G4Media.ro

Alexandru Rafila: România are capacitate bună de testare. În perioada următoare trebuie…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Alexandru Rafila: România are capacitate bună de testare. În perioada următoare trebuie să creștem testarea și să fim siguri că este de bună calitate. Vom avea patru centre regionale de supervizare a calității testelor pentru depistarea Coronavirusului

Președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, profesorul Alexandru Rafila, susține că România nu are o capacitate de testare mică, dacă este să ne raportăm la celelalte țări europene.

„Poate că la început am fost mai nepregătiți, pentră că nu aveam echipamentele necesare și personal suficinent, dar acum am recuperat”, a spus microbiologul, miercuri seara într-o intervenție la Digi24.

Ce trebuie să facă România în continuare este să crească testarea, dar și să se asigure că este de bună calitate.

„Pentru a ne asigura că testarea este de bună calitate, am inițiat un proiect și vom avea în țară patru centre regionale pentru supervizarea calității acestor teste”, a spus Rafila.

Profesorul a mai adăugat că dacă ne ghidăm după cel mai bun exemplu, respectiv Germania, care are o capacitate de testare de 70.000 de teste/zi, ar însemna ca România să efectueze 15.000-16.000 de teste/zi. „Iar noi acum testăm undeva la 7.000/zi, deci dacă am vrea ca în Germania ar trebui să dublăm numărul de teste. În prezent putem spune că ne apropiem de Franța”, a explicat Rafila.

De ce putem spune că România stă relativ bine la capacitatea de testare, comparativ cu țările din vestul Europei? Pentru că trebuie să ne raportăm la numărul pacienților simptomatici. „În Germania, se merge activ în comunitate, la categoriile de risc, și nu se testează asimptomaticii. (…) Testarea în masă este o poveste care nu are corespondent în zona reală”, a explicat Rafila.

Testele rapide produc mari confuzii pentru că nu se detectează persoanele bolnave, ci cele care au trecut prin boală, într-o comunitate. „Se pot face periodic aceste teste rapide, să vedem unde au fost concentrări mai mari de persoane care au trecut prin boală. Testele rapide ar fi utile să vedem care este evoluția reală a infecției la nivel național, ca să putem gândi măsuri de sănătate publică în anumite zone unde se concentrează cazurile de Coronavirus. Nu sunt, în acest moment, teste suficient de specifice și de utile, pentru că nu pot detecta tipul de anticorpi, anticorpii neutralizanți, protectori, care ne interesează pe noi, și nici cantitatea de anticorpi, deci nu este disponibil un asemenea test pe care să ne putem baza”, a spus profesorul Rafila.

Cum să învățăm să trăim cu virusul?

Românii trebuie să învețe să fie responsabili, iar sintagma „să învățăm să trăim cu virusul” nu implică decât niște măsuri simple: purtarea măștilor în spații publice închise, păstrarea distanței dintre noi, reguli stricte, elementare, de igienă.

În privința așteptării relaxării din 15 mai, nu trebuie să uităm să fim precauți. Profesorul Rafila a atenționat că multe persoane au simțit nevoia să revină la normal chiar dinainte ca președintele Iohannis să iasă public și să anunțe termenul de 15 mai, pentru ridicarea stării de urgență:

„Până la urmă, data de 15 mai e o convenție care marchează finalul stării de urgență, cu anumite măsuri care sunt luate la nivel național. Aceste măsuri se vor transforma în recomandări, precum cea de evitare a deplasărilor. În lipsa unor măsuri centralizate, acestea trebuie să fie specifice”, a comentat microbiologul.

Rafila a punctat că în mod cert aceleași măsuri de relaxare nu vor fi valabile pentru toate localitățile/zonele: „Dacă avem un focar la Suceava, nu putem să avem aceeași abordare ca la Harghita, unde avem doar 20 de cazuri, că în prezent atâția avem în Harghita. Pe timpul verii va urma identificarea rapidă a oricărui focar care se conturează și intervenția rapidă în interiorul acestuia. Se așteaptă însă un număr mediu de cazuri relativ scăzut, dar cu anumite focare. Intervenția autorităților va fi punctuală, cu profil local, cu identificarea și izolarea contacților”.

 

Sursa Foto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...