G4Media.ro

Alina Gorghiu, Florin Iordache și Sebastian Burduja elaborează o nouă lege a…

Sursa foto: Colaj foto - G4Media / Ilona Andrei & Inquam Photos / Octav Ganea

Alina Gorghiu, Florin Iordache și Sebastian Burduja elaborează o nouă lege a Cercetării. Cine sunt cei trei politicieni

Alina Gorghiu (PNL), șefa interimară a Senatului, a anunţat luni că a format un grup de lucru la Senat, împreună cu Consiliul Legislativ şi Ministerul Cercetării, pentru elaborarea unei noi legi a cercetării, potrivit News.ro. Ea a declarat că l-a cooptat și pe Florin Iordache (ex-PSD), artizanul celebrei OUG 13 prin care guvernul Grindeanu a încercat să îl scape de închisoare pe Liviu Dragnea.

De remarcat că Alina Gorghiu și Florin Iordache nu au legături cu activitatea de cercetare, în timp ce Burduja a devenit familiar cu domeniul abia după ce a fost numit ministru de resort în guvernul Ciucă.

”Am reuşit să constitui, împreună cu preşedintele Consiliului Legislativ, Florin Iordache, la propunerea ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, un comitet de lucru care are ca obiectiv elaborarea cât de urgent se poate a unei legi a cercetării. Senatul a decis să contribuie în mod activ la realizarea acestui deziderat, motiv pentru care, în calitate de preşedinte al Senatului, conform regulamentului, am lansat această rugăminte şi propunere Consiliului Legislativ, care deja, împreună cu experţi din Consiliul Legislativ, cu colegi din Ministerul Digitalizării, desemnaţi de ministrul Burduja şi cu colegi din Senat care au experienţă în acest domeniu, au constituit acest grup de lucru hibrid, format din specialişti, din cele trei instituţii”, a spus Alina Gorghiu.

Ea susține că România ar avea nevoie de o lege a cercetării pentru că domeniul e reglementat de o ordonanţă a guvernului veche de 20 de ani.

Cine sunt cei trei politicieni care vor elabora noua lege a Cercetării.

Alina Gorghiu este vicepreședinte PNL și conduce interimar Senatul. Ultima sa realizare politică este apărarea marilor companii de pariuri. În urmă cu o săptămână, Gorghiu a depus mai multe amendamente la un proiect de interzicere totală a publicității la pariuri. Prin amendamentele sale, ea urmărește să permită în continuare cea mai mare parte a reclamelor.

Alina Gorghiu s-a mai remarcat și în decembrie 2022 printr-o declarație controversată. Ea le-a transmis revoluţionarilor din Decembrie 1989 de la Timişoara să uite traumele acelui moment şi să participe activ la eforturile societăţii româneşti, pentru că perioada este foarte complicată, iar anul 2023 va fi unul dificil.

Gorghiu a fost impusă de președintele Klaus Iohannis ca președinte PNL în 2016. Cu ea la conducere, PNL a pierdut categoric alegerile parlamentare în fața PSD. Imediat după înfrângere, Gorghiu a demisionat.

Florin Iordache a fost ministru al justiției și autorul OUG 13 din 2017, celebra ordinanță de urgență care a scos sute de mii de români în stradă în ianuarie 2017. Pion principal al lui Liviu Dragnea, Iordache e autorul mai multor inițiative legislative care au mutilat legile justiției.

El a fost unul dintre inițiatorii unor proiecte legislative care au slăbit sistemul de justiție și capacitatea societății civile.

Sebastian Burduja este ministrul Cercetării și Digitalizării și președintele PNL Sector 1. În guvernul Cîțu a fost secretar de stat la Ministerul Finanțelor. El a fost adus în PNL de Ludovic Orban, după ce lansase inițiative precum Liga Studenților Români din Străinătate.

Marinel Burduja, tatăl lui Sebastian Burduja a fost vicepreședinte al băncii Bancorex. Fosta Bancă de Comerț Exterior controlată de stat, Bancorex, a fost devalizată în anii 90 în urma acordării a sute de împrumuturi preferențiale unor foști angajați ai Securității comuniste. Burduja senior a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank.

În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații. Din CV-ul oficial al lui Burduja sr., afișat pe site-ul unei companii pe care o controlează, lipsește orice referire la activitatea sa profesională dinainte de căderea comunismului.

UPDATE: Ministerul Cercetării susține într-un punct de vedere remis redacției că noua lege a cercetării e asumată de statul român prin PNRR, iar în ceea ce privește cooptarea instituției conduse de Florin Iordache în procesul legislativ, invocă o lege din 1993 (art. 2 alin. (1), lit. c) din Legea nr. 73/1993).

”Proiectul de lege nu este scris, cum se precizează în articolul de presă, de către conducătorii celor trei instituții, ci de către personalul de specialitate din cele trei autorități publice, alături de experți din mediul privat și academic”, arată Ministerul Cercetării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. alinuta e interimar de peste 1 an…? parca ar fi sefa la stat…sa nu dea concurs

  2. Trei oameni de bine…. viitorul suna bine… hehehe😁

  3. Trei oameni care au facut si fac in continuare rau Romaniei!

  4. USL in forma pura .. mandru MARELE TRADATOR de ce a realizat?

  5. Cum cine sunt cei trei crai de la răsărit, că ne-au ieșit pe nas de când sunt în politică. Pe ăștia dacă ii trimiți la privat în zece zile sunt KO !

  6. În RO se alocă de 3 ori mai puțini bani pt.cercetare decăt pt.pensiile speciale

  7. ireal ca usr au fost atat de ratoni si au facut ei mari negocieri si l-au votat in functie pe acest ciordache

  8. Cele 3 domenii de cercetare …..:
    Alinutza va cerceta canapelele si moliciunea catifelei …….
    Burduja va cerceta „subsolurile” BAncorex-ului poate o mai gasi ceva ingropat pe-acolo…..
    Iar Ciordache va continua cercetarea OUG13 in varianta UOG13 bis……. de la biserica!

    Aferim!