G4Media.ro

Alina Gorghiu, despre comasarea alegerilor, respinsă categoric de Marcel Ciolacu: Intenţia PNL…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Alina Gorghiu, despre comasarea alegerilor, respinsă categoric de Marcel Ciolacu: Intenţia PNL este de a nu se concentra în 2024 pe bătălii politice / Ne dorim să fie un an cât mai uşor, astfel încât economia sa meargă pe un curs normal

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a prezentat marţi argumentele pentru comasarea alegerilor, ea precizând că intenţia PNL este aceea de a nu se concentra în 2024 pe bătălii politice. „Ne dorim să fie un an cât mai uşor, astfel încât economia sa meargă pe un curs normal”, a mai spus ea, precizând că roate discuţiile sunt deschise, deci nu există niciun fel de opţiune dominantă, dacă se suprapun localele cu parlamentarele, parlamentarele peste prezidenţiale, ci important este să existe ca punct de pornire toate argumentele favorabile ideii de comasare, relatează News.ro.

  • Explicațiile Alinei Gorghiu vin după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a respins ferm varianta comasării unor alegeri, în 2024, dat fiind că în ultimele săptămâni atât reprezentanți ai PNL cât și ai UDMR au vehiculat această ipoteză, sub motivația că se pierde foarte mult timp cu pregătirea a patru runde de alegeri, europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Marcel Ciolacu transmite că nu e constituțională varianta comasării alegerilor. Detalii aici.

”Vă informez că această temă este pe masa coaliţiei în discuţie. Spre deosebire de colegii noştri, parteneri de coaliţie, PNL a testat subiectul în sondajele de opinie şi am venit cu aceste argumente, nu ne-am ferit să le expunem şi în spaţiul public, am venit şi în coaliţie cu ele. Sunt argumente care aragtă că ideea de comasare este un lucru important pentru anul 2024 dacă ne dorim ca acest an să nu fie un an al stagnării şi dacă ne dorim ca dezbaterea publică la nivel de 2024 să nu se transforme în haos. Această opţiune este discutată în interiorul PNL, avem un Comitet de lucru un grup de lucru, de experţi, jurişti din interiorul partidului cvare au pus pe hârtie argumentele care ţin de constituţionalitate, ideile care ţin de oportunitate şi de asemenea am pus pe hârtie inclusiv proiectele de lege care trebuie depuse în Parlament dacă va exista o decizie politică la nivel de coaliţie”, a spus Alina Gorghiu la Senat.

Ea a precizat că ”intenţia PNL este aceea de a nu se concentra în 2024 pe bătălii politice”.

”Ne dorim să fie un an cât mai uşor, astfel încât economia sa meargă pe un curs normal, ne dorim predictibilitate şi ca etapele acestea de campanie electorală să fie cât mai puţine şi să nu blocăm anul 2024. Vom vedea care va fi decizia partenerilor de coaliţie, curând. Din sondajele de opinie pe care PNL le-a făcut, două treimi dintre români îşi doresc comasarea alegerilor. De asemenea, românii într-un procent de 67%, conform ultimului sondaj pe care l-am făcut, sunt favorabili comasării alegerilor în anul 2024 şi de asemenea tot din sonsaj, aproximativ 70% dintre cetăţeni spun că nu ar fi confuzaţi, dacă ar avea de votat pe cele şase buletine de vot”, a precizat ea.

Preşedintele interimar al Senatului a mai spus că liberalii nu au un anume scenariu predeterminat.

”Toate discuţiile sunt deschise, deci nu există niciun fel de opţiune dominantă, dacă se suprapun localele cu parlamentarele, parlamentarele peste prezidenţiale, etc, important este să avem ca punct de pornire toate argumentele favorabile ideii de comasare, ca ulterior să putem să vedem care scenariu este cel mai bun pentru a oferi României acel an de care e nevoie, fără blocaj, fără haos, fără stagnare”, a completat ea. Gorghiu a prezentat argumentele PNL pentru comasarea alegerilor, afirmând că primul este dorinţa electoratului. ”Este clar din sondajele de opinie că românii îşi doresc un an care să nu iasă din tipare, care să nu se blocheze administraţia, în care economia dă nu aibă de suferit”, a spus ea.

”În al doilea rând, un argument la care cu toţii ţinem şi îl folosim în spaţiul public şi credem foarte mult în el este legat de instabilitatea politică. Gândiţi-vă că în România nu a mai fost acest super an electoral, cu patru tipuri de alegeri, care să blocheze România, motiv pentru care nu ne dorim nicio încetinire a activităţii administrative şi nu ne dorim deloc ca românii să aibă de suferit. Din această perspectivă, credem noi că argumentul stabilităţii politice, evitarea instabilităţii, este unul fundamental”, a afirmat Gorghiu.

Alina Gorghiu a menţionat că în al treilea rând, comasarea poate aduce ”economii la bugetul de stat”.

”Eu cred că e un lucru pe care nu îl putem ignora, democraţia costă, sunt de acord, dar rândurile de alegeri simultane costă mai puţin decât alegerile succesive şi va trebui să ne gândim dacă este nevoie de această economie sau nu”, a spus aceasta.

”În al patrulea rând, securitatea, România nu îşi permite să fie vulnerabilă la nivel regional, motiv pentru care opinia PNL este că situaţia trebuie tranşată politic, în 2024, cât se poate de repede”, a arătat senatoarea. Alina Gorghiu a menţionat că ultimul argument este cel legat de oboseala electorală.

”De la alegerile care vor avea loc pentru Parlamentul European până la al doilea tur de prezidenţiale vor trece luni bune de campanie, de mobilizarea electoratului la vot, de campanie făcută în mod susţinut de reprezentanţii partidelor iar apetitul electoral, apetitul electoratului de a veni la urne va scădea văzând cu ochii”, a explicat ea.

”Acesta este motivul pentru care dorim în 2024 comasarea alegerilor pentru că ne dorim ca electoratul să fie într-o proporţie cât mai mare prezent la urne şi să nu scadă pe finalul anului interesul acestuia. Sunt argumente necesare, suficiente pentru a exista subiectul în coaliţie. După ce se va epuiza subiectul deficitului bugetar şi a cheltuielilor care trebuie justificare de către Guvern (..) pentru că este prioritatea Guvernului acum şigur şi subiectul comasării alegerilor va fi discutat în coaliţie. Eu nu cred că sunt subiecte tabu în coaliţie. (..) Nu poate fi decât o temă care să atragă cât mai multe opinii favorabile”, a spus Gorghiu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Normal ca merge economia dupa ce platesc cu minim 1000 lei net reprezentantii partidelor politice in sectiile de votare, pentru fiecare zi de munca de 20 de ore minim. Nimeni nu stie cum se impart in realitate banii aia la nivelul intregii tari…

  2. Are dreptate, alegerile ar trebui amânate vreo 50 de ani, ca sa fure liniștiți.

  3. Ce treaba aveti voi cu mersul economiei? NICIUNA. Ii puteti pune cel mult bete in roate, asa ca ocupati-va de lăturile voastre

  4. Penibili papagalii astia cu penele galbui…au vrut „stabilitate”,au adus hotii rosii la putere,sa le stea in gat.Comasat/necomasat or sa si-o ia in bot la alegeri fix asa cum merita,vot impotriva lor.

  5. Păi spune Alinuța așa . .
    Atunci sa nu se mai facă alegeri deloc
    Ce nevoie are partidul liberal de alegeri?!?
    Să rămână ei pe veci la guvernare și să o ducă bine economia
    Nu știu a cui economie, a lor poate, a românilor e clar că s-a dus pe apa Sâmbetei.
    Cine vrea PSD să voteze originalul, PSD, să nu mai treacă votul PSD prin PNL.
    Se aude in Ardeal, vă prindeți și voi odata sau o data de glumă jignitoare PNL?!?

  6. O sa va explicam simplu: doar daca ne hotaram sa votam cu PSD ne e indiferent daca vom vota cu voi ca tot aia e.