G4Media.ro

Alina ION, managerul Spitalului Sfântul Sava: Pacienții români nu sunt mai puțin…

Alina ION, managerul Spitalului Sfântul Sava: Pacienții români nu sunt mai puțin importanți decât pacienții europeni. Faptul că s-au născut în România, nu trebuie să le ia șansa la tratament adecvat (P)

În marile spitale europene, recuperarea medicală a pacienților începe încă din secția de terapie intensivă, la scurt timp după o intervenție chirurgicală ortopedică sau neurologică. 

După un accident vascular cerebral (AVC), creierul trebuie să reînvețe rapid ce a uitat în urma distrugerii celulelor nervoase. Cu cât timpul scurs de la producerea AVC până la începerea recuperării medicale este mai scurt, cu atât șansele ca pacientul să-și recapete mobilitatea și independența motorie sunt mai mari.

Acest mod de lucru înseamnă enorm de mult timp pierdut, iar timpul pierdut înseamnă scăderea drastică a șanselor de recuperare medicală eficientă, adică pacientul să se întoarcă acasă pe propriile picioare, să poată fi cât mai puțin dependent de alții și să-și continue viața în condiții cât mai bune, chiar și după AVC. 

În sistemul românesc de sănătate, încă nu s-a ajuns la stadiul conlucrării între specialități, spre binele pacientului, adică chirurgia să coopereze cu recuperarea medicală, așa încât să pună mai repede pe picioare un pacient operat. La noi, totul se întâmplă în trepte, iar treptele acestea sunt uneori atât de mari, încât nu le mai poți parcurge cu rezultate optime. 

Pacienții români nu sunt mai puțin importanți decât cei din Vest. Nu cred că viața unui pacient trebuie să depindă de locul în care s-a născut. Faptul că s-a născut în România, nu trebuie să-i ia șansa la un tratament adecvat. 

Modul în care un pacient este tratat, după ce a fost operat, într-un spital din România îi poate reteza șansele pe care i le dă medicul chirurg, într-o intervenție chirurgicală reușită. Dacă nu se începe imediat  recuperarea medicală, chiar din secția de terapie intensivă, pacientul își diminuează speranța să continue viața într-un mod cât mai apropiat de cea anterioară accidentului cerebral. Cu cât perioada de repaus este mai mare, cu atât creierul va învăța mai greu ceea ce a uitat odată cu atacul cerebral, în timpul căruia au fost distruse cellule nervoase.

Noi, la Spitalul Sfântul Sava, am preluat modelul din afară și am adus echipamente inovative, astfel încât să putem începe recuperarea medicală chiar de la patul de terapie intensivă: fără niciun fel de efort din partea pacientului, dar cu importanță majoră pentru creier, în cazul recuperării după AVC.

Am înființat saloane în regim de terapie intensivă, unde monitorizăm funcțiile vitale 24h/24, dotate cu instalații de oxigen medicinal, în care pacienții pot fi transferați imediat după intervențiile chirurgicale. Fără risc de infectare cu nosocomiale! Aici începem imediat recuperarea medicală, astfel încât toate șansele pacientului să fie folosite pentru recuperarea sa” – Alina ION, manager al Spitalului de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative Sfântul Sava.

Echipamentele specifice recuperării medicale timpurii sunt destinate recuperării funcțiilor mâinilor și picioarelor, prin stimulare electrică funcțională (FES). Au funcția de contractare a mușchilor prin impulsuri electrice. Nu au fire și nu incomodează pacientul. Nu presupun niciun efort din partea acestuia, setările fiind realizate de terapeut, în funcție de specificul fiecărui pacient. Practic, reînvață creierul să dea comenzi pentru contractarea mâinii, astfel încât funcțiile de prindere cu mâna și de strângere a unui obiect să fie redobândite, ori pentru mișcarea picioarelor în timpul mersului și pentru menținerea echilibrului. 

Astfel de echipamente inovative se găsesc doar în două spitale din România, unul dintre ele fiind Spitalul Sfantul Sava din Pantelimon, Ilfov.

Spitalul nostru are cele mai bune rezultate în recuperare medicală, deoarece noi suntem preocupați să ținem pasul cu cele mai noi invenții în materie. Avem o echipă amplă de terapeuți și de medici foarte pricepuți, experimentați. Avem cea mai mare sală de fizioterapie din România, apreciem noi, dotată doar cu echipamente inovative. La fel și sala de kinetoterapie. Asigurăm recuperare medicală de orice natură, doar cu internare. Noi considerăm că internarea ajută mult la recuperare, întrucât pacientul este permanent sub observație, efectuează proceduri de mai multe ori pe zi și fără pauze dictate de sărbătorile legale. De asemenea, faptul că nu este nevoie să se deplaseze la domiciliu după terapie, ci rămâne într-un mediu odihnitor și cald, îl ajută pe pacient să suporte mai ușor efortul pe care îl presupune recuperarea medicală, cu beneficii importante pentru pacient” – Alina ION, manager al SPitalului Sfântul Sava.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro  

https://spitalulsfantulsava.ro/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/ 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează