G4Media.ro

Alianța lui Orbán cu Erdogan. Cei doi lideri politici au relații foarte…

sursa foto: Facebook / Recep Tayyip Erdogan

Alianța lui Orbán cu Erdogan. Cei doi lideri politici au relații foarte apropiate și multe interese comune

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, întreprinde o vizită la Budapesta la invitaţia premierului Viktor Orbán.

Orbán nu-și ascunde admirația pentru liderii politici puternici, autoritari. Din perspectiva sa, statele iliberale precum Rusia, China, Turcia sau Singapore sunt modele de succes demne de urmat. Relațiile premierului Ungariei cu șefi de stat și de guvern controversați sunt mai strânse decât în cazul oricărui alt politician de vârf din Uniunea Europeană.

(o analiză publicată pe portalul Deutsche Welle)

Săptămâna trecută, Orbán l-a primit la Budapesta pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a patra oară deja din 2015 încoace. Joi, 7 noiembrie, premierul Ungariei e vizitat de un oaspete de care s-au distanțat alte state UE de mai multă vreme: președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Orbán și Erdogan întreţin de mai mulţi ani relații apropiate și prietenești. Actuala vizită la Budapesta e deja a treia din 2013 încoace. Cei doi lideri au purtat discuții bilaterale cu multe alte ocazii, ultima dată cu trei săptămâni în urmă, la summitul Consiliului de cooperare al statelor vorbitoare de limbi turcice, desfășurat la Baku.

Semnale politice la adresa UE 

Cel mai important aspect al acestei vizite din perspectiva Ungariei va fi, probabil, un semnal politic din partea lui Orbán la adresa UE. Șeful guvernului de la Budapesta subliniază de ani de zile, dar mai ales începând cu criza refugiaților din 2015, că e alături de Erdogan – la nevoie, chiar și împotriva întregii Uniuni Europene. În 2013, guvernul Ungariei a declarat că demersurile dure ale Turciei împotriva protestatarilor care criticau conducerea de la Ankara sunt justificate. În 2017, Orbán a fost primul șef de guvern din UE care l-a felicitat pe Erdogan pentru controversatul referendum privind schimbarea Constituției, iar un an mai târziu a fost primul care l-a felicitat după ce Erdogan a fost reales președinte. Cu doar câteva săptămâni în urmă, Ungaria a blocat o rezoluție a UE care urma să condamne fără echivoc invazia Turciei în Siria și atacurile din regiunile controlate de kurzi. În final, a fost adoptată o variantă mult mai puțin critică a rezoluției.

Orbán își motivează atitudinea explicând că Turcia e cel mai important partener strategic al UE în vederea soluționării crizei refugiaților și a combaterii terorismului islamist. Actuala doctrină a Ungariei în politica externă se referă la faptul că țara se află de o mie de ani în câmpul de forță dintre trei poli – Germania, Rusia şi Turcia – motiv pentru care relațiile cu aceste state necesită deosebit de multă atenție. În timp ce relațiile cu Berlinul s-au răcit de mai multă vreme, iar cele cu Moscova sunt prietenești, dar mai degrabă pragmatice, cele dintre Orbán și Erdogan pot fi considerate de-a dreptul cordiale.

Din punct de vedere economic, Turcia joacă un rol mai degrabă secundar pentru Ungaria, motiv pentru care vizita lui Erdogan se va concentra, la fel ca în anii anteriori, pe dezvoltarea comerțului bilateral. Nu s-a atins încă pragul anual de cinci miliarde de dolari, un obiectiv stabilit deja cu mai mulți ani în urmă. Volumul schimburilor comerciale urmează să crească datorită livrărilor de gaze din Turcia în Ungaria prin conducta ruso-turcă Turkish Stream, dar și datorită comerțului de arme. Ungaria vrea să-și echipeze armata și prin livrările de arme din Turcia.

Politica economică dominată de interese  

Orbán are și interese economice personale, fiind prieten cu fostul președinte al clubului Galatasaray Istanbul, Adnan Polat, un om de afaceri foarte bogat. Polat a făcut afaceri imobiliare cu ginerele premierului Ungariei, István Tiborcz, iar una dintre fundațiile sale se ocupă de renovarea celebrului monument funerar Gül Baba din Budapesta. În plus, Polat vrea să investească masiv în energii regenerabile în Ungaria. Probabil că el i-a apropiat și mai mult pe Orbán și Erdogan.

Intensificarea relațiilor Ungariei cu țări ca Turcia, Rusia, China sau republicile din Asia Centrală a avut timp de multă vreme drept motto „Deschiderea spre Est”. Obiectivul Budapestei era să facă accesibile piețe, investiții și credite. Orbán a subliniat în repetate rânduri că e vorba de o politică dominată de interese și că Ungaria nu le va da lecții țărilor partenere. El le-a reproșat adesea statelor occidentale că sunt ipocrite și au standarde duble, de pildă, când Berlinul a criticat Budapesta pentru relațiile cu țări cu care și Germania făcea afaceri.

Ungaria – un cap de pod 

Premierul Ungariei a provocat UE de mai multe ori prin criticile sale acide, dar și prin laudele la adresa unor lideri autoritari. Adesea el urmărește noi legături cu forțele antiliberale, ca partener important european. Politologul Péter Krekó de la institutul Political Capital din Budapesta vorbește în acest context despre „aspirația de a deveni un cap de pod”: Orbán se vede în rolul de mediator între Est și Vest.

Uneori, această politică are și aspecte absurde. În cadrul întâlnirilor cu Erdogan și șefii de stat din țările vorbitoare de limbi turcice din Asia Centrală, premierul Ungariei a subliniat în repetate rânduri că ungurii ar fi de origine huno-turcă și că limba maghiară ar fi înrudită cu cele turcice. Academicienii serioși din Ungaria sunt nedumeriți când aud afirmații de acest fel: originea ungurilor se pierde în negura istoriei, iar teoria înrudirii dintre limba maghiară și limbile turcice e considerată drept infirmată.


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Are ceva tradiţie admirația pentru liderii politici puternici, autoritari.

  2. Deocamdata Orban incearca – marea cu degetul- Ungaria are o mare problema ,mare cit -roata carului -.Ungaria stie foarte bine unde se vor opri in principal refugiatii ,daca ERDOGAN le deschide portile si neavind incotro trebuie sa incerce in cadrul Uniunii Europene o atragere si o distrigire de fonduri catre TURCIA ,fonduri nu din bani proprii ci din banii tuturor ,adica din bani Europeni . Deja Europa a aratat partea ei de bine si a primit circa un un mil. cinci sute de mii de refugiati (o mica parte au fost returnati deja) si deja Germania nu mai este dispusa sa primeasca refugiati cu toptanul, ci doar pe cei selectati in locatii din afara Uniunii . Ungaria daca nu reuseste asta (si nu reuseste se capatuieste in curind cu un numar important de refugiati ,ce nu vor mai putea trece de granitile Ungariei spre UE,adica Ungaria devine statia terminus pentru refugiati . Atasarea de natura politica la conceptul denumit de noi iliberalism ,la care Orban zice ca sa atasat este perdant pentru natiunea maghiara .Nici Rusia nici Turcia nu ii pot satisface cererile de reconstructie a unei asa zise Ungarii mari , atasat ca principuiu , unei reconstructii de imperiu turc sau a unui nou URSS. Deja cetatenii inteleg inutilitatea vorbelor si se ataseaza din ce in ce mai mult notiunii de democratie europeana . Fara Statele Unite ale Europei noi toti suntem doar copaci singuratici in bataia uraganelor si deja FRANTA (Germania inca nu poate zice in clar asta ,din evidente motive imediat trecute )arata inutilitatea NATO ,raportata la TURCIA lui ERDOGAN si AMERICA lui Trump,referitor la articolul nr 5 ce specifica conceptul lui D’Artagnan,- toti pentru unul unul pentru toti- . Franta ne arata tuturor necesitatea constructiei ARMATEI EUROPENE concomitent cu preluarea unei parti din NATO deja asigurata de EUROPA si cheltuirea imenselor sume de bani atasate acestei forte militare in cadrul economiei europene .

  3. Sunt neamuri, normal ca sunt la fel. Uighuri si Turkmeni, limbile lor sunt asemănătoare. Ambele popoare au venit din zone învecinate din Asia Centrală. Pe cai. E o ironie a sortii ca Orbán Viktor si nația lui sunt împotriva imigranților din moment ce ei înșiși sunt imigranți in Europa.

    • Ciobane albanez, hai sa te lamuresc: ultiimul popor migrator din Europa e neamul tau. In sec. XII a trecut Dunarea din Taratul vlaho-bulgar, si s-a rasfirat inspre nord, ocupand Cumania nimicita de tatari in sec. XIII, apoi migrand si inspre Moldova, punand bazele a 2 voievodate in sec. XIV-XV (vezi Letopisetul lui Cantacuzino). Un alt val de migranti a venit tot din Balcani, ciobanii aromani, stabilindu-se in sudul si centrul Transilvaniei la sf. sec. XIV (vezi cronica lui Radu Tempea sau Th. Capidan), restul fiind adusi din Moldova in special de catre nobilii transilvaneni. Si mai nou, incepand din 1990, un val de cca 4 milioane de romani au migrat in Occident.
      Deci, cine e ultimul e/imigrant nomad in Europa, mare limbist (lingvist) ce esti ?

    • Orban Victor e tigan dupa mama. Nu vrea ca locurile de munca la negru a tiganilor din Ungaria + activitati in talcioace / comert ilegal etc . sa fie luate de afgani, iranieni, arbi, etc.
      Foarte multi din acesti migranti se opresc in Ungaria unde ,,inburghezitii ” maghiari isi iau tot felul de servitori.
      De aia este Viktor Orban asa de aprig cu blocarea migratiei.

    • @Schatochy
      Eu sunt transilvănean, nu știu ce divaghezi despre albanezi, ce legătura are sula cu calul lui Attika?
      Afirmația mea e ca ungurii sunt ipocriții Europei respingând Imigrația cand ei sunt la fel ca Afghanii . Romanii plecați in lume se pot întoarce oricând acasă, pe cand Orbán Viktor, din păcate nu se mai poate întoarce in Asia Centrală ca face pe bufonul oriental in Panonia.
      In rest, aceleași idei răsuflate ale istoriografiei maghiare care in principiu spune ca ei au ocupat Transilvania cand romanii erau plecați in vacanța la Mamaia.
      Din păcate pentru voi, romanii sunt singurul popor băștinaș din regiune. In rest ungurii si slavii sunt toti venetici, inclusiv bulgarii care sunt din zona Iran/Ajerbaijan iar Sârbii sunt din zona Bielorusiei. So that’s that.

  4. Viktor Orban a zis clar: Ungaria a trait si traieste in zona delimitata de axa Istambul-Moscova-Berlin. Nicio tara nu-si poate schimba numarul de la casa, deci vrea, nu vrea, trebuie sa duca o politica realista, bazata pe interesele tarii. Politica externa a Ungariei, si in mare parte a Grupului V4, este bazata pe interesele comune ale celor 4 tari din Europa Centrala. Toate cele 4 tari sunt determinate sa pastreze civilizatia actuala a continentului (Cum bine zice articolul, Erdogan sta cu degetul pe un buton, care poate da peste cap toata Europa. Iar Orban incearca sa tina acel deget cat mai departe de acel buton.)
    Spre deosebire de Romania din Balcani, care fuge periodic de la un grand la altul.