Alianța USR PLUS își stabilește în acest weekend candidații la alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie / Cum sunt alcătuite listele și care sunt principalele nemulțumiri
Alianța USR PLUS își stabilește sâmbătă și duminică listele de candidați la alegerile parlamentare stabilite pentru data de 6 decembrie, în majoritatea județelor, inclusiv în București, alcătuirea listelor realizându-se prin votul delegaților care se vor reuni în conferințe online.
Procesul nu este lipsit de tensiuni, în contextul în care mai mulți reprezentanți ai opoziției interne la actuala conducere a USR acuză manipularea alegerilor interne și faptul că sunt trași pe linie moartă pentru a face loc, pe de o parte, celor fideli echipei Barna și, pe de altă parte, membrilor PLUS, care revendică jumătate din locurile de pe listele de candidați.
Două modalități de alcătuire a listelor
Regulamentul adoptat la nivelul Alianței USR PLUS prevede două modalități de desemnare a candidaților comuni la parlamentare: fie prin înțelegeri între conducerile județene ale celor două partide, fie, în lipsa unui acord, prin vot al delegaților în cadrul unei conferințe județene.
Doar în nouă județe liderii locali ai USR și PLUS au ajuns la un acord în privința listelor de candidați. De exemplu, la Prahova distribuția locurilor pe liste a fost stabilită în felul următor:
- Senat: USR / USR / PLUS / PLUS / USR
- Camera Deputaților: PLUS / USR / USR / PLUS / PLUS / USR / USR
În mod similar, dar cu o altă distribuție a locurilor între USR și PLUS, s-a ajuns la o înțelegere și la nivelul județului Ilfov:
- Senat – USR / PLUS;
- Camera Deputaţilor – PLUS / USR / PLUS / USR / PLUS
În celelalte județe, inclusiv în Capitală, unde nu s-a reușit un acord între conducerile USR și PLUS, candidații la parlamentare vor fi stabiliți prin votul unei conferințe județene alcătuite din delegați aleși de către adunările generale reunite ale filialelor USR și PLUS din localitățile județului sau din sectoarele municipiului București.
Cu alte cuvinte, în fiecare dintre aceste județe și în București, atât membrii USR, cât și cei ai PLUS, au votat electronic un număr de delegați care la rândul lor vor stabili, în acest weekend, listele de candidați, tot prin vot electronic.
Ultimul cuvânt în privința listelor îl vor avea însă Comisia de Arbitraj și Conducerea centrală a Alianței.
S-a întâmplat zilele trecute ca o candidatură votată de organizația USR PLUS Diaspora să fie invalidată de Biroul Național pe baza avizului negativ al Comisiei de Arbitraj. Este vorba despre Vlad Teohari a cărui candidatură a fost respinsă după ce acesta a semnat anul trecut o scrisoare deschisă iniţiată de Mihai Goţiu şi în care peste 100 de membri USR reclamau execuţiile vocilor critice din partid puse în scenă de echipa Barna.
Controversele, scandalurile, acuzațiile
Modalitatea de alcătuire a listelor de candidați la parlamentare a stârnit cele mai multe pasiuni în Capitală.
Mai mulți parlamentari USR în funcție, care se află în opoziție față de ”team Barna” și își văd astfel amenințată reînnoirea mandatului, au lansat o serie de acuzații la conducerea partidului.
Astfel, într-un interviu pentru Adevărul, senatoarea Florina Presadă a acuzat lipsa unei competiții interne reale și doar mimarea de către conducerile USR și PLUS București a democrației interne. Ea a pus sub semnul întrebării atât modalitatea de desemnare a delegaților la conferința municipală, cât și libertatea acestora de a alege liber candidații la parlamentare.
”Această competiţie internă în filiala Bucureşti nu a existat. De pe azi pe mâine s-au anunţat termenele pentru a te putea înscrie ca delegat în conferinţa municipală şi tot aşa, pe un anumit site au apărut indicaţii de vot pentru membrii filialei de vot USR Bucureşti în sensul în care aceştia trebuia să aleagă o anumită listă de delegaţi, astfel încât aceştia să poată vota o anumită listă de parlamentari. Nu a existat o competiţie, un concurs adevărat între membrii înscrişi pentru a putea fi înscrişi delegaţi”, a declarat Presadă la Adevărul.
De cealaltă parte, surse din conducerea USR au explicat pentru G4Media.ro că acuzațiile sunt doar o retorică ipocrită a perdanților. ”O listă de oameni au avut și ei, dar nu au reușit să o impună. Acum ne acuză pe noi că venim cu liste. Au pierdut”, a declarat unul dintre liderii USR pentru G4Media.ro.
”Sunt mulți parlamentari care au făcut mai mult show decât au muncit efectiv, pentru că a depune multe inițiative sau amendamente nu înseamnă că ai muncit. Mulți au dus în exterior și au transformat în scandaluri dispute interne din partid”, a mai explicat acesta.
Conferința Alianței USR PLUS din București este programată pentru sâmbătă. Vor participa, prin videoconferință, 70 de delegați, câte 35 de la fiecare partid.
Zilele trecute însă cei de la PLUS și-au stabilit lista de candidați iar primele locuri în alegerile interne au fost ocupate de Oana Țoiu, Diana Buzoianu, Ștefan Pălărie, Cătălin Teniță și Simona Spătaru, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.
”Decizia PLUS poate fi contrazisă de conferința municipală. Dorința lor este să aibă un rezultat final cât mai apropiat cu votul”, a explicat un lider USR pentru G4Media.ro.
Toate organizațiile județene al USR și PLUS au termen până marți, 12 octombrie, să finalizeze listele de candidați la alegerile parlamentare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii