Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, despre legea avertizorului de integritate: Dacă în urma analizei se va ajunge la concluzia că trebuie operate modificări tehnice, acestea se vor face
Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a declarat pentru G4Media.ro că, dacă în urma analizei pe care Parchetul European a anunțat că o va face pe legea privind avertizorii de integritate, se va ajunge la concluzia că trebuie operate modificări, ”acestea se vor face”.
„Suntem în contact permanent cu cei de la Comisia Europeană în privința transpunerii de directive, dar și pe alte teme. Legea nu a fost deocamdată promulgată. Ea a ieșit într-o formă agreată din Senat, dar au fost anumite modificări la Camera Deputaților care au generat controverse. Este o lege care transpune Directiva (UE) 2019/1937, deci e firesc ca Comisia Europeană să urmărească modul în care se realizează acest proces legislativ. Termenul de transpunere a fost deja cu mult depășit. Dacă în urma analizei se va ajunge la concluzia că trebuie operate modificări tehnice, acestea se vor face”, declarat Gorghiu pentru G4Media.ro.
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță, într-un comunicat dat publicității joi, că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.
”Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se arată în comunicatul șefei Parchetului European.
Kovesi a mai anunțat că pe baza analizei preliminare a legii și, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege la 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, ”procurorul-șef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziții ar fi contrare Directivei privind protecția avertizorilor de integritate și ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecție, stabilit de legislația națională încă din 2004.”
Context
Proiectul de lege care transpune o directivă privind legea avertizorului de integritate a fost adoptată, miercuri, de plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, Mai multe ONG-uri au criticat dur forma adoptată de coaliția PNL-PSD-UDMR, pe motiv că amendamentele propuse de Laura Vicol (PSD) în Comisia Juridică și asumate de coaliție golesc legea de conținut și descurajează avertizorii de integritate din instituții sau companii publice să semnale cazuri de corupție sau de încălcări ale legii în cheltuirea banilor publici.
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a cerut, miercuri, Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională noua lege a avertizorului de integritate, proaspăt votată în Camera Deputaților și trimisă la promulgare, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro. Potrivit Asociației, noua lege a avertizorului de integritate, votată în Parlament, este neconstituțională întrucât ea diminuează nivelul actual de protecţie acordat persoanelor care fac avertizări publice, ignorând astfel directiva europeană în materie, pe care se presupune că ar transpune-o în legislația națională.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii