Alexandru Rafila îl combate pe medicul Alexie din Las Vegas: Aveți o problemă de etică. Mesajul pe care-l dați oamenilor ar trebui să fie „nu luați ivermectină”, atâta timp cât medicamentul nu este autorizat/reglementat de autorități
Dezbaterea pe marginea medicamantului Ivermectină a continuat marti seara la Antena3, medicul Ioan Alexie – care susține că în Las Vegas utilizează medicamentul pentru anihilarea infecției cu Covid-19 – a fost combătut vehement de epidemiologul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Oragnizației Mondiale a Sănătății.
Rafila a subliniat că nu pot fi luate în calcul nici așa zisele argumente lansate de prestigioasa publicație Financial Times, prin care se încearcă inducerea ideii că Ivermectina ar reduce rata mortalității cu 75%.
„Pot exisae studii în Financial Times – care nici măcar nu e o publicație medicală – ori prin alte reviste, atâta timp cât acestea date nu sunt certificate de organisme de reglementare, atâta timp cât medicamentul nu este autorizat, consecințele pot fi foarte grave”, a atenționat Rafila.
Și în America și în UE există agenții și instituții care reglementează utilizarea medicamentelor din punct de vedere al eficacității și siguranței, iar până în prezent, singura utilizare acceptată pentru uz uman, în cazul Ivermectinei, vizează afecțiuni la nivelul pielii, mai precis se folosește ca unguent în tratamentul râiei/scabiei.
„Ideea ca oamenii să fie îndemnați să consume acest produs, profilactic, este total greșită și trebuie analizate care sunt consecințele acestei campanii în care se sugerează că Ivermectina poate fi luată pe termen lung, pentru că ne-ar apăra de Covid-19. Să iei un medicament foarte toxic pe perioadă îndelungată poate să genereze probleme foarte serioase”, a avertizat Rafila.
Epidemiologul a mai spus că se miră de maniera în care Ioan Alexie recomandă un medicament care nu este autorizat/aprobat nici măcar în America.
„Eu mă mir de Alexie că își tratează pacienții cu ivermectină. Am găsit documente ale Autorității de Reglementare a Medicamentului din SUA în care se spune clar că acest medicament nu e recomandat pentru uz uman, și se arată și care sunt reacțiile adverse (erupție cutunată, diaree, dureri de stomac, umflarea feței, parestezie, efecte neurologice, scăderea presiunii arteriale etc.) Prin urmare nu înțeleg poziția domnului Alexie. Dacă tratează un pacient pentru Covid cu ivermectină și pacientul moare, ce face în condițiile în care medicamentul nu este autorizat? În acest caz se poate discuta de malpraxis”, a arătat Alexandru Rafila.
Medicul Ioan Alexie a intervenit subliniind că până în prezent n-a întâmpinat probleme în tratamentul aplicat pacienților săi și că el îi informează în prealabil pe fiecare despre faptul că medicamentul nu este aprobat pentru tratamentul infecției cu Covid-19. Alexie a mai adăugat că nici n-ar avea nevoie de reglementarea Autorității americane pentru a utiliza medicamentul, având în vedere că există deja nenumărate studii de specialitate privind eficacitatea medicamentului.
Rafila l-a atenționat pe Alexie că o astfel de procedură este interzisă în România sau în țările europene, și că atâta timp cât medicamentul nu a fost aprobat pentru uz uman, el nu poate fi prescris și nici folosit.
În urma campaniei de care medicul Ioan Alexie a beneficiat, în ultimele zile, în spațiul mediatic, a crescut enrom cererea pentru Ivermectină, în cabinetele veterinare. De precizat că acest medicament pentru boli parazitare este recomandat doar pentru animale, iar mai mulți medici veterinari au recunoscut că au fost asaltați de comenzi nejustificate.
„Am primit o circulară să nu eliberăm în niciun caz acest medicament, fără a exista prescpriții medicale în sensul acesta”, a informat un medic veterinar la Antena3.
Medicul Ioan Alexie a intervenit afirmând că planul său nu este să schimbe legile și medicina în România, ci doar să informeze despre eficacitatea medicamentului, în speranța că autoritățile vor face demersuri pentru a-l utiliza.
„Nu fac asta pentru că mă interesează să vând medicamentul. De altfel este un produs foarte ieftin. Eu am vrut doar să informez ca autoritățile care sunt responsabile să aibă în vedere Ivermectina”, a comentat Alexie.
În replică, Rafila a spus că indiferent de „motivație”, oamenilor nu li se poate induce ideea că pot să beneficieze de un medicament care nu este autorizat și aprobat. „Mesajul dumneavoastră acesta ar trebui să fie: nu luati medicamentul, decât după ce este reglementat de autorități (…) Consumarea acestui medicament poate avea consecințe grave, asta să le spuneți oamenilor. Astăzi oamenii vă aud pe dumneavoastră că acest medicament este bun și se duc în farmacii să-l caute și să-l cumpere, dar medicamentul nu poate fi cumpărat și nici consumat. Deci aveți o problemă de etică, pentru că nu le puteți induce oamenilor informații false”, i-a spus spus Rafila doctorului Alexie.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
50 comentarii