Aliații nu reușesc să cadă de acord asupra livrărilor de tancuri grele cerute de Kiev / Zelenski: Încă trebuie să luptăm pentru aprovizionarea cu tancuri moderne
Aliații Ucrainei nu au reușit vineri să ajungă la un acord cu privire la livrarea de tancuri grele, spulberând speranțele Kievului, care a făcut presiuni în acest sens, dar care va trebui să aștepte continuarea discuțiilor și unda verde din partea Germaniei, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Germanii „nu au luat o decizie în privința tancurilor Leopard”, a declarat sobru secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după o reuniune a occidentalilor la baza americană din Ramstein, în Germania.
Așteptările Kievului erau mari înaintea acestei reuniuni a circa 50 de țări pentru a coordona ajutorul militar aliat împotriva invaziei rusești.
Zelenski a admis că, în urma reuniunii, Ucraina „încă trebuie să se lupte pentru aprovizionarea cu tancuri moderne”, dar a apreciat că reuniunea de la Ramstein va consolida rezistența Ucrainei.
„Partenerii noștri au o atitudine de principiu – vor sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar pentru victoria noastră. Da, încă trebuie să luptăm pentru aprovizionarea cu tancuri moderne, dar în fiecare zi arătăm mai clar că nu există alternativă la decizia privind tancurile. Le sunt recunoscător tuturor partenerilor care au susținut în mod clar poziția Ucrainei în cadrul discuțiilor care au avut loc”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj postat pe Telegram.
Experții spun că tancurile grele moderne, de concepție occidentală, ar fi un avantaj crucial pentru Kiev în viitoarele bătălii din estul Ucrainei, unde Rusia reia ofensiva după ce a suferit mari eșecuri în această iarnă.
Polonia și Finlanda s-au oferit să furnizeze tancuri Leopard fabricate în Germania, dar orice astfel de transport de arme trebuie să primească undă verde din partea Berlinului, care este reticent în acest moment.
Dar, în această problemă spinoasă, „pozițiile sunt departe de a fi atât de omogene pe cât s-ar putea crede”, a declarat noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, în marja reuniunii.
Pistorius, care și-a preluat funcția abia joi, a negat „impresia” că țara sa blochează decizia, asigurând că Berlinul ia măsuri și lansează un inventar al stocurilor de Leopard disponibile pentru armata și industria sa.
Secretarul american al apărării a venit în ajutorul Berlinului, numindu-l „aliat de încredere”.
„Dar cu toții putem face mai mult” pentru a ajuta Kievul, a declarat el reporterilor.
În deschiderea reuniunii, președintele ucrainean Volodimir Zekenski i-a îndemnat pe aliați să accelereze livrările de arme grele.
„Este în puterea voastră” să „lansați o ofertă majoră care să oprească răul”, a spus el prin intermediul unei legături video.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a replicat imediat că acest lucru nu va face nicio diferență pe teren, acuzând statele occidentale că întrețin „iluzia” unei posibile victorii ucrainene „pe câmpul de luptă”.
Contraofensiva Kievului în primăvară
Cu toate acestea, lucrurile s-ar putea schimba în următoarele săptămâni.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că este „convins” că aliații vor reuși în cele din urmă să creeze o coaliție pentru a livra tancuri Leopard în Ucraina.
„Avem o fereastră de oportunitate aici, de acum până la primăvară”, când Ucraina va începe „contraofensiva”, a spus Austin.
Până atunci, diferitele pachete de ajutor militar suplimentar promise recent de mai multe țări oferă forțelor ucrainene „capacitatea de care au nevoie pentru a avea succes” pe teren, a declarat șeful Pentagonului.
Statele Unite, Regatul Unit, Suedia și Danemarca au anunțat noi livrări substanțiale de arme cu câteva ore înainte de reuniune.
Washingtonul va debloca o tranșă de 2,5 miliarde de dolari, inclusiv 59 de vehicule blindate Bradley, care se vor adăuga celor 50 de vehicule blindate ușoare de acest tip promise pe 6 ianuarie, și 90 de transportoare blindate de trupe Stryker, potrivit Pentagonului. Dar fără tancuri Abrams grele.
Marea Britanie s-a angajat să trimită Ucrainei 600 de rachete Brimstone suplimentare, Danemarca 19 tunuri Caesar de fabricație franceză și Suedia tunuri autopropulsate Archer.
Finlanda a anunțat vineri un pachet de ajutor militar de 400 de milioane de euro pentru Ucraina, cea mai mare contribuție a sa de până acum, care include artilerie și muniție.
„Din punct de vedere militar, (…) va fi foarte dificil să expulzăm forțele rusești din toate zonele ocupate din Ucraina în acest an”, a avertizat generalul Mark Milley la Ramstein.
Lupte „de mare intensitate”
Vineri, orașul asediat Bahmut (est), actualul epicentru al luptelor, a fost din nou bombardat puternic, au constatat jurnaliștii AFP.
„Uite, uite, ăsta este apartamentul meu, este singurul apartament pe care îl am”, a spus Olga Tomak, în vârstă de 70 de ani, în timp ce ea și soțul ei, Mikola, își priveau blocul de apartamente arzând în urma unei lovituri.
Autoritățile ruse de ocupație au declarat că au observat o „creștere bruscă a intensității” luptelor în regiunea sudică Zaporijia, unde au loc confruntări „de-a lungul întregii linii de front”.
Printre temerile occidentale se numără și aceea că Kievul ar putea escalada, folosind armele pentru a lovi adânc în teritoriul rusesc și în bazele aeriene și navale din Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014.
Între timp, ONU a anunțat vineri sosirea unui prim convoi umanitar în apropiere de Soledar, un oraș din estul Ucrainei a cărui capturare a fost revendicată săptămâna trecută de armata rusă și de mercenari ai grupului Wagner.
Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au afirmat, de asemenea, că au arestat „șapte agenți ruși” în regiunea estică Dnipro, fiind suspectați că ar fi spionat pentru Moscova și că ar putea fi implicați în atacul asupra unei clădiri de apartamente din oraș, care a ucis cel puțin 45 de persoane, inclusiv șase copii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii