G4Media.ro

Alexandru Rafila: Infecţiile asociate asistenţei medicale sunt încă subraportate în România

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Alexandru Rafila: Infecţiile asociate asistenţei medicale sunt încă subraportate în România

Infecţiile asociate asistenţei medicale sunt încă subraportate în România, a declarat, marţi, la o conferinţă de specialitate, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

„Încă, infecţiile asociate asistenţei medicale sunt subraportate în România. Ne apropiem de 1% din proporţia de pacienţi externaţi, dar suntem încă departe de media Uniunii Europene, nu pentru că ne-am dori să avem mai multe infecţii, dar ne dorim să ştim realitatea şi să încercăm infecţiile măcar invazive, bolile invazive cu bacterii multirezistente să apară cât mai rar în spitalele româneşti şi lucrul acesta are influenţă foarte bună şi asupra mortalităţii”, a afirmat Rafila.

Potrivit ministrului, un alt obiectiv este reducerea consumului de antibiotice, precum şi schimbarea structurii administrării acestora.

„Una dintre ţinte este cea legată de reducerea consumului de antibiotice şi schimbarea structurii consumului de antibiotice, pentru că utilizăm de multe ori antibiotice care nu ar trebui utilizate, antibiotice de primă intenţie. De asemenea, să ajungem cu spitalele din România să putem să facem un diagnostic microbiologic de bună calitate care ar putea să fie favorizat şi de faptul că există, în sfârşit, după 30 de ani şi în România specialitatea de microbiologie medicală aşa cum a existat înainte şi cum există în toate ţările din Uniunea Europenă”, a explicat Alexandru Rafila.

El a arătat că rezistenţa la antimicrobiene este un fenomen care a generat o abordare multisectorială.

„Noi am reuşit, până în momentul de faţă, să elaborăm câteva documente care erau necesare sistemului de sănătate din România şi erau necesare şi pentru integrarea activităţilor. Rezistenţa la antimicrobiene este un fenomen care a generat o abordare multisectorială, «one health», care include, în afară de medicina umană sau de sănătatea umană, cea din sectorul veterinar şi factorii de mediu. (…) Până în momentul de faţă, au fost dezvoltate două instrumente care trebuie aprobate în cadrul unei structuri care există teoretic de mai mulţi ani, dar care nu este funcţională – un comitet intersectorial reprezentat de oameni din zona de decizie de la nivelul mai multor ministere. Este vorba despre strategia naţională, cadrul strategic naţional, şi de planul naţional de acţiune”, a indicat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a participat la o conferinţă organizată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, în colaborare cu Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias” şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Sa nu uitam ca sistemul de sanatate a fost pastorit cu preponderenta de PSD. Bine macar ca Rafila recunoaste. Sa vedem si cum rezolva aceasta problema, mai ales in spitalele unde praduitorii de casa ai vechii politici capuseaza tot ce prind.

  2. Pe lângă recunoașterea faptului notoriu de către Rafila, că din spitalele românești ieși de multe ori mai bolnav decât ai intrat, cu tot felul de infecții nosocomiale, să admirăm și stilul impecabil de română vorbită al ministrului )))

  3. Asa e peste tot pe planeta. Erou in alb la Erou in alb nu scoate ochii.

  4. Rafila trebuia sa impuna vaccinarea obligatorie si concedierea in masa a antivaccinistilor, dar e un ministru slab.

    • Mai moțat,vad ca ai placa”vaccinare,vaccinare”.
      In primul rand,vaccinurile nu mai au wficienta pentru noile variante,in al doilea rand vaccinarea este un act medical care nu poate fi facut fara acordul celui pe care vrei sa-l intepi.
      Cine vrea,e la liber.

    • Ai apucaturi bolsevice.

  5. Nu e adevarat, in spitalele romanesti s-a murit dintotdeauna de covid. Nu exista carcalaci chiar daca ti-e sila sa pui mana si pe usa de la intrare in spital.

  6. Ineptul vorbește parca e reporter Radio Romania actualități. Ce măsuri propune ministrul Rafila??? Ia spus cineva care ministru?? Poate nu știe.

  7. Da’ reactiile adverse, de orice fel se raporteaza?
    Da’ malpraxisul se sanctioneaza?
    Intreb pentru un prieten…