Alina Gorghiu continuă interviurile pentru două posturi-cheie din DNA și Parchetul General cu procurorii Mihaiela Moraru-Iorga și Remus Popa, deși au primit aviz negativ de la CSM
Ministerul Justiției organizează miercuri noi interviuri cu procurorii Mihaiela Moraru-Iorga și Remus Popa, propuși de ministrul Alina Gorghiu la șefia a două secții-cheie din DNA și Parchetul General. Continuarea procedurii de promovare are loc în ciuda avizelor negative date de CSM pentru cei doi procurori.
La finalul anului trecut, ministra Gorghiu (PNL) a propus-o pe Mihaiela Moraru-Iorga ca șefă a Secției de combatere a corupției din DNA – cea mai importantă secție a parchetului anti-corupție. Tot Gorghiu l-a propus pe Remus Popa pentru conducerea Secției de urmărire penală din Parchetul General. În urma audierilor, secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ pentru cei doi procurori. Avizul CSM e consultativ, numirea în funcție o face președintele Klaus Iohannis.
În schimb, procurorul Ionuţ Ardeleanu, propus la şefia Secţiei a II-a a DNA de combatere a infracţiunilor asimilate corupţiei, şi procurorul Adrian Petre Todoran, propus la şefia Secţiei de combatere a criminalităţii organizate din cadrul DIICOT, au primit aviz pozitiv în unanimitate.
Mihaiela Moraru-Iorga a fost procuror la celebra SIIJ, secția pentru magistrați înființată în urma politicilor din justiție din perioada în care guvernul era controlat de Liviu Dragnea. Remus Popa nu a făcut nici un rechizitoriu major.
Cine este Mihaiela Iorga Moraru
Mihaiela Iorga Moraru a intrat în DNA încă din mandatul lui Daniel Morar și a lucrat în dosare extrem de grele, precum cele ale fostului premier Adrian Năstase – Trofeul Calității și Zambaccian, în care acesta a fost condamnat.
În 2014, ea era considerată cel mai bun și mai muncitor procuror din DNA. În 2017 însă, a intrat în conflict cu fost șefă Laura Codruța Kovesi, a fost revocată din DNA și apoi s-a ales chiar cu un dosar penal instrumentat de DNA Ploiești, caz clasat până la urmă.
În iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga Moraru din funcţia de procuror DNA, după care aceasta din urmă şi-a dat şefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro, susţinând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.
Conflictul dintre cele două a continuat, Mihaiela Moraru Iorga acuzând-o pe Kovesi că a chemat-o în birou şi a fost întrebată dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier.
Ulterior, în 8 februarie 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Mihaiela Moraru Iorga pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de DIICOT într-un dosar care îl viza pe omul de afaceri Florian Walter. Peste câteva luni, Instanţa supremă anula rechizitoriul DNA.
Apoi, Iorga Moraru a ajuns la SIIJ, fosta Secție Specială, unde a instrumentat dosarul Sorina, considerat abuziv și clasat în cele din urmă. Acum, Iorga Moraru activează în cadrul Parchetului General, la SUPC, unde este procuror special anume desemnat să investigheze magistrați. Ea instrumentează dosarul judecătoarei acuzate de corupție și consum de droguri, Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava.
Potrivit unor surse judiciare, Iorga Moraru a participat, alături de procurorul general al României Alex Florența, la nunta judecătorului CCR Gheorghe Stan zis Geani, fost șef al SIIJ.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii