Aliații lui Trump despre atitudinea sa înainte de infectarea cu COVID-19: Președintele a vrut să conducă națiunea, nu să stea închis în Casa Albă / Democrații condamnă comportamentul său „nesăbuit”
Președintele Donald Trump s-a expus infectării cu noul coronavirus deoarece nu a vrut să rămână închis în Casa Albă, ci a dorit să conducă națiunea americană și să confrunte în mod direct această provocare fără precedent în istoria recentă a Statelor Unite. Acesta este, în linii mari, mesajul transmis de Team Trump și de aliații președintelui, în condițiile în care, după ce a fost testat pozitiv pentru COVID-19, liderul de la Casa Albă a fost criticat pentru „neglijența” de care a dat dovadă în perioada premergătoare diagnosticului, participând la evenimente cu sute de persoane care nu au purtat măști de protecție și nu au respectat regulile de distanțare socială. Argumentul susținătorilor săi este că Trump, în calitate de lider al lumii libere, nu a vrut să proiecteze imaginea unui președinte „ținut ostatic de frică și ignoranță.” O atitudine criticată vehement de democrații și presa de stânga de peste ocean.
Vinerea trecută, președintele Trump a anunțat, printr-un mesaj tweet, că este infectat cu coronavirus. De asemenea, și Melania, soția sa, a fost depistată pozitivă la testul pentru coronavirus.
Anunțul președintelui a fost urmat de o avalanșă de critici din partea democraților și activiștilor de stânga din America, care au criticat atitudinea „iresponsabilă” pe care, susțin ei, președintele Trump a avut-o în săptămânile premergătoare infectării cu coronavirus. De exemplu, președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a afirmat că comportamentul președintelui Trump a fost „o invitație insolentă pentru ca așa ceva să se întâmple,” el întâlnindu-se cu oameni și organizând mitinguri electorale fără să se protejeze adecvat. Alte mesaje – scrise deopotrivă de politicieni demicrați și de vedete de la Hollywood – au fost însă mult mai dure la adresa președintelui, lucru care a forțat platforma Twitter să amenințe că va suspenda conturile celor care îi doresc moartea președintelui.
În mesajele pe care le-a transmis susținătorilor liderului republican în ultimele zile, echipa de campanie a președintelui a insistat însă că atitudinea lui Trump a fost cea corectă: „În calitate de lider al lumii libere, președintele Trump nu a avut de ales. Nu a vrut să rămână în Casa Albă și să se izoleze, departe de Poporul American. Oricine îl cunoaște pe președintele nostru știe că el nu ar putea face asta – nu reprezintă cine este el.”
Team Trump a afirmat că liderul de la Casa Albă a ales să rămână la conducerea Americii în contextul răspândirii virusului: „Aceasta este cea mai mare și mai puternică țară din lume și el nu se putea retrage în timp ce asta (pandemia) se întâmpla. El trebuia să meargă înainte și să conducă Națiunea noastră și să înfrunte direct această provocare fără precedent. Chiar și acum, el se asigură că TU ești îngrijit.”
Echipa președintelui a precizat apoi că „Trump se luptă pentru a păstra America în siguranță de luni de zile. Prioritatea sa principală este dezvoltarea și distribuirea unui vaccin către cele mai vulnerabile persoane din națiunea noastră și apoi către toți Patrioții Americani, astfel încât viața să poată reveni la normal.”
„Acest lucru este posibil numai dacă îl alegem din nou pe președintele Trump pentru încă patru ani,” a afirmat Team Trump, care îi îndeamnă apoi pe suporterii președintelui să doneze pentru a-l ajuta pe liderul republican să câștige alegerile pentru Casa Albă.
Acest mesaj, care prezintă imaginea unui lider puternic și încrezător, a fost promovat inclusiv de președintele Trump, aflat la spitalul militar Walter Reed, care i-ar fi transmis avocatului său personal, Rudy Giuliani, să declare următoarele în numele său: „Simt că aș putea ieși de aici chiar acum, dar ei îmi spun că poate exista întotdeauna un pas înapoi cu această boală. Simt că aș putea ieși și să țin un miting. Sunt președintele Statelor Unite. Nu mă pot închide într-o cameră. A trebuit să mă confrunt cu virusul, astfel încât poporul american să nu se mai teamă de el, astfel încât să îi putem face față în mod responsabil… Dacă aș fi abordat-o în alt mod, aș fi creat mai multă panică, mai multă teamă în poporul american. . .… Marii generali nu conduc din spate. Ies în față și motivează trupele.” (Declarația lui Trump, via Rudy Giuliani, a fost relatată de Miranda Devine, care scrie pentru The Daily Telegraph și poate fi citită aici)
În apărarea președintelui
Mesajul a fost reluat, într-o formă sau alta, de analiștii conservatori și de aliații președintelui. Astfel, Michael Goodwin, scriind pentru New York Post, i-a criticat pe Nancy Pelosi și pe New York Times pentru „inima de piatră” și „lipsa de decență” cu care au vorbit despre diagnosticul pozitiv al lui Trump, afirmând că „un spirit de unitate națională nu este numai de dorit, ci este necesar.”
„Speculațiile cu privire la modul în care Trump a fost infectat duhnesc a amatorism, în special în rândul celor care pretind că urmează știința. Nimeni nu știe exact unde și când s-a întâmplat, iar insinuarea de către Pelosi și alții că președintele a fost infectat acționând nesăbuit este ea însăși nesăbuită,” a scris comentatorul.
„În timp ce e adevărat că Trump a spus și a făcut cu siguranță lucruri care au fost egoiste în ultimele șapte luni, el a fost, de asemenea, neobosit în a ordona și supraveghea o vastă mobilizare a resurselor guvernamentale și private pentru a combate virusul ce apare odată într-un secol,” a afirmat Goodwin, adăugând: „Aproape la fel de important, el a fost hotărât ca America să nu fie ținută ostatică de frică și ignoranță. Strădania sa de a redeschide economia, de a readuce oamenii la locul de muncă și întâlnirile sale cu angajații din domeniul sănătății și alții au fost exact genul de lucruri pe care trebuie să le facă un președinte pentru a uni națiunea în timpul unei crize.”
„De fapt, deși mulți din stânga au susținut comportamentul de pustnic al lui Biden ca model de siguranță, este imposibil să guvernezi în acest fel. Niciun președinte nu poate rămâne izolat și să apară înspăimântat și în același timp să poate încă avea respectul și încrederea publicului, a forțelor de ordine și a forțelor armate… Acest lucru nu pare justificabil în nicio situație, mai ales în timpul unei crize,” a scris Goodwin, afirmând că: „spre meritul său etern, Trump nu a încetat niciodată să fie președinte de teamă să nu se îmbolnăvească.”
Alți ziariști de dreapta au spus că „bătălia cu coronavirusul arată curajul președintelui Trump” care a ales „să nu stea închis în subsol în ultimele cinci luni, ca Biden”, în timp ce Robert O’Neill, fostul Navy SEAL creditat cu împușcarea lui Osama bin Laden, a scris pe Twitter: „Președintele tău are 74 de ani. Tocmai a zdrobit această “pandemie”. Treceți înapoi la muncă.”
Criticile democraților
Democrații și presa de stânga americană au criticat însă vehement comportamentul președintelui înainte de diagnostic, precum și atitudinea confuză a consilierilor de la Casa Albă și a echipei medicale a liderului american de după internarea președintelui în spital. De altfel, președintele Trump a rămas internat și luni în centrul militar, după ce medicii săi au oferit semnale contradictorii cu privire la modul în care el se confruntă cu boala imprevizibilă.
Iar criticile democraților nu s-au oprit la confuzia din sânul administrației legată de starea de sănătate a președintelui. Într-un gest care a fost la fel de controversat, Donald Trump a părăsit duminică, pentru scurt timp, spitalul militar Walter Reed din Bethesda, în apropiere de Washington, unde a fost internat pentru a se trata de COVID-19, pentru a-şi saluta susţinătorii adunaţi în apropiere. Liderul de la Casa Albă purta mască pe față şi a fost filmat pe bancheta din spate a unui SUV negru, în care se mai aflau cel puţin alte două persoane. Cel mai probabil, acestea erau agenți ai Serviciului Secret, ce aveau echipamente de protecție. Preşedintele şi-a salutat din maşină susţinătorii şi s-a întors la spital. Într-un clip video postat pe Twitter, înregistrat anterior, Trump a anunţat că urmează să facă o vizită surpriză, menţionându-i pe „mari patrioţi din stradă.”
Experții citați de BBC au afirmat însă că scurta călătorie cu mașina a președintelui a încălcat recomandările de sănătate publică care susțin că trebuie să stai în carantină atunci când ești tratat pentru coronavirus. În plus, doctorii afirmă că preșdintele Trump ar fi riscat să-i infecteze pe agenții Serviciului Secret care se aflau cu el în interiorul vehiculului.
Potrivit doctorului James Philips, care lucrează la același spital în care este tratat președintele, cei din interiorul mașinii președintelui vor trebui acum să intre în carantină timp de 14 zile. „S-ar putea ca ei (agenții) să se îmbolnăvească. Pot muri. Pentru teatrul politic. Ordonat de Trump ca ei să-și pună viața în pericol pentru teatru. Aceasta este o nebunie,” a scris medicul Philips.
Numeroși democrați au criticat călătoria cu mașina a președintelui. Hakeem Jeffries, care este membru în Camera Reprezentanților, a scris pe Twitter: „Avem nevoie de conducere. Nu de oportunități de imagine,” în timp ce Piers Morgan, jurnalistul britanic care este prieten cu Trump, a spus că „călătoria scandaloasă” a președintelui „dovedește că el nu a învățat nimic despre coronavirus și este pregătit să riște fără rușine viața agenților Serviciului Secret pentru a-și salva pielea electorală încercând să arate ca un tip dur.”
Judd Deere, care este consilier la Casa Albă, a apărat mișcarea președintelui, spunând că „au fost luate măsuri de precauție adecvate în executarea acestei călătorii pentru a-l proteja pe președinte și pe toți cei care o susțin, inclusiv prin folosirea de PPE (echipament de protecție personală).” Asigurările acestuia și ale altor consilieri ai președintelui nu au fost însă ocolite de critici, care au acuzat Team Trump că a pus în pericol sănătatea agenților din Secret Service și că, departe de a proiecta imaginea de lider încrezător și stâpân pe situație pe care a încercat să o arate, el nu a făcut altceva să pună în periciol viața celor din jurul său și să încalce regulile obligatorii de carantină.
Surse: CNN, AP, The Guardian, BBC, NPR, VICE, New York Post, Wall Street Journal, Los Angeles Times, Twitter
Foto: Donald Trump / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii