G4Media.ro

Alina Bica a cerut azil politic în Costa Rica după modelul Udrea

Alina Bica a cerut azil politic în Costa Rica după modelul Udrea

Alina Bica, fosta şefă a procurorilor anti-mafia, a cerut azil politic în Costa Rica. Avocatul său a anunţat judecătorii Curţii Supreme, astăzi, când a cerut ca audierea Alinăi Bica să fie făcută prin sistem de videoconferinţă. Curtea Supremă a programat, vineri, ultimul termen al celui de-al treilea proces în care fosta şefă a DIICOT este acuzată de corupţie, anunță Digi24.

Presa a aflat, la începutul anului, ca Alina Bica a plecat în Costa Rica.  Ea a fost condamnată în două dosare penale, însă deciziile nu sunt definitive.

Astfel, în noiembrie 2016, ea a fost condamnată de Instanţa supremă la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. În acelaşi dosar, fostul ministru Adriean Videanu a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu.
De asemenea, în ianuarie 2017, Alina Bica a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenţii pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Elena Udrea a comunicat în urmă cu o săptămână, prin intermediul avocatului său, că a obţinut statutul de refugiat politic. Instanţa nu a luat în considerare înscrisurile depuse de avocat, înscrisuri contestate şi de procurorul DNA de şedinţă. Udrea a insistat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că are statul de refugiat în Costa Rica: “Am solicitat acest statut în februarie, am fost audiată în martie și am primit statul pentru un an de zile pe 21 martie”.

G4Media.ro a dezvăluit săptămna trecută faptul că o prevedere legală care apare pe site-ul oficial al autorităţii naţionale pentru imigranţi din Costa Rica explică opţiunea azilului politic este interesantă pentru fugarii din România.

Astfel, site-ul Serviciului pentru Imigraţie din Costa Rica arată că “odată completată cererea de azil sau de recunoaştere a statutului de refugiat, se suspendă procesul de extrădare a persoanei până când procedura de acordare a statutului e finalizată printr-o decizie definitivă” (sursa). Informaţia a fost publicată în premieră de Ramona Avramescu.

Cu alte cuvinte, dacă un imigrant depune o cerere de azil sau de recunoaştere a statutului de refugiat politic, cererea de extrădare din partea statului de origine a respectivului imigrant se suspendă până când autorităţile din Costa Rica iau o decizie finală. Informaţii prezentate de ONG-uri privind procesul de acordare a statutului de refugiat politic arată că procedura durează între 8 luni şi un an.

Exact această prevedere e utilizată de Elena Udrea, al cărei avocat a anunţat că nu poate fi extrădată, deşi abia a depus cererea de azil. Practic, deşi nu are o decizie definitivă a autorităţilor din Costa Rica, Elena Udrea e protejată de extrădare de legislaţia din statul central-american.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nutza, fata desteapta, e pe cale s-o puna de-o afacere di granda !

    De ce daca exista turism sexual (Tailanda, Singapore, etc), stomatologic (Romania) sa nu fie si un turism pt „carnetul provizoriu”de azilant in Costa Frica ?

    PS. Cu discountul de rigoare pt sezonul de primavara-vara si pt grupuri, mai ales ca functionarii costaricani cica oricum nu sunt scumpi !

    PPS Nu ramane decat ca agentiile, pardon Nutza si cu Alina sa tipareasca materialele promotionale si sa le trimita la sediile DNA, DIICOT, CAB si ICCJiar in functie de cum o sa mearga treaba sa se extinda in intreaga tara !