G4Media.ro

Alexandru Rafila: reluarea cursurilor în școli ar putea fi făcută gradual, începând…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Alexandru Rafila: reluarea cursurilor în școli ar putea fi făcută gradual, începând cu universități și licee

Dezbaterea pe tema redeschiderii unităților de învățămân se accentuează, după ce mai multe aosciații de elevi au atras atenția asupra pericolului pe care îl presupune reluarea cursurilor după închierea stării de urgență. Redeschiderea școlilor ar trebui făcută „în baza unui plan care să reglementeze școala online”, transmis asociațiile de elevi din țară.

Șeful Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, este de părere că reluarea cursurilor în unitățile de învățământ s-ar putea face gradual, începând cu universități și licee. De abia într-o a doua fază ar putea merege la școală și elevii din calse primare și gimnaziu. Într-o a doua fază ar urma să poată merge la școală elevii de clasele primare și gimnaziu, cu înjumătățirea numărului de elevi din fiecare clasă și cu decalarea pauzelor”, a spus Rafila pentru Radio România Actualități.

El susține că va fi dificil pentru copiii mai mici să poarte purtarea măștiile de protecție, motiv de îngrijoare și în rândul părinților:

„Aceasta este și una dintre marile îngrijorări ale părinților. Mulți dintre ei cred că școala ar trebui deschisă numai pentru elevii din anii terminali. Deocamdată însă nimic nu este sigur nici în privința modului în care copiii vor fi notați sau în privința modului în care își vor încheia anul școlar”

 

Sursa Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Daca universitatile si liceele nu vor fi in stare sa asigure conditii igienice si de distantare care sa protejeze studentii, elevii si cadrele didactice contra contaminarii cu SarsCov2, administratorii temporari ai acestor institutii – subliniez TEMPORARI – ar trebui sa fie cercetati penal si pedepsiti pentru zadarnicirea combaterii bolilor cu 5, 10 sau 15 ani de detentie, functie de consecintele faptului ca nu au luat masuri corespunzatoare(ma refer la cati infectati, cate decese datorate inactiunii lor s-au produs). Nu credeti ca e corect si legal acest fapt?
    Sa analizam putin situatia! In general, acesti administratori temporari sunt sprijiniti politic. Ca orice roman sprijinit politic, rectorul de universitate sau directorul de liceu simte nevoia sa-si rotunjeasca veniturile in detrimentul asigurarii unor conditii decente celor ce-i populeaza institutia. Nu vor cheltui bani ce pot fi furati, utilizandu-i pentru protectia anti Covid19; doar n-o sa ramana fara bani de „investitii” de la care se pot trage spagi(la licee, impreuna cu primarul aferent, si gastile de hoti din primarii, la universitati impreuna cu functionarul din minister, secretarul de stat sau minstrul de resort, precum si cu deputatii si senatorii aferenti actului infractional).
    Ce credeti? Se vor abtine prapaditii astia? Eu cred ca nu!
    Asta e diferenta majora intre relaxarea made in Romania si relaxarea made in Germany, sau oriunde in lumea civilizata. Si cred ca e cazul sa ne gandim si de ce suntem aici! Cine sunt principalii vinovati? Politicienii prosti si corupti sau cei care au votat in cunostinta de cauza hoti la nenumarate scrutinuri?
    Sau direct lipsa banilor poate conduce fara discutie la imposibilitatea luarii unor masuri.
    Care ar fi tragedia daca s-ar ingheta anul scolar? Ar produce decese inghetarea anului scolar?

    In acelasi timp spatiile scolare sunt zone favorizante pentru contaminari cu boli contagioase. Zone vulnerabila in cazul raspandirii de boli. Sa nu spuneti ca la cumparaturi e la fel! Acolo nu stai 4-6 ore si te poti misca, evitand sa te apropii prea mult de ceilalti. Intr-o fabrica e mai sigur decat intr-o scoala(vezi cazul Dacia Renault Mioveni).
    Exista extrem de multe argumente pentru ca scolile sa ramana inchise. Nu pot fi toate detaliate si explicate intr-un comentariu la o stire!

  2. Tovarasul Rafila e de acord cu obligativitatea purtarii de masti dar doar daca sunt omologate si probabil foarte scumpe, inaccesibile majoritatii pensionarilor, somerilor etc care vor avea de ales intre a manca paine timp de o saptamana sau a cumpara o singura masca.
    Domnule Rafila (profesor universitar!?!!!), nici cele N95 nu protejeaza complet, doar echipamentul medicilor de la ATI poate proteja, dar problema principala este a existentei sau non-existentei particulelor in aer. Daca toata lumea ar purta masca(chiar si improvizate) nu ar mai fi particule de virus in atmosfera pentru ca oamenii bolnavi, asimptomatici, ar tusi in masca proprie. Si cum studiile au aratat ca sunt incredibil de multe persoane bolnave si asimptomatice, impreuna cu faptul ca in tara nu se testeaza suficient, trebuie sa devina OBLIGATORIE purtarea de masti, improvizate sau nu, de catre TOATA lumea. Important este sa nu existe nici un om care sa tuseasca in aer, fara sa existe o bariera

  3. Oriunde există spații ce pot fi contaminate, scoli, hoteluri, restaurante, supermarket uri, mall uri, mijloace de transport locuri de muncă si oriunde oamenii vor circula si vor pune mâinile. Si vin alții care la rândul lor pun mâinile si de multe ori din reflex ducem mâinile pe față fara să gândim si aşa vine contaminarea. Expunerea tuturor va fi inevitabilă în momentul în care avem liber la circular oriunde dorim. Să ni se spună cum ar putea atâția oameni să păstreze distanța când stim bine ca majoritatea vor intra în grupuri mari în toate spațiile închise enumerate mai sus? Iar dacă ne-ar aseza la 1,5 m la rânduri gândesc că s-ar forma cozi kilometrice. Care este protecția oferită tuturor celor care vor da buzna peste tot după data de 15? Cum rezistăm pe timp de vară cu mască 12 ore sau mult mai mult?

  4. Peste tot sunt informații bazate pe date statistice conform cărora copii sunt cel mai puțin supuși riscului de a dezvolta forme severe a bolii COVID-19. Contrar acestui fapt, dl. Rafila, eminent virusolog, vine și ne spune o poveste despre reluarea graduală a cursurilor începând cu cei mai supuși riscului ( studenți și liceeni ) și terminând cu cei mai puțin supuși acestui risc ( „grădinarii”, cei din școlile primare și gimnaziale ). Un exemplu de eclipsare a datelor științifice de către presiunile politicienilor.

  5. Acelasi subiect, cu tot cu Rafila, era si ieri pe site.
    1. Copiii sunt cel mai putin afectați, dar ei pot infecta, multi stau dupa-amiaza cu bunicii vulnerabili.
    Vor fi copiii testați in prima saptamana dupa revenire: luni dimineață incep clasele x si y, pac testare si acasă, dupa-amiaza , clasele a si b,la fel, după ce vin rezultatele, cursuri normale?
    Vor fi săpunuri și dezinfectant in toate
    scolile?
    Clasele vor fi dezinfectate temeinic, nu cum se face de obicei, la schimbarea turelor?
    Dacă răspunsul e nu, va fi un dezastru.
    2. Împărțirea claselor in doua(15 elevi /tura) *2 ture*6 ore = 24 ore.
    Cum se va proceda in cazul acestor scoli care invata deja in 2 schimburi?
    Se va invata noaptea?
    3. Mijloacele de transport în comun vor fi suplimentate corespunzător ptr a asigura distanțarea?
    4. Se vor găsi in magazine/farmacii masti de protecție, manusi, dezinfectanti la preturi decente?
    Copiii din mediile vulnerabile vor primi gratuit?
    5.Studenții din provincie au inchis contractele de chirie si s-au întors acasă. Ar trebui să se apuce sa-si închirieze iar.
    Iar multe facultati fac cursuri online, chiar mai bine decât preuniversitarul.

    In opinia mea:
    1. Anul școlar ar trebui inchis fara revenire la scoala.
    Scoala ar putea începe in 20-25 august, oricum nu se mai face turism anul asta cam pe nicăieri. Universitățile ar putea începe in 10-15 septembrie.
    2. Ar trebui date BAC ul, Evaluarea Națională și examenele licenta/final facultati in iulie, cu asigurarea unor condiții corespunzatoare: dezinfectanti, distanțare, aer conditionat daca temperaturile depășesc 32 grade.

    • păi dacă toată lumea a stat în casă …de unde să fie contaminată???…de ce ar fi copiii contaminați???…adică stă așa virusu în aer??? …si la toamnă ce facem???…a dispărut virusu?? nu tot trebuie să muncim, să mergem la scoală etc???..majoritatea scolilor învată in 2 ture…sunt in jur de 30 elevi în clasă…cate ture să faci si cine să facă atatea ore cu ei??? ..or să stea profesorii non stop la scoală???..cum rezolvi?

    • Garantezi tu că toți au stat in casă și nu sunt asimptomatici? Tocmai asta era si ideea: până în august – septembrie:
      1.se va vedea cum evoluează pandemia după redeschiderea cu anumite limite;
      2.va fi timp ptr. a se calibra producția de materiale dezinfectante si de masti si a se obtine un pret rezonabil;
      3. cu puțin noroc, poate va apărea un tratament eficient .

      PS: tu oricum ai citit in diagonală si trolezi un pic, se vorbeste(nu eu zic) de clase cu 15 elevi, iar eu mă întrebam cum vor reuși să facă acest lucru.

  6. Încă o data: Rafila a rămas acum să ii țină locul lui Cercel? Intr-o vreme, ăștia doi dublau comunicatele guvernamentale. De unde știe Rafila când se deschid și cum școlile? Nu e parte din task force.