G4Media.ro

Alexandru Rafila: Nu văd posibilă tehnic testarea tuturor bucureștenilor

sursa foto: Salvați Copii România/ Marian Mocanu

Alexandru Rafila: Nu văd posibilă tehnic testarea tuturor bucureștenilor

”Din punct de vedere tehnic nu văd posibilă o astfel de testare şi nici utilitatea nu este foarte clară pentru că la mulţi oameni testarea este negativă, să spunem, iar peste 2-3 zile se îmbolnăvesc”, a declarat joi la TVR Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie.

El a făcut această declarație în replică la inițiativa lui Victor Costache, ministrul demisionar al Sănătății, care anunțase miercuri la Pro TV că va începe o campanie masivă de testare a tuturor bucureștenilor.

”Deci cel mult putem avea o radiografie în momentul testării, dar nu o imagine de ansamblu… Eu nu cunosc acest proiect, am aflat din presă. Din punct de vedere logistic, mi se pare greu de crezut că poate fi făcut în scurt timp”, a mai spus Rafila.

Costache a declarat miercuri pentru Știrile ProTV, că întreaga populație a Bucureștilor va fi testată pentru chipe medicale urmând să meargă din ușă în ușă pentru a-i testa pe locuitorii Capitalei.

”Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din ușă în ușă- n.red.), după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Ministrul Victor Costache a precizat că pacienții diagnosticați cu  vor fi tratați în spitale exclusiv dedicate combaterii epidemii.

FOTO: Salvați Copii România/ Marian Mocanu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Singurul model care a mers excelent a fost Coreea de Sud si Singapore unde s-a testat masiv au avut masti si nu au facut areste la domiciliu. Nemtii merg si ei pe varianta asta si au un numar f mic de morti. Costache avea dreptate dar vin politrucii scoliti la Bruxelles sa vorbeasca ei mult si inutil ; depistajul e esential si izolarea celor bolnavi nu a celor sanatosi si demararea economiaei pina nu mor toti romanii de foame…

    • E adevarat ca o testare masiva ar permite o buna cunoastere a realitatii de moment, dar asta doar teoretic. Pentru ca o testare buna dureaza minimum 4 ore. Noi nu suntem Koreea de sud care are resurse imense comparativ cu Romania. Lasand la o parte costurile si existenta testelor, intreb in ce laboratoare se va face testrea? Avem atatea laboratoare? La 4 milioane de locuitori si 4 ore/test, avem nevoie de o activitate de laborator de 16 milioane de ore pentru un singur test de persoana. deci presupunand ca intr-un laborator se pot efectua simultan 100 de teste care dureaza 4 ore si lucrand la foc continuu 24 de ore din 24, am avea nevoie de peste 6500 de laboratoare bine dotate si cu personal calificat. Avem noi asa ceva? Nu ne este clar matematic ca este imposibil? Singura metoda viabila de testare este cea statistica, pe un numar mic dar reprezentativ de persoane din diverse zone, la fel ca sondajele facute dupa votare care dau erori mici. Putem avea astfel o imagne a situatiei infetarii pe zone ale orasului si atunci se pot lua masuri in zonele de focar. Nici in productia de masa nu se testeaza 100 produsele, ci prin esantioane prelevate din fiecare lot de fabricatie. Daca exista un procent mare de defecte in esantionul testat, lotul este respins. Metodele si agoritmii sunt bine cunoscuti la OMS, care au eradicat astfel de exemplu rujeola. Va dati seama ca OMS nu au putut testa toat populatia Africii sau Asiei pentru rujeola, tot statistic s-a masurat. Tetele rapide sunt niste fak-uri deocamdata, Cu 30% precizie, mai bine nu testezi pentru ca tragi concluzii eronate.

    • Alo

      Dacă majoritatea celor afectați de Covid-19 au temperatura crescuta 38-39grade nu era mai simplu termometru la fiecare casă din România?
      TermoScannere în magazine la intrare ,pe străzi,testarea din masina exudat faringian si radiografia pulmonare la ce-i cu tuse seacă.
      ???????

      Aloo

  2. ”nici utilitatea nu este foarte clară pentru că la mulţi oameni testarea este negativă, să spunem, iar peste 2-3 zile se îmbolnăvesc”
    in urma cu cateva zile:
    „Gabriela Firea vrea să închirieze spații de cazare dotate cu camere și grupuri sanitare […] pentru care este dispusă să plătească 50 euro/noapte” (+ mancare).

    e suficient sa zici saptamanal ca 5k-10k bucuresteni fost detectati asimptomatici, ii scoti din casa si ii duci la hotel sau la cort. nici nu tre’ sa folosesti teste, bagi politia peste ei.

  3. S-a reactivat gasca din minister .
    Bietul Costache nici nu stie cine i-a tras presul !!
    Aduceti-i pe BEURAN cu OPRESCU

  4. Evident ca se poate dar nu pare sa existe dorinta. Exista si alte optiuni la fel de eficiente.

  5. Cainele protejeaza.

  6. NU inteleg nimic: Deciziile astea cruciale in asemenea situatia unice in viata unui om, NU se iau prin consultarea inclusiv a EXPERTILOR in Sanatate si Boli infectioase, ca Vladimir Streinu Cercel, Alexandru Rafila, etc?
    Sau, cum se iau?

    Alexandru Rafila asta spunea in 22 IANUARIE 2020 referitor la raspandirea COVID 19 in Romania:
    „Discutăm de o PROBABILITARE REDUSA , dar cu siguranţă nu putem să excludem apariţia unui caz şi în România şi în Uniunea Europeană, în general”, a afirmat Alexandru Rafila.
    https://romania.europalibera.org/a/ce-m%C4%83suri-ia-rom%C3%A2nia-pentru-a-preveni-infec%C8%9Biile-cu-virusul-din-china/30391085.html

    Sau:
    ” Alexandru Rafila: E foarte posibil să apară şi în România un caz de coronavirus
    03.02.2020.
    Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, care se află la Geneva la şedinţa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, spune că e posibil să apară un vaccin pentru noul coronavirus din China în 6 LUNI(!) și că România ar fi PREGATITA să Gestioneze cazuri de îmbolnăviri cu virusul din Wuhan.
    „CRED că suntem PREGATITI, sper să nu fie cazul să trebuiască să apelăm la măsuri de limitare a unei răspândiri a infecţiei în România”, a spus el, într-un interviu pentru Mediafax.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/alexandru-rafila-e-foarte-posibil-sa-apara-si-in-romania-un-caz-de-coronavirus-1254620

    Mai intelegeti…

  7. mai intai trebuie testat personalul medical si cei ce asigura ordinea pentru ca ei vin in contact cu foarte multi oameni, inclusiv oameni bolnavi si pot transmite boala multor altor persoane. Apoi persoanele care se interneaza pentru alte boli si care pot fi infectate dar asimptomatice, trebuie facuta o prioritizare clara, pentru ca nu exista teste suficiente.

    • Absolut de acord! Ulterior ar trebui identificate și testate persoanele care intra zilnic in contact cu mulți alții: vânzători, livrări la domiciliu, polițiști și jandarmi de pe strada etc.
      Și, de asemenea, e nevoie sa nu se iasă aiurea din casa. Îmi oare rău dat văd încă pe strada multă indolenta și inconstienta! E necesar ca autoritățile și presa sa fie corecți și să ne informeze la timp pentru a elimina demagogia sau prostia din capul unora! Dacă facem mai mult nu vom fi in situația de azi a Italiei și Spaniei ci, poate, cu noroc, in cea a Germaniei, in care și disciplina contează, nu numai testarea!

    • Testati numai o data dupa ce vin in contact cu sute de contagiosi? Nu e negativ acum dar peste o zi poate fi.