G4Media.ro

Alexandru Rafila, despre medicamentele cumpărate online, în afara farmaciilor autorizate: ”Reprezintă un…

Sursa foto: Pexels

Alexandru Rafila, despre medicamentele cumpărate online, în afara farmaciilor autorizate: ”Reprezintă un pericol/ Avem foarte multe de făcut în a educa publicul, pacienţii”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat marţi, în cadrul conferinţei “Siguranţa Pacientului prin Siguranţa Medicamentului” că achiziţia medicamentelor online în afara farmaciilor autorizate reprezintă în continuare un pericol şi că viaţa multor oameni depinde de siguranţa pe care ţi-o dă medicamentul pe care îl iei. ”Nu este suficient ceea ce facem poate până în momentul de faţă, trebuie să lucrăm mult la informare”, a mai spus ministrul, citat de News.ro.

”Orice medicament luăm, trebuie să îndeplinească două condiţii, una este legată de siguranţă şi cea de-a doua este legată de eficacitate. Acest lucru, mai ales în trecut, nu era îndeplinit pentru faptul că existau medicamente falsificate, de multe ori achiziţionate din surse nesigure. Această problemă a rămas în continuare, achiziţia medicamentelor online în afara farmaciilor autorizate să facă acest lucru şi anume să vândă medicamente online reprezintă în continuare un pericol”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

”Cred că avem foarte multe de făcut în a educa publicul, pacienţii, să evite să acceseze astfel de forme de procurare a medicamentelor şi să le procure pe toate, mă refer la cele pe bază de prescripţie dar şi medicamentele care se eliberează fără prescripţie, numai din farmaciile autorizate, iar dacă fac acest lucru, în sistem online, să verifice pe site-ul Ministerului Sănătăţii cine sunt operatorii care pot să facă acest lucru”, a mai arătat ministrul.

Rafila a precizat că ”viaţa multor oameni depinde de siguranţa pe care ţi-o dă medicamentul pe care îl iei, să fie un medicament care este eficace şi sigur din punctul de vedere al administrării”.

”Nu este suficient ceea ce facem poate până în momentul de faţă, trebuie să lucrăm mult la informare, pentru că informarea, în politica medicamentului, este o componentă esenţială, care ţine de sănătatea publică”, a completat el.

”Fie că discutăm de vaccinuri sau alte produse biologice sau de medicamente mai mult sau mai puţin obişnuite, pacientul trebuie să fie informat de unde trebuie să le ia, cum trebuie să le ia şi când trebuie să le ia, iar acest lucru se face prin colaborarea medicului cu farmacistul şi binenţeles cu organismele care reglementează punerea pe piaţă a produselor, Agenţia Naţională a medicamentelor şi dispozitivelor medicale şi Organizaţia de serializare a medicamentelor din România”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că este un mare câştig că la nivel european avem un astfel de mecanism, care permite verificarea şi trasabilitatea medicamentului, pe tot circuitul.

”Cred că sunt elemente care ne ajută inclusiv în ceea ce priveşte evaluarea consumului de medicamente pentru diverse arii terapeutice şi am putea să extindem aplicabilitatea acestui sistem şi în alte zone care permit o predictibilitate mai mare a programelor de sănătate”, a mai declarat Alexandru Rafila.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...