G4Media.ro

Alianța româno-ungară împotriva Kievului – o inadecvare morală (analiză Deutsche Welle)

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Alianța româno-ungară împotriva Kievului – o inadecvare morală (analiză Deutsche Welle)

Bucureștiul girează Budapesta într-o perioadă în care Ungaria se desparte tot mai mult de comunitatea europeană și tinde să se apropie de valorile fluturate la Kremlin, arată Sabina Fati într-o analiză publicată pe Deutsche Welle.

Pe moment, alianța româno-ungară se desfășoară la instituțiile Consiliului Europei, dar cu asentimentul diplomației de la București.

Totul a pornit de la noua Lege a minorităților promulgată înainte de Anul Nou de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Dar România și Ungaria exploatează această nișă unde consideră că au interese comune de ani de zile: practic de când Kievul a schimbat Legea educației, adică imediat după ce în 2016, Ucrainei i s-au deschis porțile UE și s-au liberalizat vizele. Această lege gândită pentru încurajarea folosirii limbii ucrainene în detrimentul celei ruse, limitează dreptul tuturor minorităților naționale de a se instrui în limba maternă.

Conform recensământului din 2001, în Ucraina vorbitorii de limbă română sunt divizați artificial după cum consideră Ministerul Afacerilor Externe de la București: 258.619 de persoane s-au declarat moldoveni, și doar 155.130 persoane s-au declarat români. Reprezentanții comunității românilor din regiunea Cernăuți unde peste 12% au ca limbă maternă româna s-au plâns în mod repetat că au avut parte de un regim mai prietenos chiar și în timpul Uniunii Sovietice. România a fost până acum destul de timidă față de politicile antiminoritare din Ucraina. De aceea par cu atât mai disonante răbufnirile patriotarde de la București într-o perioadă în care războiul de agresiune al rușilor se accentuează în Ucraina.

Ungaria nu e singura țară europeană care tinde să fisureze frontul de solidaritate cu Ucraina, dar asocierea cu România într-o chestiune atât de sensibilă nu doar că scoate Budapesta din izolare, ci dă și multă apă la moară naționaliștilor autohtoni și propagandei antioccidentale.

Senatorul PSD, Titus Corlățean împreună cu Nemeth Zsolt, membru al partidului conservator de guvernare FIDESZ, apropiat al premierului ungar Viktor Orban, și alături de Zita Gurmai, deputată socialistă, deci parte a opoziției de la Budapesta s-au coalizat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Cei trei au inițiat o moțiune în urma căreia comisia de monitorizare a acestui for a decis în unanimitate să ceară Comisiei de la Veneţia, să examineze recent promulgata lege a minorităților din Ucraina. Comisia de la Veneția a fost gândită la începutul anilor 1990 să asiste noile democrații în probleme constituționale, mai ales cu scopul eficientizării instituțiilor democratice și pentru protecția drepturilor omului în general și ale minorităților în special. Această instituție continuă să fie un reper pentru verdictele care le dă în domenii-cheie ale funcționării democrației. Cu toate că deciziile Comisie de la Veneția sunt consultative, ele reprezintă pârghii importante de presiune asupra guvernelor care deraiază.

Deputatul Zsolt Németh, șeful Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei a acuzat Ucraina că nu s-a consultat cu experții Comisiei de la Veneţia şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Ucraina, care şi-au exprimat între timp nemulţumirea faţă de legea recent adoptată. Titus Corlățean, care conduce Comisia de politică externă din Senatul de la București insistă la rândul lui că „România face eforturi foarte mari pentru a ajuta Ucraina, pe toate planurile, social și militar” și că „țara vecină este datoare să respecte drepturile minorităților naționale”. Senatorul Corlățean ține să avertizeze Kievul că protecția minorităților e condiție esențială pentru acceptarea Ucrainei în UE, sugerând că România, alături de Ungaria ar putea face front comun când va veni vremea deciziilor în acest sens.

De altfel, alianța româno-ungară împotriva Ucrainei într-un moment atât de nepotrivit nu e o inițiativă singulară a senatorului PSD, ci o strategie mai veche a diplomației de la București, care pare să funcționeze dincolo de asperitățile bilaterale. Încă din 2017, cele două ministere de Externe, de la București și de la Budapesta au convenit să lucreze împreună pentru drepturile minorităților din Ucraina.

După adoptarea Legii minorităților, înainte de Crăciun, un comunicat de presă al diplomației române considera regretabil faptul că „legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția” și făcea o analiză dură a legislației ucrainene care afectează drepturile minorităților din această țară.

Consolidarea relațiilor dintre România și Ungaria era benefică în urmă cu cinci ani, dar în acest moment, ideea atacării Ucrainei pe front diplomatic, în paralel cu atacurile rușilor depășește etica pragmatică și intră pe o cale a falselor perspective. E o inadecvare morală din partea Bucureștiului să pună la colț o țară care se luptă să supraviețuiască în plină iarnă cu ofensiva rușilor la ușă. Răfuielile bilaterale cu cei care acum sunt victimele unui război de agresiune merită, deci, amânate până când se instalează pacea.


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Hai că m-ați dat gata! Corlațean vorbește românește și gândește rusește! Nu știu ce efect va avea demersul dumisale în societatea românească, fiind un promotor al intereselor rusești prin asociația aia de prietenie cu Rusia. Împreună cu Năstase! Asta e informație publică, mă mir că Sabina Fati nu a menționat treaba asta în articol.
    Despre armonizarea legilor Ucrainei cu cele europene, mai e mult până departe! Adică mai mult și foooarte departe!

    • A lega România, care a sprijinit în mod constant Ucraina împotriva invadatorilor ruși, de unele declarații ale oficialilor maghiari, ostile Ucrainei, este un demers lipsit de onestitate al „jurnalistei” Sabina Fahti. România nu s-a aliat niciodată cu Ungaria într-o astfel de acțiune, precum pretinde articolul.

      Acesta, pe de o parte, pune România într-o lumină proastă, pe care nu o merită. Pe de altă parte, generează (după cum se poate vedea în unele comentarii) reacții împotriva Ucrainei și implicit în favoarea Rusiei în rândul cetățenilor români.

      Jurnalistic și rațional vorbind, este firească întrebarea cu privire la scopul unui asemenea demers și cui folosește de fapt.

  2. Adică in numele războiului aia își fac de cap iar noi ca ii ajutam exemplar suntem aia rai. De parca le-am cerut Marea cu sarea. In fine, pana la urma cu atitudinea lor o sa rămână singuri cu rusii și o sa și-o ia ca la carte. Alta data sa se învețe minte

  3. Probabil i-a inspirat Austria, Olanda, Suedia; o modalitate tardiva de a fi mai vizibil in Europa. Cert e ca Ucraina va intra mai rapid in UE decat Romania in Schengen tinand cont de capabilitatea persoanelor din conducerille celor doua tari.

  4. Dar oare dacã Ucraina suferã din cauza rusilor, e drept ca sã dea legi care practic priveazã toate minoritatile de drepturile lingvistice? Ai pretentia ca Romania si Ungaria sa se alăture cauzei tale dar Tu te comporti cu ei ca cu niste parveniti. Si de ce nu pot sa se coalizeze românii cu ungurii pentru o cauză dreaptă. Unde e aici „inadecvarea morală“?

  5. Nicolae Iorga spunea că tabăra în care se află Ungaria pierde întotdeauna…
    Doamne ferește!
    Nu îmi place deloc asemenea „alianță”.

  6. Când Germania își urmărea propriile interese vis-a-vis de Rusia și în detrimentul altor țări europene nu mai era nicio „inadecvare”, în schimb dacă Ungaria și România sunt afectate în mod direct de legea dată de Ucraina, atunci se găsește cineva de la Deutsche Welle să critice o alianță de bun simț pe această temă. Îmi pare rău, dar a sprijini Ucraina împotriva ínvazíei ruse nu înseamnă că această țară se poate comporta în orice mod dorește cu vecinii ei, dând legi împotriva unor țări care și-au deschis granițele pentru cei afectați de război. Nu muști mâna care te hrănește.

  7. Problema minorităților în Ucraina este esența conflictului ruso-ucrainian (cel puțin cel afișat de ruși în justificările lor, evident exagerate). Dacă rușii vor să desființeze Ucraina, asta nu înseamnă că ucrainienii pot face orice cu rușii din țara lor și nici cu cultura rusă a acestora. Este o problemă sensibilă, dar, cu atât mai mult, una care face parte din rezolvarea conflictului. A te face că nu vezi derapajele nu înseamnă că se rezolvă problema, care altfel se acutizează și a ajuns deja la o violență insuportabilă. România poate desluși o componentă a soluției prin evidențierea tratării în spirit european a minorităților, care ar anula scopul războiului. Dacă ucrainienii nu propun o soluție europeană, vor pierde și suportul european unanim.

  8. Doamna Sabina Fati,o transilvanista și federalista convinsă, ne explica cu mulți ani în urmă, ce deștepți și frumoși sunt maghiarii și cât nenorociți sunt valahii care chipurile distrug”multiculturalismul”transilvanean.Astazi aceeași Fati într-un articol de 2 lei ,condamna „alianță moral inadecvata „dintre frumoșii maghiari și nenorociți valahi.Cine să te mai înțeleagă

    • @Liviu _ „Doamna Sabina Fati…”

      Opiniile dumneavoastră ar putea fi împărtășite și de alți cititori, ale căror comentarii nu sunt publicate. Probabil, talentul domniei-sale în domeniul jurnalismului de călătorie (dimpreună cu vocea) au recomandat-o atât la conducerea Radio Europa Liberă România, cât și la Deutsche Welle.

  9. Ce titlu clickbait, de fapt e vorba despre alianta pentru minoritatile romana si maghiara din Ucraina (de cea rusa nu ne pasa, pot sa-i trimita linistiti in Rusia), nu impotriva Kievului.

  10. Din păcate analizele și opiniile în problematica minorităților, mai ales în această parte a Europei, sunt îngreunate de caracterul delicat al subiectului, dar mai ales de faptul că sunt foarte des folosite de agenda etnicistă a părților. Aceste particularități au un efect negativ asupra analizei detaliate, bazată pe argumente raționale, care să ducă la concluzii și soluții în substanță la problemă.
    Sunt și în acest caz aspecte și detalii care cred că nu au fost deloc, sau suficient de bine luate în considerare :
    • Cu caracter general : Însușirea limbii de stat este în interesul personal al fiecărui cetățean al țării respective, indiferent de naționalitate și de rațiuni de loialitate la etnia personală. Interesul decurge din rațiuni de comunicare și de adecvare la mediul social majoritar, cu implicații serioase în ceea ce numim ”reușită în viață”. Aș face imediat observația că această opțiune, deși personală, are complicațiile ei : de cele mai multe ori este impusă de stat, alteori – dacă ai posibilitatea să alegi – vei alege mai greu, dacă trăiești într-o colectivitate numeroasă, de naționalitate proprie și mai ușor dacă ești minoritar într- o zonă cu puțini conaționali. Însușirea limbii țării este, de regulă, asigurată de stat, dar să nu uităm, că de nivelul calității educației depinde, în măsură absolută, disponibilitatea dar și posibilitatea țării de a asigura adecvat educația în limba minorităților ! Când analizați acest aspect, puneți-vă, pe rând, în pielea unui român din Ucraina, apoi a unui secui de la noi.
    • Ar fi interesant de știut, care este poziția celorlalte minorități din Ucraina, referitoare la legea minorităților, dar și față de legea educației, care reglementează folosirea limbii materne în educație. Nu de alta, dar avem o țară clasică cu multe etnii, în care rușii au o pondere de 17,3 % , belorușii 0,6 %, românii + ”moldovenii” 0,8 %, tătari 0,5 %, bulgari 0,4 %, polonezi 0,3 %, maghiari 0,3 % !!. Mie mi se pare că ”baba se cam piaptănă” într-o casă în flăcări, în care problema majoră – vitală de fapt – este cauzată de cea mai mare minoritate : rușii. A aștepta, în asemenea condiții, o lege a minorităților și a educației în limba lor perfectă este hărțuire politicianistă. Din partea ungară aceasta se înscrie în războiul declarațiilor bilaterale ungaro-ucrainene, un fel de război rece de joasă speță, cu exemple zilnice. Păcat că ne-am raliat la așa ceva, acum, când nu e momentul.
    • Să nu uităm, că ”limba moldovenească” este înregistrată în baza declarației personale, făcute cu ocazia unui recensământ, sau statistici. Când ne legăm de acest aspect, recunoaștem în surdină, mizeriile care se pot face la nevoie, cu grupuri etnice cum sunt secuii, ciangăii, rusinii etc.
    • Analizăm, la edupedu legea respectivă ucraineană, dar linkul care ne trimite la lege este în ucraineană.

  11. Las’, că dacă pierde Ucraina războiul, minoritățile vor primi drepturi de la rusZi de nu le vor putea duce.

    Așadar, să-i dăm în cap Ucrainei că acum e momentul.

  12. Cu alte cuvinte: „sclavilor, inchideti ochii la abuzurile facute de ucrainieni in aceasta perioada in care trebuie sa le suflam in fund din orice unghi!”

    Cine credeti ca va pleca capul dintre cele doua, Budapesta sau Bucurestiul? Daca nu stiti raspunsul, ati fost la scoala degeaba……

  13. Slugile de penelei și userei se fac că plouă! Stau ascunși după „dulap”, scuuursurile.

  14. una i una si alta i alta…da, ruznacii afara…☝️☝️☝️☝️☝️☝️da, romanii nu trebuie discriminati in ucraina..‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  15. V-ati aprins ca Fati! Dupa fenta! Titus C. e un cetatean roman… nu MAE roman, nu statul roman…. ce alianta romano-ungara vedeti voi!? Ca si daca vin saracii unguri la noi la cumparaturi, acuma ca sunr vremuri grele la ei, radeti de ei! Eu banuiesc ca si Fati si Corlatean si ungurii, desigur, au acelasi aliat, sponsor dela Rasarit!

  16. Cine a scris aberatia asta de articol? Este normal sa interzici unui grup etnic, intr-o tara, sa vorbeasca si sa invete in limba materna ?Nici mult hulitul dictator Ceausescu nu a indraznit sa faca asa ceva.

  17. Mda, greu de dat cu parerea la o astfel de problema … Cel mai bine, zic, ne uitam seara la TVR 3 ca este in limba ucrainiana. Poate aflam mai multe. Bine, cu conditia sa stii ruseste ca sa intelegi ce zice. 😉