
Altarul misterios găsit într-un oraș mayaș antic din Guatemala conține cadavre – și nu a fost făcut de mayași
Arheologii care lucrau într-un oraș mayaș antic au descoperit un altar misterios, vechi de 1 700 de ani, ale cărui decorațiuni strălucitoare și conținut sumbru ar putea deține cheia pentru deslușirea geopoliticii complexe a epocii, transmite CNN.
Deși au găsit altarul în Tikal, un oraș mayaș în ruine situat în Guatemala modernă, arheologii cred că acesta nu a fost decorat de mayași. În schimb, ei spun că a fost opera unor artiști instruiți la1.000 de km depărtare, în Teotihuacan – un oraș puternic din apropierea orașului Mexico City din zilele noastre, care a exercitat o influență puternică asupra regiunii.
Înainte de această descoperire, care a fost publicată marți în revista Antiquity, arheologii știau deja că cele două culturi au interacționat, deși natura relației a fost contestată.
Însă altarul decorat ornamental, sub care sunt îngropate două cadavre, confirmă că „liderii bogați din Teotihuacan au venit la Tikal și au creat replici ale facilităților rituale care ar fi existat în orașul lor natal”, a declarat coautorul Stephen Houston, profesor la Universitatea Brown, specializat în cultura mayașă.
„Aceasta este o poveste a imperiului – cum au ajuns regatele importante să le controleze pe celelalte”, a spus el. „Această nouă descoperire conferă o greutate puternică ideii că nu a fost vorba de un contact ușor sau de simple schimburi comerciale. A implicat forțe beligerante care au construit o enclavă aproape de palatul regal local.”
Houston și coautorii săi din SUA și Guatemala au început să excaveze situl în 2019, după ce scanările zonei au dezvăluit structuri sub ceea ce ei credeau anterior că este un deal natural.
„Doar o mică parte din acest palat este vizibilă la suprafață. Restul și mai ales straturile mai adânci sunt accesibile doar prin tuneluri săpate de arheologi”, a declarat Houston pentru CNN prin e-mail. „De obicei, găsim o podea și pereți și urmărim de-a lungul lor, expunând astfel clădirile îngropate”.
Pe măsură ce au investigat, cercetătorii au descoperit acest altar, care poartă încă ușoarele contururi ale unei persoane purtând o pălărie cu pene pe fiecare panou și urme de vopsele roșii, negre și galbene strălucitoare. Un astfel de desen seamănă cu alte reprezentări ale unei zeități cunoscute sub numele de „Zeul Furtunii”, mai frecvente în Teotihuacan decât în arta mayașă.
Două corpuri au fost îngropate sub altar – unul probabil un bărbat adult, iar celălalt un copil mic, cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani, care a fost îngropat într-o poziție așezată mult mai des întâlnită în Teotihuacan decât în Tikal.
Corpurile altor trei copii au fost descoperite în jurul altarului, îngropate într-un mod similar cu alte morminte pentru copii din Teotihuacan. Autorii nu au specificat ce le-a cauzat moartea.
„Altarul confirmă faptul că ritualurile teotihuacane au fost folosite chiar în centrul Tikal, implicând oameni care au folosit stiluri de pictură total străine, teotihuacane, pentru a reprezenta zei străini”, a declarat Houston pentru CNN prin e-mail.
Este posibil ca unele dintre rămășițe să fi aparținut unor indivizi mayași, a spus Houston, „dar mormintele descoperite sugerează un contact strâns cu Teotihuacan și, probabil, o origine în acesta. Sacrificarea bebelușilor se potrivește cu practicile mexicane”.
Aceste practici culturale indică creșterea influenței Teotihuacanului în Tikal, au afirmat cercetătorii în lucrarea lor.
Iar faptul că aceste construcții au fost ulterior îngropate și niciodată construite din nou „vorbește probabil despre sentimentele complicate pe care (mayașii) le aveau despre Teotihuacan”, a declarat coautorul Andrew Scherer, profesor de antropologie și arheologie la Brown.
„Mayașii îngropau în mod regulat construcțiile și reconstruiau deasupra lor”, a spus el într-o declarație. „Dar aici, ei au îngropat altarul și edificiile din jur și pur și simplu le-au lăsat, chiar dacă acesta ar fi fost un imobil de primă clasă secole mai târziu. Au tratat-o aproape ca pe un memorial sau o zonă radioactivă.”
Această ultimă descoperire scoate la iveală un alt strat al relației complicate dintre cele două culturi, pe care cercetările recente au dezvăluit-o.
În anii 1960, cercetătorii au găsit o piatră cu o inscripție care descria un conflict între mayași și Teotihuacan și au aflat că „în jurul anului 378 d.Hr., Teotihuacan decapita, în esență, un regat”, a declarat Houston.
„L-au înlăturat pe rege și l-au înlocuit cu un quisling (n. red. – un trădător care colaborează cu un inamic care îi ocupă țara), un rege marionetă care s-a dovedit un instrument local util pentru Teotihuacan”.
Acest altar a fost probabil construit într-un moment similar cu lovitura de stat, a spus Scherer, care a propulsat în cele din urmă regatul mayaș la cel mai puternic punct al său, înainte de declinul său în jurul anului 900 d.Hr.
Descoperirile arată „o poveste veche de când lumea”, a adăugat Houston, referindu-se la imperiile care se luptă și concurează pentru influență culturală.
„Toată lumea știe ce s-a întâmplat cu civilizația aztecă după sosirea spaniolilor… Aceste puteri din centrul Mexicului au ajuns în lumea mayașă pentru că o vedeau ca pe un loc al bogățiilor extraordinare, al penelor speciale de la păsările tropicale, al jadului și al ciocolatei”, a spus el. „În ceea ce privește Teotihuacan, era țara laptelui și a mierii”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.