru Rafila.
Rafila a adăugat că susţine o abordare echilibrată pentru evitarea unor episoade dureroase.
”Al doilea lucru pe care cred că aş spune da, sigur e foarte complicată situaţia în momentul de faţă şi este complicată, este legată de o abordare echilibrată, încerc să aduc oamenii la aceeaşi masă şi măcar să obţin o opinie majoritară care să fie favorabilă încheierii acestui episod dureros şi să spunem evitării unor episoade la fel de dureroase în cursul anului 2022”, a declarat Alexandru Rafila.
Întrebat, de asemenea, ce măsuri ar lua ca ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat că prioritatea este legată de reducerea numărului de îmbolnăviri de COVID-19 şi a deceselor.
”În primul rând nu trebuie să ne aşteptăm la nişte măsuri minune în care vine cineva, providenţial şi ia o măsură care schimbă total lucrurile. Nu se poate aşa ceva, însă cu siguranţă prioritatea este legată de reducerea numărului de îmbolnăviri şi ceea ce se întâmplă tragic în momentul de faţă, reducerea numărului de decese. Avem o problemă pe care au sesizat-o şi cei din echipa OMS care au venit în România. Oamenii în general se prezintă târziu la medic, după ce se infectează, de multe ori se diagnostichează la domiciliu, dacă sunt pozitivi nu comunică lucrul acesta şi se prezintă prea târziu la medic şi lucrul acesta se datorează în primul rând unei neînţelegeri a gravităţii acestei boli şi trebuie să îi convingem să se prezinte cât mai repede la medic”, a declarat Alexandru Rafila.
Deputatul social-democrat a precizat că pacienţii trebuie să găsească cu uşurinţă medicul care să poată să îi evalueze şi să le prescrie un tratament adecvat.
17 comentarii