G4Media.ro

Alexandru Rafila: Modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Alexandru Rafila: Modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare a datelor

Medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat, luni seara, referitor la unele declaraţii politice din ultima perioadă despre manipularea de către guvernanţi a datelor referitoare la cazurile de COVID-19 înregistrate în ţara noastră, că modul în care se face colectarea acestor date face „practic imposibilă orice manipulare”, transmite Agerpres.

„Lumea să fie conştientă că nu există niciun fel de regie, pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii, că se raportează cazuri false, mai multe, mai puţine sau că există tot felul de alte interese. Să ştiţi că în momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare a datelor, pentru că aceste cazuri sunt raportate de către fiecare judeţ în parte. Sunt 42 de raportări care se fac, se introduc într-o platformă dedicată, securizată de către STS şi practic este imposibilă (manipularea – n.red.). (…) Deci, nu există un centru de comandă care să ia cazurile, le prelucrează şi le introduce, ci fiecare judeţ introduce cazurile în această bază de date şi atunci este dincolo de orice fel de dubiu că nu se pot manipula aceste cifre”, a subliniat Alexandru Rafila, la Digi 24.

El a adăugat că declaraţiile politice care au apărut în ultimele zile în acest sens sunt influenţate de „o necunoaştere” a sistemului de raportare şi că numai în perioada de început a pandemiei se introduceau şi verificau fişele medicale ale bolnavilor de COVID-19 de către personalul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), însă s-a ajuns la o supraîncărcare a acestor angajaţi şi s-a distribuit sarcina introducerii datelor de către angajaţii direcţiilor judeţene de sănătate publică.

De asemenea, dr. Rafila a arătat că ar trebui prezentate public mai des modalităţile de colectare şi raportare a acestor date ale celor infectaţi cu COVID-19, precum şi de testare a acestora.

„Ar trebui să explicăm, să explice colegii care fac asta în mod curent cum se face această raportare, cum se face testarea, iar publicul să cunoască exact. Noi ducem lipsă, această inabilitate pe care o avem în comunicarea publică, adică facem lucrurile foarte bune, dar nu ştim să le prezentăm suficient încât să fie lumea foarte lămurită care este situaţia cu această epidemie. (…) Aceste lucruri ar trebui mai mult explicate şi atunci probabil că lucrurile ar intra într-o zonă de relaxare şi lumea nu ar mai avea opinii care probabil că sunt generate de necunoaştere, fie de tot felul de informaţii care circulă în spaţiul public şi care pot să influenţeze opiniile oamenilor chiar şi de bună-credinţă. Dar necunoscând bucătaria practic, pot să aibă opinii diferite”, a spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Citește și Alexandru Rafila: Este îngrijorătoare tendința privind infectările cu Covid-19 din ultimele 4 zile

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Dom’ doctor,
    Declarațiile sunt ale unor băieți care nici măcar la mecanica agricolă nu se prea pricep, deși au absolvit cu chiu cu vai cele douăsprezece clase la Industrial 2 Buzău și vreo două ore/trimestru de practică pe U650 tot au făcut…

  2. Deci prin faptul ca introduce fiecare judet independent ziceti voi ca nu se pot manipula datele. Eu ma asteptam la altceva, la introducerea cnp-ului fiecarui pacint detectat pozitiv astfel se poate vedea daca e un caz nou sau retestarea unui caz existent.

  3. ” Sunt 42 de raportări care se fac, se introduc într-o platformă dedicată, securizată de către STS şi practic este imposibilă (manipularea „. Serios? E chiar foarte greu sa iei niste persoane de varsta a treia care au nu stiu ce afectiuni si sa-i treci la covidati. Cine controloeaza sistemul asta? Ahhh….Guvernul? Cine-i controleza pe cei care raporteaza cazurile? Ah…..Guvernul? Cine a dat un spor de 500 de euro personalului medical care lucreaza cu covidati? Ahh….Guvernul?

  4. Buna ziua!RUSINE!!!!Ne-ati înșelat încrederea pe care,de abia ati reusit sa o recapatati după ani de spagi, de ignorare a bolnavilor și jurământului medical!!!Acum,ne mințiți cu statistici necontrolate!!!și, care sunt puse la vedere fără repere clare doar,numeric!!!TRUMP stie ce face,când decide privind OMS!!!!