G4Media.ro

AMASP cere convocarea adunărilor generale ale procurorilor și judecătorilor în scandalul alegerilor…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

AMASP cere convocarea adunărilor generale ale procurorilor și judecătorilor în scandalul alegerilor din CSM: ”Cei 7 membri din CSM și-au exercitat funcția cu rea-credință”/ Inspecția Judiciară, solicitată să se autosesizeze

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statului Procurorilor (AMASP) cere, printr-un comunicat transmis sâmbătă, convocarea adunărilor generale ale procurorilor și judecătorilor în scandalul alegerilor din CSM: ”Există date certe că cei 7 membri din CSM și-au exercitat funcția cu rea-credință”, transmite asociația procurorilor.

Inspecția Judiciară este, de asemenea, solicitată să intervină, printr-o sesizare din oficiu.

AMASP îi cere Gabrielei Scutea, care a fost membră a asociației până la numirea în fruntea Parchetului General, să convoace adunările generale ale procurorilor „pentru a pune în discuție situația creată prin hotărârea din data de 19 iulie și a decide ce măsuri pot fi luate de către magistrații procurori pentru remedierea efectelor acestei hotărâri”, se arată în comunicat.

Procurorii îi cer de asemenea lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, să facă demersurile necesare pentru adoptarea, prin ordonanță de urgență, a unui text care să permită revocarea membrilor CSM ”conform exigențelor Curții Constituționale”.

AMASP le cere și judecătorilor și președinților de instanță să adunărilor generale ale judecătorilor din același motiv.

Context

Co-președintele Asociației Inițiativa pentru Justiție, procurorul Bogdan Pîrlog, a arătat, de asemenea, pentru PressHub.ro, că votul de marți din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prin care s-a decis reluarea turului 2 pentru judecători și s-a respins în cazul procurorilor este o „abdicare de la principiile statului de drept și ale justiției în general”. Bogdan Pîrlog este de părere că actualul CSM a influențat componența viitorului consiliu, că s-a încălcat grosolan legea și că organele penale ar trebui să se autosesizeze.

  • „Putem spune că o majoritate din actualul CSM a influențat decisiv componenta viitorului CSM. Discutam mai demult de riscurile instituirii unui sistem de succesiune similar perioadei feudale. De asta ne temeam, exact asta s-a întâmplat. O bătălie purtată om cu om. Practic, s-a votat după persoană, nu după principii juridice”, a declarat Bogdan Pîrlog la Interviurile PressHUB.

Comunicatul integral al AMASP

Având în vedere poziția exprimată public de 9 dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, printre care procurorul general al PÎCCJ și secția de procurori a CSM (cu excepția domnului procuror Codruț Olaru), cu privire la rezultatul votului exprimat în Plenul CSM la data de 19.07.2022, AMASP, asociație profesională a procurorilor, solicită public următoarele:

1. Inspecției Judiciare să se sesizeze din oficiu cu privire la cei 7 membri magistrați ai CSM despre care există date certe că și-au exercitat funcția cu rea-credință, aspect ce constituie abatere disciplinară conform art. 99 lit. t din Legea 303/2004 cu modificările ulterioare.

2. Procurorului General al PÎCCJ să își folosească prerogativa legală de a convoca, în ce formă consideră potrivit, Adunările Generale ala Procurorilor din toate parchetele din România, pentru a pune în discuție situația creată prin hotărârea din data de 19 iulie și a decide ce măsuri pot fi luate de către magistrații procurori pentru remedierea efectelor acestei hotărâri.

3. Ministrului Justiției, domnul Cătălin Predoiu, să facă demersurile necesare pentru adoptarea, prin ordonanță de urgență, a unui text care să permită revocarea membrilor CSM conform exigențelor Curții Constituționale (aceasta declarând neconstituțional art. 55 din legea nr. 317/2004). În lipsa acestei modificări legislative magistrații se află în imposibilitatea demarării procedurilor de revocare a membrilor CSM care au încălcat în mod flagrant atribuțiile prevăzute de lege.

Rugăm, pe această cale, colegii din instanțele judecătorești și președinții acestor instanțe, să demareze, în temeiul art. 15-17 din Regulamentul de ordine interioară al Instanțelor, procedura de convocare a adunărilor generale ale judecătorilor.

Considerăm că prin intermediul adunărilor generale ale procurorilor și judecătorilor magistrații pot să își exprime opinia privind efectele pe care hotărârea plenului CSM le are asupra sistemului judiciar în ansamblul său, să solicite demisia membrilor care au votat contrar dispozițiilor legale, să constate dacă această hotărâre este de natură să afecteze independența justiției și supremația legii și să adopte orice forme de protest împotriva modului arbitrar în care actualul CSM înțelege să își îndeplinească prerogativele constituționale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Credeti voi ca Cruela de CSM (cacofonie intentionata) nu se astepta la asa ceva? Doar ca, intre 01.07 – 31.08, conform Regulamentului, este vacanta judiciara, asa ca prezenta la vot in aceste adunari generale va fi foarte, foarte slaba…magistratii inregimentati in „armata” savonea sunt cei oportunisti si cei lasi, procentul acestora este putin mai mic decat al „reformistilor”, dar in cazul vacantei…..ghici cine castiga?

    • Ma intreb care este procentul indiferentilor…

    • Indiferenți? Cam 90%! USR e undeva la 10%. Oricum bun titlu de organizație: Asociația Mișcarea pentru Apărarea STATULUI Procurorilor!

    • DACA NU ARE ORDIN DE LA PARTID ij SE VA SESIZA „DE INDATA”

    • Mă-ta tot la drumul mare își câștiga pâinea ?
      Cu asemenea ret@#dat ca tine , e firesc !

    • Mulțumesc! Astfel de comentarii arată nivelul susținătorilor USR! Continuați! Democrația este o noțiune pe care nu o înțelegeți, la fel ca AUR-iștii și toți ceilalți extremiști!

  2. Pariu ca nu face nimeni nimic? Ei, daca tundeau un gard viu era alta treaba, ii dadea afara din magistratura!
    Nici baiatul asta nu mai sta mult pe acolo…e timpul distrugatorilor grivconieni ai Romaniei

  3. De mogulul de carton cu pensie de șmecher nu mai aduceți aminte?? Doarme liniștit în cotețul de 4 stele înainte să plece pe plaiurile pline de verdeață??

  4. procurori si judecatori : sunteti RUSINEA TARII ASTEIA ALATURI DE POLITICIENI! SCURSURI UMANE SI PROFESIONALE!

    • Cum bă, am ieșit degeaba în stradă pentru justiție? Nu asta am apărat? Ați ajuns la vorba lui Dragnea? Hi, hi, hi! Stânga unită: USR+partidul lui Dragnea!

    • Mă-ta tot la drumul mare își câștiga pâinea ?
      Cu asemenea ret@#dat ca tine , e firesc !

  5. Va este frica de USR parazitilor!

  6. Este clară reaua credință în exercitarea funcției ,căci pentru situații similare,pentru judecători s-a decis într-un fel,iar pentru procurori în alt fel ,contrar dispozițiilor legale.ALO,Inspecția Judiciară aveți ceva de spus?Dacă tăceți,așa cum ați mai făcut,atunci,,Noapte bună România!”.

  7. Eu cred ca vreo 15 membri ai CSM sunt culpabili, caci atâți sunt cei care au respins contrar legii și pentru situații similare ca cele invocate de judecătorii Glugă și Erculescu contestația formulată de procurorul Sorin Lia.Vreo 10 din membri CSM se regăsesc și în votul nelegal dat pentru identitate de motive în cazul contestației procurorului Sorin Flonta.Întrebarea este cum pot fi identificați,dacă votul a fost secret.

  8. Chiar dacă cel puțin pentru procurori și poate și pentru candidații reprezentanți ai tribunalelor se prefigurează aceleași rezultate ,aceeași căștigători ca după alegerile inițiale,dispozițiile legale sunt clare în ce privește organizarea unui al doilea tur de scrutin.

  9. Desi ultimii șase ani vă dau dreptate in privința statului confiscat de anumite organizații (un partid, MAE, sie sri, aia cu situații de urgență, ca la ruși ce să mai!) aici e vorba totuși de STATUTUL procurorilor, nu statul lor.
    Mă faceți să îmi fie frica sa citesc articolele voastre.

  10. Predoiu ăsta e că toți ceilalți, au favoriți acolo,nu va fi dreptate niciodată, sunt doar interese,cine pe cine favorizează. Și cam asta e tot. Dar așa e în toate țările.