Alexandru Rafila, despre stabilirea restricțiilor doar în funcție de rata de infectare pe județe: Este ca și cum jumătate din studenți lipsesc de la curs, iar profesorul îi ceartă tot pe cei care vin / Despre numărul de teste din Giurgiu: E o glumă
Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și candidat la Parlament din partea PSD, a declarat, vineri, pentru G4Media.ro, că rata de incidență a COVID-19 în populație este un indicator care se folosește și la nivel european pentru a vedea trendul epidemiei, însă nu este suficient pentru a stabili când și dacă se impun restricții. „La noi, din păcate, se judecă automat, nu în context”, a spus Alexandru Rafila.
Acesta a criticat și modul în care este calculată această rată în România. „Trebuie să ai o populație standard la care te raportezi. Nu poți să calculezi 6 luni la o populație și apoi vii și, prin decizie politică, de mâine te raportezi la altă populație”, a spus Rafila.
Alexandru Rafila l-a contrazis pe premierul Ludovic Orban care a sugerat joi că numărul foarte mic de cazuri raportate în județul Giurgiu este din cauză că giurgiuvenii se testează în Capitală. Medicul a explicat că, într-adevăr, o parte din testele pentru locuitorii unor județe sunt făcute în alte județe, însă rezultatele sunt raportate acolo unde locuiește fiecare.
Despre numărul de probe pentru testare care sunt prelevate în județul Giurgiu, de maximum 80 pe zi, Rafila a spus că „e o glumă” și înseamnă că nu se lucrează anchetele epidemiologice, nu sunt cunoscuți contacții celor bolnavi și nu sunt testați.
„Dacă nu se raportează corect, după un timp acest lucru se răzbună prin numărul persoanelor internate la ATI și prin numărul de decese. Ministerul Sănătății ar trebui să facă această analiză și să vadă de ce nu se testează, ce se întâmplă. Trebuie găsită o soluție și trebuie găsite resursele umane. Cine ne-a oprit ca în vară să facem training, să învățăm asistenți medicali din diverse unități cum se fac anchetele epidemiologice? Trebuie timp, dorință, planificare. Așa cum nu s-a pregătit nici deschiderea anului școlar și nu spun acest lucru din prismă politică, pentru că am afirmat și înainte de a avea o legătură politică”, a subliniat Alexandru Rafila.
Medicul a precizat că, într-adevăr, dacă nu testezi, nu descoperi cazurile și poate părea că în unele județe virusul nu e la fel de virulent. „Dacă nu îl cauți, nu circulă”, a spus Rafila.
Alexandru Rafila a subliniat că trebuie să se testeze cât mai mult, chiar dacă astfel restricțiile sunt impuse, potrivit reglementărilor în vigoare, în județele în care se procedează corect.
„Este ca și cum jumătate din studenți chiulesc de la curs, iar profesorul îi ceartă tot pe cei care vin pentru că lipsesc ceilalți”, a descris situația Alexandru Rafila.
Acesta a susținut că, având în vedere modul în care evoluează epidemia în România, „trebuie să se facă ceva, e nevoie de o acțiune coordonată de cineva care se pricepe”, de la nivel central și prin direcțiile de sănătate publică, care ar trebui să nu mai aibă la conducere juriști sau economiști.
Context
G4Media.ro a publicat o analiză, pe baza datelor oficiale, care arată că rata de infectare din fiecare județ este influențată de capacitatea de testare, astfel că județele unde se fac mii de teste pe zi au ajuns în scenariul roșu, în timp ce în cele din scenariul verde sunt prelucrate cel mult câteva sute de teste zilnic. În județul Giurgiu, numărul testelor este de maximum 80 pe zi.
Citește și
sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii