G4Media.ro

Alin Stoica motivează decizia de a declara stare de alertă în Sectorul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Alin Stoica motivează decizia de a declara stare de alertă în Sectorul 1: Vom monitoriza zilnic strângerea gunoaielor/ În niciun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat vineri că, în urma declarării stării de alertă, a cerut monitorizare zilnică a strângerii gunoaielor, iar principalul beneficiu este că, în acest moment, se pot crea capacități suplimentare funcționării actualului serviciu de salubrizare, Romprest. Starea de alertă se va institui timp de 30 de zile începând cu miezul nopții.

Prefectul Capitalei Alin Stoica a precizat că a fost de acord cu starea de alertă în Sectorul 1 în baza analizei pe care Comitetul Situațiilor de Urgență din Sectorul 1 a făcut-o și având răspunsuri de la autorități care confirmă că există o situație ce trebuie monitorizată.

Potrivit acestuia, în niciun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest, el consideră că „Romprest e parte din soluţie”.

„Am fost de acord cu măsurile pe care Sectorul 1 le-a clarificat: creşterea capacităţii de răspuns pentru îndepărarea riscului, acumularea de deşeuri necontrolate; crearea unei strategii pe termen scurt pentru a preveni reapariţia acestui fenomen, schimbarea mentalităţii agenţilor economici şi a populaţiei pentru a împiedica abandonarea de deşeuri pe raza Sectorului 1 necontrolat”, a declarat prefectul Alin Stoica, potrivit News.ro.

El a arătat că se pot aduce capacităţi suplimentare pentru ridicarea gunoiului.

„Vom monitoriza zilnic, aflăm ce cantitate e ridicată zilnic de fiecare operator, care e cantitatea dusă spre depozitare”, a adăugat Stoica.

Întrebat care este diferenţa faţă de solicitarea precedentă privind instituirea stării de alertă în Sectorul 1, prefectul Capitalei a răspuns: „În 7 iunie a fost o solicitare de stare de alertă pentru că nu se ridicau deşeurile menajere din gospodării, ele nu se ridicau din cauza unui blocaj la sortator. Atunci am găsit o soluţie şi o relaţie directă între Primăria Sectorului 1 şi sortator. Deşeurile produse în gospodării şi de agenţii economici sunt duse conform programului la sortator. Acolo nu mai e blocaj. Blocajul e acum că sunt multe deşeuri pe străzi. Prestatorul nu poate face faţă acestui val de deşeuri. Iar lucrurile trebuie redresate în mod rapid”.

El a precizat că nu va fi reziliat contractul cu Romprest, considerând că această firmă este parte din soluţie.

„În nicun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest, din contră. Cred că Romprest e parte din soluţie, trebuie să presteze serviciile care merg bine, ridicarea gunoiului din gospodării. Pentru ridicarea gunoiului de pe străzi trebuie aduse capacităţi suplimentare. (…) Concret, să existe capacităţi suplimentare, fie proprii, fie o altă firmă care să poate alături de Romprest să rezolve situaţia”, a explicat prefectul.

”Am transmis către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă acordul pentru declararea stării de alertă”, a transmis prefectul.

Context

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 a cerut, miercuri seară,  Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA.

De asemenea, Consiliul Local al Sectorului 1 a fost convocat, pentru vineri, la ora 12.00, în vederea discutării rezilierii contractului cu Romprest. Primăria estimează că s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici.

Prevederile legale referitoare la starea de alertă

Conform legii, starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii.

Starea de alertă se declară la nivel local, al municipiului Bucureşti, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Stare de alertă poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menţinerii răspunsului amplificat pentru o perioadă de timp suplimentară, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Starea de alertă încetează, înainte de împlinirea termenului pentru care a fost declarată ori prelungită, atunci când analiza factorilor de risc indică faptul că nu mai este necesară menţinerea unui răspuns amplificat.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă declară, cu acordul prefectului, starea de alertă la nivel local, precum şi prelungirea sau încetarea acesteia.

Hotărârile prin care se declară ori se prelungeşte starea de alertă, precum şi cele prin care se stabileşte aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă cuprind:a) baza legală;b) perioada stării de alertă;c) măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns, asigurarea rezilienţei comunităţilor şi diminuarea impactului tipului de risc necesar a fi aplicate, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri;d) instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor, după caz.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Alin Stoica – PRIM ministru!
    singurul care a venit cu ideea de a „monitoriza zilnic strângerea gunoaielor”
    si a „monitoriza zilnic angajatii la stat” daca isi fac treaba conform fisei postului sau nu

    • Daca asta devine prim ministru ce dracu zice seful sau VV?….plusica asta nu observi ce a facut?….inteleg, unii cand auziti de monitorizare, gata sunteti in extaz, ai auzit si tu pe la ongisti ca se fac bani frumosi din monitorizare?….Prefectul a umplut de sange starea de alerta sanitara, pe romaneste….Dna primar, descurca-te singurica, dar fara sa te iei de Romprest….pentru cine nu stie, asta, prin aviz, a stabilit deja limitele hotararii de la S1….consiliul local poate mandata rezilierea, dar pica in primul termen de judecata..,pe mana lui plusica asta habarnist…. Vedeti voi din octombrie incolo, cand preluarea ostila a USR de catre UM+, va fi finalizata…

    • doar tu vezi ostilitate.
      cand doctorul iti spune ca esti pe moarte incepi sa te legi de el ca nu se poarta frumos cu tine?
      tu cum ai defini rezultatele – ca afara?

  2. Speram sa monitorizati nu numai zilnic, adica pe timp de zi, ci si pe timp de noapte, ce iese din statia de biogaz de la Rudeni. Un sfert de Bucuresti stie ce, de unde provine si cum miroase in fiecare noapte, de 8 ani de zile, dar autoritatile, in mod misterios nu au gasit nimic niciodata…

  3. „In nicun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest, din contra”?????
    Ii convine ce face mafia gunoaielor la S1, vrea si el diamante? L-au spaguit cei de la Romprest si pe Alin Stoica, ca pe PNL si PSD, de vrea ca Romprest sa fure in continuare?
    Si ce inseamna „din contra”? Vrea inca un contract cu mafiotii astia?

  4. De ce n-ati monitorizat pana acum strangerea gunoaielor, sa vedeti cum romprest si-a redus activitatea, pt ca asa au hotarat ei?
    Aah, a vazut si domn prefect raportul corpului de control de la ministerul finantelor si acum se apleaca dupa cum bate vantul ?!

    • Completare. Ce-i cu chestia asta „contractul nu va fi reziliat”? Intra asta in atributia prefectului? Contractul romprest a fost incheiat cu primaria nu cu prefectura. Prefectura mediaza conflictele, nu ia decizii in numele partilor.
      Alo PLUS, cand il evaluati pe Alin Stoica ? Treaba nu prea face, dar isi baga nasul in ciorba altuia.

    • Rezilierea contractului nu sta „la mana” aburitului asta de „prefect”! Stia Clotilde ce stia (din punct de vedere LEGAL si nu…”prefectual”) cand tot solicita stare de alerta! „Starea” asta este singura posibilitate LEGALA, de a incerca o reziliere in conditiile mafioate in care a fost incheiat acest contract de catre PNL prin primarul lor Andrei Chiliman. Altfel, singura posibilitate LEGALA, de a scapa de mafiotii gunoieri, este anularea contractului in instanta, dar asta poate dura de la cateva luni la cativa ani, depinde de….stiti voi ce/cine, ca doar traim toti in aceeasi Romanica….Cred ca Dacian Ciolos ar trebui sa scape urgent de cozile de topor gen Alin „si mai nu stiu cum”, asta de s-a trezit pe post de prefect, ar trebui sa stie ca votantii USRPlus sunt…altfel decat „ailalti”, mai greu cu noi, manipulare, aburire…alea…alea… nu prea tin!

  5. Deci nu e „victorie majoră” pentru Clotilda, că tot nu scapă de „mafie” he he

  6. Domnul prefect ar face bine sa isi justifice URGENT afirmatia potrivit careia contractul cu Romprest nu ar trebui reziliat. Ce interese sunt in spatele afirmatiei domniei sale? O fi Romprest client la BCR? ( locul anterior de munca sl dlui prefect)

    • Băiatul ăsta și-a dat seama că dacă se reziliază acum contractul cu Romprest, S1 rămâne în curul gol și va fi înecat și blocat în gunoi în câteva săptămâni pentru că încă nu este pregătită o alta firmă care să aibă o forță suficientă pentru a suplini lipsa Romprest!
      Trebuie doar să gândești puțin, nu ca apucat aia de Clontilde!

    • @Radulescu. Rezilierea nu inseamna intreruperea activitatii de azi pe maine. Se fixeaza termeni. Te credeam mai destept.

    • Dacă tu crezi că după reziliere, în orice termeni s-ar face, Romprest ar mai ridica vreun kg de gunoi, mă dezamăgești mai mult!

    • @Radulescu. Da cine-i romprestul asta, stat in stat? Ei fac legile ? Asa a crezut si Radoi, mafiotul de la mtrou si pana la urma prietenii l-au lasat balta. Crezi ca mai tine mult fratia mafiotilor? E suficient ca DNA sa intre putin pe fir la Romprest si totul se darama. Intelegeti ca nu mai este scapare.

    • Romprest nu ar mai avea ce pierde, ce nu pricepi?!

  7. Prefectul liberal apără Mafia gunoaielor ca să-i dea o palmă USR+-ului ? Așa se poartă partenerii într-o coaliție românească !

  8. Clătilde a avut mai multe victorii in lupta cu Romprest decât australienii in lupta cu covidul.

  9. Contractul este legea partilor, nu cunosc clauzele contractului cu Romprest ca sa evaluez cand ar putea fi re-negociat, daca este prea oneros pentru una dintre parti. Nu pot sa nu remarc lipsa de cunostinte juridice a acestui pulifrici ajuns in postul de prefect. Prefectura nu se poate amesteca in contractul Primarie Sector 1 – Romprest, doar instanta poate analiza un eventual litigiu. A afirma ca nu se va rezilia contractul este o forma de presiune pe care o transmite acest pulifrici despre calea de urmat. Adica ti-am facut un favor temporar insa vezi a aia vor ramane pe pozitie neclintiti. Pentru o astfel de declaratie in Germania iti dadeai demisia urgent pentru ca oamenii care platesc taxe si impozite nu accepta un astfel de comportament. Romania arata asa cum arata pentru ca nu exista niste criterii clare cine poate vota si cine nu. Cum masa de prostani creste alarmant este firesc sa avem numai caricaturi care ajung in functii publice. AUR este un exemplu, iar de PSD nici nu mai zic. Sa votezi un martalog precum batausul Ghita care nu are nicio pregatire care sa il recomande pentru Parlament, care schilodeste limba romana si are comportament de babuin inseamna ca oamenii ar putea vota si o maimuta daca participa le listele PSD.