G4Media.ro

„Am văzut o roşeaţă pe faţa sa după ce toată lumea i-a…

Sursa foto: European Council

„Am văzut o roşeaţă pe faţa sa după ce toată lumea i-a atras atenţia: Stai puţin, omule, ar trebui să mobilizezi pe toată lumea să cheltuiască mai mult, nu mai puţin, pentru apărare” – Donald Tusk, despre Mark Rutte, viitorul şef al NATO

Prim-ministrul olandez Mark Rutte, care va fi următorul secretar general al NATO, a fost criticat de alţi lideri ai Uniunii Europene la summitul de joi pentru opoziţia sa faţă de finanţarea comună de către UE a proiectelor de apărare, a declarat vineri prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, relatează Reuters, transmite News.ro.

Apărarea a ocupat un loc important pe ordinea de zi a summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, care a început joi, în contextul războiului din Ucraina şi al prezenţei preşedintelui Volodimir Zelenski. Liderii au discutat propuneri pentru finanţarea comună a proiectelor de apărare în cadrul blocului, dar acestea s-au confruntat cu opoziţia lui Rutte şi a cancelarului german Olaf Scholz.

Rutte a fost confirmat miercuri drept următorul şef al NATO şi va prelua funcţia la 1 octombrie de la norvegianul Jens Stoltenberg, care pleacă după un deceniu în această funcţie. Rutte este un apărător ferm al Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia.

„Toată lumea, aproape toată lumea, i-a reamintit cu voce tare lui Mark Rutte că va prelua în curând rolul de secretar general al NATO şi că ar trebui să facă totul pentru a se asigura că Europa nu face economii de bani şi resurse (pentru apărare)”, a declarat Donald Tusk reporterilor. „Este o personalitate puternică, un politician cu experienţă, dar am văzut o roşeaţă pe faţa sa după ce toată lumea i-a atras atenţia: Stai puţin, omule, ar trebui să mobilizezi pe toată lumea să cheltuiască mai mult, nu mai puţin, pentru apărare”, a dezvăluit Tusk.

Rutte, la rândul său, a declarat reporterilor după summit că discuţiile privind finanţarea apărării au fost „dure”.

„În mod clar, unele ţări s-au opus acestei idei, care nu a fost oficial pe masă, dar care a fost foarte mult prezentă în cameră, cu privire la euroobligaţiuni utilizate pentru cheltuielile de apărare”, a spus el. „Germanii, noi, eu, am fost foarte împotrivă, dar am ajuns la concluzii comune”, a precizat Rutte.

Ţările de Jos au pledat mult timp pentru disciplină fiscală în blocul celor 27 de ţări şi se opun emiterii de datorii comune. „Pentru Ţările de Jos, este deosebit de important ca UE să rămână un actor geopolitic decisiv. Pentru aceasta, avem nevoie de o economie competitivă şi durabilă”, a scris Mark Rutte, joi, pe X.

În ceea ce-l priveşte, cancelarul Olaf Scholz a declarat după summit că Uniunea Europeană nu ar trebui să fie implicată în finanţarea achiziţiilor de armament sau a bugetelor naţionale de apărare, ci ar trebui să îşi concentreze eforturile asupra promovării unei mai bune coordonări a industriei de apărare.

Tusk a mărturisit că a fost „foarte furios” din cauza argumentelor pe care le-a auzit împotriva finanţării comune a proiectelor de apărare. Polonia cheltuieşte aproximativ 4% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare în acest an, cel mai ridicat procentaj din NATO.

Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia au cerut miercuri Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul frontierei blocului comunitar cu Rusia şi Belarus pentru a proteja UE de ameninţările militare şi de alte activităţi dăunătoare din partea Moscovei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. E okay, noi eram prea ocupați să îl scuipăm pe Iohannis în loc să ne uităm cu adevărat la contra-candidat.

    • Uh-huh, Iohannis facea alianta cu Rusia ca sa pastreze stabilitatea in Europa ca e razboi la granita si nu are rost sa tulburam apele. Nu zici?

  2. Se pare că unii se tem mai mult de amenințări Schengen decât de ambițiile sovietice.