G4Media.ro

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) şi-a ales un nou preşedinte / Consilier…

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) şi-a ales un nou preşedinte / Consilier al premierului Viktor Orbán: ”Alianța să reprezinte şi în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”

Deputatul Zoltán Zakariás este noul președinte al Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), în urma congresului care a avut loc la Cristuru Secuiesc, anunță Hirado.

Acestea au fost primele alegeri ale organizaţiei politice formată prin fuziunea dintre Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Prin intermediul unui mesaj video, Katalin Szili, consilier principal al prim-ministrului Ungariei, a încurajat partidul să reprezinte cu fermitate aspiraţiile de autonomie şi să îşi păstreze abilitatea de cooperare.

“Să reprezinte şi în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania, secuilor, maghiarilor din Partium, dar în acelaşi timp şi aspiraţiile de autonomie culturală/autonomie bazată pe principii personale ale celor care trăiesc în etnosporă, astfel încât să aibă acces la ceea ce înseamnă cultură şi educaţie, respectiv să îşi poată păstra identitatea şi să o poartă da mai departe copiilor, nepoţilor, care să facă acest lucru la rândul lor. Aceasta este singura garanţie a păstrării identităţii maghiarilor transilvăneni”, a spus consilierul principal al premierului ungar, conform Hirado, care citează MTI.

Tot într-un mesaj video, Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Ungariei, a vorbit despre necesitatea angajamentului AMT, subliniind importanţa continuării cooperării cu organizaţiile politice maghiare din Transilvania, dar şi cu partenerii români.

László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a salutat fuziunea dintre PPMT şi PCM, drept naşterea “unei aripi naţionale unificate”.

“Noi suntem singurii care susţinem în mod consecvent şi fără compromisuri cauza democraţiei pluraliste şi a drepturilor naţionale ale comunităţii noastre, autodeterminarea maghiarilor”, a apreciat preşedintele CNMT, care a invitat AMT să încheie o alianţă în vederea obţinerii autodeterminării comunităţii din Transilvania şi Secuime.

În funcţia de prim-vicepreşedinte, delegaţii l-au ales pe Attila Kátai, vicepreşedinţi urmând să fie István Csomortányi, Tibor T. Toró, Vilmos Mosdóczi, Attila Györgyi, József Bálint, Szilárd Csorba şi Attila Örs Sorbán. T

otodată a fost adoptat noul logo al AMT, format dintr-o stea în opt colţuri şi o semilună, ambele argintii şi aşezate pe un disc de culoare roşie-neagră.

“În lumea de astăzi, în care valorile se pierd, în care globalizarea este tot mai pregnantă, lumea tot mai materialistă şi egocentristă, comunităţile se confruntă cu pericolul dezintegrării lor. În cazul nostru, acest pericol este şi mai intensificat, pentru că în situaţia noastră minoritară este mare nevoie de acţiuni de susţinere activă din partea comunităţii”, a spus preşedintele partidului, Zoltán Zakariás.

În 2020, PPMT şi PCM au decis să renunţe la rivalitate şi să creeze Asociaţia Maghiară din Transilvania (AMT), prin fuziunea dintre celor două entităţi, însă înregistrarea noului partid a devenit definitivă abia în luna noiembrie a anului trecut.

În 2018, PPMT şi PCM au convenit cu UDMR să îşi unească forţele pentru alegerile parlamentare, pentru a nu pune în pericol reprezentarea parlamentară a maghiarilor din Transilvania, care reprezintă aproximativ 6,5% din populaţia României.

Astfel, la alegerile din decembrie 2020, cele două partide au reuşit să trimită la Bucureşti doi deputaţi – pe Zoltán Zakariás din partea PPMT şi pe Terza József Kulcsár din partea PCM – care au candidat pe listele UDMR.

Mai multe state vecine au reclamat în ultimii ani atitudinea revizionistă a Guvernului Orban.

În februarie 2022, guvernul Croației a reacționat la afirmațiile premierului ungar Viktor Orbán, potrivit căruia părți din litoralul Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria.

Ungaria și-a enervat vecinii și în trecut, cu afirmații referitoare la istoria țării, inclusiv atunci când Viktor Orbán a postat pe Facebook, în 2020, o hartă cu „Ungaria Mare” care includea zone pe care Budapesta le-a pierdut în conformitate cu Tratatul de la Trianon din 1920, în urma prăbușirii imperiului austro-ungar.

În noiembrie, anul trecut, Orban s-a afișat cu un tricou al naționalei de fotbal pe care era o hartă a ”Ungariei Mari”.

Gestul a provocat o reacție categorică a Ministerului român de Externe, care a transmis „dezaprobarea fermă” față de faptul că premierul Orbán s-a „afișat” cu fularul respectiv și a descris drept „inacceptabilă” orice manifestare „de tip revizionist”.

Viktor Orbán a răspuns ulterior pe Facebook că fotbalul nu este politică.

”Să nu vedem ce nu este acolo. Echipa națională a Ungariei aparține tuturor maghiarilor, oriunde s-ar afla”.

Gestul premierului Ungariei a fost condamnat public atunci și de Ucraina și Cehia.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. de la patuzsopt… lupta, lupta si da-i, si da-i si lupta…

  2. Scuzați nu am fost atent ! La prima citire am crezut că este vorba despre un trib din jungla amazoniană. Revenind nu cred că poți cere cinstit și onest o ”autonomie” când te declari secui dar afișezi însemnele statului ( urât în istorie) HUN. PPMT şi PCM zici că sunt născuți de Voiculescu.. apar dar nu cresc :)))