G4Media.ro

Alte 14 cazuri cu tulpina UK în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Suceava…

Sursa foto: Pixabay

Alte 14 cazuri cu tulpina UK în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Suceava şi Botoşani, identificate prin secvenţiere la Universitatea „Ștefan cel Mare” săptămâna aceasta

Un număr de 14 cazuri noi cu varianta britanică tulpinii SARS-CoV-2, B.1.1.7, au fost identificate după secvenţierea din 47 de probe la Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV) Suceava, în această săptămână, astfel că numărul total de cazuri depistate în România ajunge la 79.

Într-un comunicat remis Agerpres, joi, de Biroul de presă al USV, se arată că în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii au fost realizate secvenţieri pentru un număr de 47 de probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Suceava şi Botoşani.

Din probele analizate, au fost depistate 14 noi cazuri de infectare cu noua variantă britanică a tulpinii, B.1.1.7.

Patru cazuri sunt din judeţul Botoşani, patru din Suceava, patru din judeţul Timiş şi câte unul din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara.

Sursa citată a precizat că niciuna dintre celelalte 33 de probe secvenţiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutaţiile caracteristicile variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia.

Varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată şi în urma rundei anterioare de secvenţieri efectuată la USV, pentru o probă provenită din judeţul Suceava dintr-un total de 20 de probe provenite din judeţele Cluj, Suceava şi Dolj.

Potrivit sursei citate, creşterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în această săptămână şi distribuţia geografică a acestora indică o răspândire accentuată a noii tulpini într-o mare parte din teritoriul României.

USV a secvenţiat, până acum, peste 150 de probe provenind de la pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 şi va continua monitorizarea evoluţiei SARS-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune.

În prezent, în principala bază internaţională de secvenţe SARS-CoV-2, Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID), se află înregistrate 210 de secvenţe originare din România, care au satisfăcut standardele de calitate impuse pentru indexare, dintre acestea, 82 de probe au fost secvenţiate la USV, 46 la Institutul National de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti, 42 la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti, una la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – Bucureşti, iar alte 39 de probe recoltate de la pacienţi din România au fost secvenţiate în laboratoare din străinătate (33 la United States Air Force School of Aerospace Medicine, patru la Universitatea de Medicină din Berlin şi 2 la Centogene).

Activitatea curentă de secvenţiere la USV Suceava este parţial finanţată din proiectul „Secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează