Alternativa pentru Germania (AFD, extrema dreaptă) ar putea câștiga prima sa victorie într-un scrutin de land. Germania de est – teren fertil pentru extremiști
Duminică alegătorii din landurile Turingia și Saxonia sunt chemați la urne pentru a alege parlamentele de land – Landtag, iar AfD este favorit în cel puțin unul dintre acestea pentru a se plasa pe locul întâi. Peste trei săptămâni vor avea loc alegeri într-un al treilea land est-german, Brandenburg, unde de asemenea AfD se luptă pentru locul întâi.
Co-liderii AfD – Alice Weidel și Tino Chruppala – sunt primiți cu entuziasm la mitingurile organizate în estul Germaniei. De pildă, la Bautzen în Saxonia, tineri și vârstnici se înghesuie în sala unde liderii țin discursuri.
Weidel, care nu este localnică încearcă un truc de atragere a audienței din start, relatează ARD, canalul public al televiziunii germane: “Acasă am muștar Bautzner în frigider”, dar nu primește decât aplauze moderate.
Oamenii n-au venit pentru asta la miting, dar când liderii atacă coaliția “Semafor” – Social Democrații (SPD) , Liber Democrații (FDP) și Verzii, aflată la putere la nivel federal, audiența aplaudă furtunos.
Este criticată politica de restricții din timpul pandemiei Covid și tot ce are legătură cu poziția guvernului de la Berlin față de Rusia: Livrările de arme pentru Ucraina, plata alocațiilor cetățenilor pentru ucraineni, desfășurarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, explozia nerezolvată a conductei Nord Stream.
Chrupalla face apel la o schimbare de direcție în politica energetică: „Vrem din nou gaz din Rusia” și „Opriți furnizarea de arme către Ucraina”, iar oamenii prezenți în sală își manifestă aprobarea.
Aici în Saxa, AfD este la mare luptă pentru locul 1 cu Uniunea Creștin Democrată (CDU), potrivit sondajelor. Dar asta era înainte de atentatul terorist de la Solingen în landul Renania de Nord – Westfalia, în care un azilant eșuat din Siria a înjunghiat mortal trei persoane.
“Bautzen nu va fi niciodată Solingen”, strigă în fața mulțimii un candidat local pentru Landtagul Saxa. Weidel abordează și ea subiectul: „Câți oameni trebuie să mai moară înainte să se facă ceva aici?”, declarându-se „sătulă” de „frazele goale”.
Critica politicii de azil a guvernului este o temă constantă pentru AfD. Dar după atentatul de la Solingen, și alte partide au cerut cu voce tare măsuri mai dure, solicitând expulzări mai consistente, liderul CDU Friedrich Merz fiind în frunte.
Cochetare cu nazismul
AfD este considerat partid de extrema dreaptă și nu doar de presă și de adversarii politici, ci și de Oficiul pentru Protecția Constituției – serviciul de informații interne. Partidul are o atitudine ambiguă față de trecutul nazist al Germaniei, iar liderul AfD din Turingia, Björn Höcke, a fost condamnat de două în justiție pentru folosirea de sloganuri naziste, interzise în Germania. Indra Ghosh din Dusseldorf a lansat pe plan național o petiție care cere autorităților să-l declare ineligibil pe Höcke, petiție care a strâns peste 1,6 milioane de semnături.
Dar AfD nu este singurul partid extremist cu vântul în pupă. Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) atinge în unele sondaje 20% și în general este al treilea partid în intențiile de vot în Germania de est.
Înființat și condus de Sahra Wagenknecht, o marxist-leninistă dură, BSW se distinge de partidul Linke (Stânga, cu rădăcini în fostul partid comunist din Germania de est, căruia i-a furat majoritatea electoratului), printr-o poziția dură față de imigranți și un anume tradiționalism german.
SPD-ul cancelarului Olaf Scholz și Verzii s-au prăbușit în sondaje în Germania de est, riscând chiar să nu treacă de pragul de intrare în Landtag de 5%.
Dar chiar dacă AfD se clasează pe primul loc, chiar și într-un singur land, este improbabil că va putea ajunge la guvernare. Partidul se așteaptă să câștige peste 1/3 din mandatele din Landtag-ul din Turingia și ar putea dispune astfel de o minoritate de blocaj, folosită în cazul unor măsuri care necesită un vot de 2/3 cum ar fi numirea judecătorilor la nivel de land.
Dilema CDU
Turingia a fost guvernată până acum de Linke în coaliție cu SPD și Verzii, în timp ce în Saxonia guvernul este condus de CDU în coaliție cu Verzii și SPD, iar în Brandenburg guvernează o coaliție SPD – CDU – Verzi.
Întrebarea este ce se întâmplă dacă AfD împreună cu BSW obțin majoritatea în Turingia. Este greu de imaginat că cele două partide extremiste pot guverna împreună, ceea ce ar face landul neguvernabil.
Cele trei scrutine de land constituie un test electoral semnificativ pentru alegerile federale de anul viitor: Turingia, Saxonia și Brandenburg au împreună 10% din populație și chiar dacă toate trei sunt din estul Germaniei care reprezintă doar o cincime din electoratul pe ansamblul țării, o victorie AfD ar trimite o undă de șoc în clasa politică. Partidul nu este puternic doar în est, el se situează pe locul 2 după CDU în sondajele pentru alegerile federale, chiar dacă după apariția BSW nu mai trece de 20% ca înainte.
Un rezultat bun al AfD ar crea o dilemă și pentru CDU, care se situează constant în fruntea sondajelor cu 30%. Merz a exclus o coaliție cu AfD la nivel federal și de land, dar noua situație politică și presiuni din aripa de dreapta a partidului l-ar putea face să-și re-evalueze strategia de alianțe.
Evoluțiile politice din Germania de est nu reprezintă tocmai o surpriză: cele cinci landuri din est au cunoscut o perioadă neîntreruptă de 56 de ani de regimuri totalitare, mai întâi unul nazist (1933 – 1945) și apoi unul comunist (1945 – 1989). La aproape 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Germania de est pare să se incline din nou, ca și la începutul anilor ’30 către extremele politice, o evoluție privită cu îngrijorare în întreaga Germanie, dar și în afara ei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii