G4Media.ro

Alexandru Rafila susține că Spitalul de Infecțioase din Constanța, ars în incendiu,…

sursa foto: Inquam Photos/ Costin Dinca

Alexandru Rafila susține că Spitalul de Infecțioase din Constanța, ars în incendiu, trebuie redeschis/ Constănțenii protestează sâmbătă pentru că spitalul e nefuncțional de jumătate de an

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, că Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa ar trebui să reintre în circuitul public, menţionând totodată importanţa păstrării echipelor medicale, transmite News.ro.

„Eu unul am vizitat acest spital în luna ianuarie. Acest spital efectiv a fost deteriorat puţin, doar la parter, în urma incendiului. Autorităţile locale începuseră o renovare în zona de instalaţie electrică. Înţelesesem că se va termina în data de 28 februarie. Nu s-a terminat. Cred că acest spital ar trebui, într-un fel sau altul, să reintre în circuitul public, pentru că el nu se leagă doar de oferta de servicii pe terapie pentru boli infecţioase. Constanţa, la fel ca Iaşiul şi alte oraşe din ţară, este centru regional HIV/SIDA”, a răspuns ministrul Rafila atunci când a fost întrebat de jurnalişti de ce nu a fost deschis încă Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.

În opinia ministrului Sănătăţii, cel mai important lucru este păstrarea echipelor de profesionişti.

„Dacă echipele de profesionişti dintr-un spital sunt separate, dispersate, lucru acesta are impact pe termen lung. Dacă vrei să realizezi un colectiv de profesionişti care ştiu ce au de făcut pentru o anumită zonă de patologie şi nu le oferi locul în care să îşi desfăşoare activitatea, lucrul acesta are impact pe termen mediu. Cred că aceasta ar trebui să fie în primul rând în preocupările autorităţilor locale din Constanţa, care sunt proprietarele acestui spital”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

Context

Constănțenii sunt chemați să protesteze, sâmbătă, 26 martie, începând cu ora 12:00, în fața Primăriei Constanța, pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase din municipiu, închis acum șase luni, în urma incendiului în care au murit șapte femei, transmite Info Sud-Est.

Mai mulți medici din cadrul spitalului, dar și constănțeni din societatea civilă, sunt nemulțumiți de faptul că singurul spital de boli infecțioase din municipiu stă închis și după jumătate de an de la incendiul petrecut în secția ATI.

Protestul inițiat pe Facebook a strâns până acum aproximativ 500 de persoane interesate.

  • „Pacienții constănțeni merită să aibă un spital unde să poată beneficia de tratament de specialitate. Personalul medical specializat merită să poată lucra într-un spital dedicat. Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța este singurul spital de boli infecțioase din Dobrogea și a fost un vârf de lance pentru gestionarea tuturor epidemiilor din Dobrogea: de gripă (cum a fost cea din 2009), apoi de rujeolă, hepatită, meningite și acum de COVID-19”, este mesajul postat în evenimentul de pe rețeaua de socializare.

Reamintim că la 1 octombrie 2021, în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța a izbucnit un incendiu, în urma căruia au murit șapte femei. Alte patru persoane transferate la Spitalul Județean Constanța au murit ulterior.

Deși a înaintat mai multe termene pentru redeschiderea spitalului (mijlocul lunii decembrie 2021, iar mai apoi sfârșitul lunii februarie 2022), administrația locală din Constanța, în subordinea căreia se află Spitalul de Boli Infecțioase, nu a reușit să finalizeze reabilitarea până în acest moment, mai transmite Info Sud-Est.

sursa foto: Inquam Photos/ Costin Dinca

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. „Trebuie”
    ..de 32 de ani..
    „De vină sunt cei ce au guvernat înaintea ns”..

    • Eu inca mai astept raportul corpului de control al primului ministru (oricare ar fi el) cu privire la incendiul de la spitalul din Suceava, caci ala a fost primul!

      Bine, dl. Rafila, ca de obicei, nu are un raspuns foarte concret pentru aceasta problema. Dar poate o fi, pe acolo, vreun coleg de guvernare de-al dansului, care sa inteleaga ceva din ce se intampla si sa ne zica si noua, macar dupa 2-3 ani, ca n-o fi chiar dosarul Revolutiei …

  2. Manager PSD.
    Asta înseamnă să ajung nepregătiți profesional în funcții de conducere și decizie .
    🌹🌹🌹-firașii nu oferă competente ,e doar apartenență la ciumă roșie sovietică.

  3. Pot micsora paturile cu care nu aveau loc sa iasa prin spatiul usilor.