G4Media.ro

Alina Gorghiu, despre recuzarea judecătoarei în cazul Pascu: ”O ușurare”/ Ministra Justiției…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Alina Gorghiu, despre recuzarea judecătoarei în cazul Pascu: ”O ușurare”/ Ministra Justiției spune că ”se bucură” că cererea de transfer a fost aprobată de CSM

Alina Gorghiu a declarat, marți seară, în timp ce se afla în Istanbul, împreună cu delegația română din Executiv, că simte ”o ușurare” pentru că judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată din dosarul adolescenților uciși la 2 Mai de șoferul drogat Vlad Pascu.

Ministra Justiției a mai spus că ”se bucură” că cererea de transfer a fost aprobată de Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

  • „(…) Nu-mi cereţi să mă pronunţ pe dosar, însă, din punctul meu de vedere, este o uşurare că această procedură îşi va urma cursul fără judecătoarea care a creat atâta emoţie negativă în spaţiul public şi mă bucur că există o solicitare de transfer aprobată de secţia de judecători a CSM”, a declarat ministra Alina Gorghiu.

Judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată, marți, din dosarul Vlad Pascu, conform portalului instanței. Astfel, se reia de la zero procesul șoferului drogat care a ucis doi adolescenți la 2 Mai.

Tot marți Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat solicitarea magistratului de a se transfera la altă instanță. Ancuța Popoviciu este judecătoare la Judecătoria Mangalia și a solicitat transferul la Judecătoria Constanța sau Judecătoria Sectorului 2. Magistratul va activa de la 1 iunie la Judecătoria Constanța, conform deciziei CSM.

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea din funcție a magistratului din cauza mai multor secvențe controversate din timpul judecării speței Pascu, însă Consiliul Superior al Magistraturii a respins, în 24 aprilie, această propunere.

Vlad Pascu și-a recunoscut faptele, iar judecătoarea din Mangalia a acceptat procedura simplificată în tragedia de la 2 Mai. Judecătoarea este cea care a întrebat la primul termen de judecată dacă una din victimele ucise de Pascu este în sală, fapt care a stârnit un val de revoltă publică. Inclusiv ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat spunând că ”efectiv a paralizat” când a citit relatările despre atitudinea judecătoarei din Mangalia.

În acest dosar, părinții victimelor solicită o majorare a pedepsei prin schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor.

Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu mai are o sancțiune disciplinară din 2023 pentru rea-credință sau neglijență gravă. Magistratul a ajuns la Judecătoria Mangalia, venind de la Judecătoria Ineu (Bihor), în martie 2022. Popoviciu este judecător din februarie 2013, când a fost numită în funcție de fostul președinte Traian Băsescu.

Conform CV-ului, judecătoarea a absolvit Facultatea de Științe Juridice în domeniul Drept, la Universitatea din Oradea (2002-2006), a urmat un master în domeniul Drept, specializarea Drept privat, la aceeași universitate (2006-2008) și a absolvit Institutul Național al Magistraturii în 2011.

A fost consilier juridic la SC Framicol SRL (2007-2009), apoi avocat stagiar (ianuarie-octombrie 2009) în Baroul Bihor, iar apoi judecător stagiar și definitiv la Judecătoria Ineu (iulie 2011-februarie 2013, respectiv februarie 2013-martie 2015, când s-a transferat la Judecătoria Mangalia).

Context

Vlad Pascu este judecat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului. Pascu nu a fost reprezentat de avocat la primul termen de joi, iar procesul a fost amânat.

Pascu a condus autoturismul drogat, conform rechizitoriului procurorilor, iar moartea celor doi tineri a fost extrem de violentă. Accidentul s-a produs la intrarea în localitatea 2 Mai când Pascu a intrat cu maşina într-un grup de persoane care se deplasa pe marginea drumului. În urma accidentului doi tineri, de 20 ani şi 21 de ani au murit, iar alţi trei tineri au fost răniţi.

Pascu se află în arest preventiv din 20 august 2023. Vlad Pascu a mai solicitat înlocuirea arestului preventiv cu o altă măsură preventivă mai blândă, dar instanţa i-a respins cererea.

În urma acestui accident mai mulţi poliţişti şi-au pierdut funcţiile din cauza modului în care au acţionat în orele de dinaintea producerii evenimentului rutier, printre aceştia aflându-se şi fostul şef al IPJ Constanţa, Adrian Glugă. De asemenea, după această tragedie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat o reorganizare a Poliţiei Judeţene Constanţa.

Pascu este trimis în judecată și de procurorii DIICOT, împreună cu părinţii săi, pentru trafic de droguri, pentru determinarea unei persoane să dea declaraţii mincinoase sau să nu prezinte probe şi pentru punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consum de droguri. Acest dosar va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.

Cu privire la încercările de influențare a anchetei de către mama lui Pascu, G4Media a arătat că la o lună și jumătate de la apariția în presă a stenogramelor tragediei de la 2 Mai, nici Parchetul General (PG), nici Inspecția Judiciară (IJ) nu făceau verificări cu privire la identitatea „procurorului Niț”, care apare în dosarul DIICOT al lui Vlad Pascu. Nici DIICOT, în ale cărei stenograme apare numele procurorului, nu a disjuns cauza.

În stenogramele procurorilor DIICOT, publicate în mass-media în 18 septembrie și regăsite în rechizitoriul DIICOT trimis în judecată la începutul lunii octombrie, este menționat numele unui procuror „Niț” la care ar fi apelat avocatul familiei Pascu și pe care îl menționează într-o discuție cu Miruna Pascu, mama tânărului care a provocat accidentul sub influența drogurilor și care se află în arest preventiv pentru că ar fi încercat să influențeze martorii din dosar.

Procurorul era menționat în contextul în care avocatul familiei Pascu (cu care Miruna Pascu se sfătuia frecvent în chestiuni juridice conform DIICOT) încerca să o ajute pe aceasta în situația arestului preventiv în care se afla fiul său, Vlad Pascu. Detalii, pe G4Media. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Doamnă Gorghiu,cum adică ușurare?ați făcut π-π pe dumneavoastră,sper că aveați pampers.

  2. Oohh, cate motive de bucurie pot avea doamnele! …si ce putin ii trebuie dnei Gorghiu ca sa se bucure!
    Noi, ca simpli cetateni, care observam cum justitia in Romania se duce in jos, tot mai jos, ii dorim dnei ministru cat mai multe momente de bucurie si exaltare!

  3. Adica, poate continua sa nenoroceasca , uluiasca, buimaceasca, linistita si pe altii care nu sunt in atentia presei, de maine ? Genul asta de comportament nu pune niste probleme de structura care cer si alt gen de solutii ?! Intai : De ce nu s-a acceptat solutia asta de la prima sesizare ?! Nu era clar si pentru un copil si pentru portarul institutiei ca era din prima, absolut necesara ? Apoi , la cat va plimbati nu gasiti solutii -plagiate de la altii- care sa rezolve situatii in care oamenii, in orice functii pot dobandi afectiuni (temporare, permanente) care le afecteaza munca si care la randul ei , afecteaza viata celorlalti ?! Chiar asa ? Ma bucur ca am castigat la păcănele , azi ? Atat ?!

    • Felicitări pentru comentariu!

    • De fapt daca ma uit la declaratiile dnei Gorghiu din ultimii ani , sunt -toate-la fel de inadecvate ca asta…. Cel putin din perspectiva mea si relativ la o persoana aflata -stim toti in ce mod-la varful politicii romanesti ! Asa ca , intrebarile mele se adreseaza de fapt, portarului institutiei…

  4. În țara asta nimeni n-ar face ceva de bun simț dacă n-ar fi tocat zilnic de presă!

  5. nu are deloc sens, inseamna ca acel judecator nu e in stare sa isi faca meseria cum trebuie