G4Media.ro

„Amatoristic și periculos”: Istoricii se pronunță cu privire la videoclipurile virale despre…

Sursa: captură https://www.tiktok.com/@the_pov_lab

„Amatoristic și periculos”: Istoricii se pronunță cu privire la videoclipurile virale despre istorie, realizate cu AI

Imaginați-vă că vă treziți în Roma acum 2.000 de ani, pe Nil în Egiptul antic sau pe străzile Londrei în timpul Morții Negre din anii 1300 – cu imagini, sunete și lupte zilnice realiste. În ultimele săptămâni, videoclipuri generate de AI care prezintă punctele de vedere ale oamenilor care se trezesc în diferite perioade istorice au devenit virale pe TikTok, scrie BBC.

Dan și Hogne sunt creatorii din spatele a două dintre conturi – POV Lab și Time Traveller POV.

Dan, stabilit în Marea Britanie, spune pentru BBC că creează aceste videoclipuri deoarece „ideea de a vedea trecutul dintr-o perspectivă la persoana întâi i s-a părut un mod unic de a da viață istoriei”.

Hogne, un norvegian de 27 de ani, adaugă că videoclipurile sale îi învață pe oameni „despre părți interesante ale istoriei și îi ajută să învețe ceva nou”.

În ciuda faptului că videoclipurile oferă milioane de oameni o fereastră către istorie, o serie de istorici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acuratețea conținutului și la posibilitatea ca inteligența artificială să resusciteze cu adevărat trecutul, sau suntem doar în fața unei versiuni modernizate și cosmetizate a istoriei, concepută pentru implicare?

@the_pov_lab POV: You wake up during the black plague (1351). Want to create these videos yourself? Check out the link in my bio! 😊 #ai #pov #history #fyp #blackplague #black #plague #london #england ♬ original sound – POV Lab

Am permis conținutul TikTok?

Străzi tulburi și încețoșate, orășeni care tușesc și sunetul îndepărtat al clopotului unui doctor de ciumă, toate apar în cel mai vizionat videoclip al lui Hogne, care a adunat 53 de milioane de vizualizări.

A stârnit fascinația multora, dar istoricul Dr. Amy Boyington descrie videoclipul cu tematică medievală ca fiind „amatoristic” și „evocator și senzațional” mai degrabă decât precis din punct de vedere istoric.

„Arată ca ceva dintr-un joc video, deoarece prezintă o lume care ar trebui să pară reală, dar care este de fapt falsă.”

Ea semnalează inexactități precum reprezentarea caselor cu ferestre mari cu geamuri și o cale ferată care trece prin oraș, care nu ar fi existat în anii 1300.

Historicul și arheologul Dr. Hannah Platts a observat, de asemenea, inexactități semnificative într-un videoclip care descrie erupția Muntelui Vezuviu la Pompei.

„Datorită relatării lui Pliniu cel Tânăr’, martor ocular al erupției, știm că aceasta nu a început cu lavă țâșnind peste tot, astfel încât să nu folosim această bogăție de informații istorice pe care le avem la dispoziție pare ieftin și leneș.”

Permiteți conținutul TikTok?

De asemenea, ea sesizează greșeli mai mici – paharele de vin cu picior și morile de piper nu existau și oamenii se întindeau în timp ce mâncau, nu stăteau pe scaune de masă.

„Rulada de pâine din videoclip este o pâine modernă și având în vedere că avem de fapt pâini carbonizate din acea vreme, este păcat că persoana care a realizat videoclipul nu a făcut niște cercetări și nu a inclus asta.”

Dan, care a creat videoclipul despre Pompei, spune că recunoaște că o mulțime de detalii din videoclipurile sale sunt inexacte din punct de vedere istoric.

„Conținutul generat de inteligența artificială nu este perfect și, deși mă străduiesc pentru acuratețe, aceste videoclipuri sunt mai mult despre evocarea sentimentului unei perioade de timp decât despre a fi o recreare 100% factuală.

„Ele’sunt mai degrabă interpretări artistice decât documentare stricte.”

‘Istorie manipulată’

Dar Dr. Boyington este îngrijorat de impactul pe care aceste interpretări artistice îl pot avea asupra rescrierii istoriei.

„Poate fi destul de periculos, deoarece oamenii ar putea manipula istoria – de exemplu, cineva ar putea crea un videoclip generat de inteligența artificială care să-i susțină pe negaționiștii holocaustului.”

În timp ce majoritatea oamenilor vor ști că conținutul videoclipului nu este real, îngrijorarea este pentru „tinerii care vor învăța despre o perioadă istorică pentru prima dată prin intermediul acestor videoclipuri”.

Dan respinge aceste afirmații și spune că videoclipurile sale „nu sunt menite să fie luate ca fapte istorice pure”.

„Îi încurajez pe spectatori să cerceteze singuri istoria dacă sunt interesați. Văd aceste videoclipuri ca pe o modalitate de a stârni curiozitatea față de trecut mai degrabă decât de a înlocui educația istorică reală”

Hogne spune că simte „o responsabilitate” în crearea acestor videoclipuri și s-a concentrat pe încercarea de a face videoclipurile cât mai exacte cu putință, „mai ales acum că atât de multe milioane de oameni le urmăresc”.

Dr Platts este îngrijorat de răspândirea necontrolată a dezinformării, observând că unii spectatori din comentarii păreau să nu știe că videoclipurile generate de AI nu se bazează pe fapte istorice.

„Vedem o mulțime de studenți care folosesc acum inteligența artificială, iar ceea ce este problematic este dacă ei văd așa ceva și apoi ne este transmis ca și cum ar fi un fapt.”

Dan spune că se asigură că toate videoclipurile sale sunt etichetate ca fiind create de AI, în timp ce Hogne spune că dezinformarea a existat cu mult înainte de AI și „oamenii trebuie să gândească critic la tot ceea ce urmăresc”.

‘Poate avea beneficii imense’

Toți istoricii cu care a vorbit BBC sunt de acord că videoclipurile lui Dan și Hogne au meritele lor.

Dr Boyington spune că acestea pot acționa ca o „poartă de intrare în istorie și pot inspira pe cineva să facă propriile cercetări”, în timp ce un profesor de egiptologie, Elizabeth Frood, spune că „dacă sunt realizate cu acuratețe și încredere, atunci acest lucru este de un beneficiu imens pentru public, deoarece crește interesul și conștientizarea istoriei”.

Barbara Keys, profesor de istorie americană la Universitatea Durham, s-a uitat la o înregistrare video generată de inteligența artificială a unei persoane care lucra la centrala nucleară de la Cernobîl pe 6 aprilie 1986, ziua în care reactorul a explodat.

Deși vede potențialele merite ale acestor videoclipuri, ea numește clipul o „cutie neagră” deoarece nu există informații despre sursă sau transparență cu privire la ce informații au fost furnizate programului AI.

Ea spune că o inexactitate îngrijorătoare în videoclip este faptul că retractorul se bazează pe imagini de după dezastru, mai degrabă decât înainte.

„Acest lucru îi face pe oameni să creadă că tehnologia sovietică era foarte proastă, când de fapt era foarte sofisticată.”

Ea crede că natura virală a acestor videoclipuri este mai puțin legată de conținutul lor istoric și mai mult de fascinația publicului față de IA în sine.

„Videoclipul nu conține nimic foarte interesant și nu oferă nicio informație despre accident sau despre ce s-a întâmplat după, așa că interesul trebuie să fie pentru ceea ce poate face inteligența artificială.”

Prof Frood este îngrijorat de faptul că videoclipurile nu au fost create cu acuratețe sau fiabilitate și subliniază că reconstituirile istorice ar trebui să se bazeze pe cercetări ample și pe surse verificabile.

„Trebuie să fim critici față de acest videoclip, deoarece nu știm nimic despre sursa sa sau ce informații au fost furnizate AI-ului pentru ca acest videoclip să fie creat.”

Ea comentează în special un videoclip despre cum era un copil în Egipt în 1250 î.Hr.

Se permite conținutul TikTok?

Primul lucru care a frapat-o a fost modul în care videoclipurile tind să „omogenizeze lumi antice complexe.”

„Egiptul se întinde pe mii de ani, iar oamenii ar putea să nu realizeze că acesta este doar un instantaneu,” explică ea.

În general, ea spune că videoclipul pare „slab documentat” și a subliniat un exemplu în care un profesor dintr-o scenă școlară citește hieroglifele invers, când acestea ar trebui citite de la dreapta la stânga.

Hogne, care a creat videoclipul, spune că recunoaște că există inexactități istorice în videoclipurile sale și că’aceasta se datorează faptului că „AI poate face o mulțime de erori, dar în viitor instrumentele se vor îmbunătăți”.

„Încerc să le identific acolo unde pot, dar nu sunt un expert în istorie, așa că nu întotdeauna văd eroarea, mai ales când este ceva mic”, adaugă el.

Întrebat despre lipsa de transparență a materialului sursă, Hogne spune că, pe viitor, ar putea lua în considerare adăugarea de linkuri către locul de unde și-a obținut informațiile.

„Ar fi grozav să le fac complet exacte, folosind sursele corecte, dar sunt doar eu singur care fac aceste videoclipuri și îmi ia opt ore să le fac pe fiecare.”

Cum creați aceste videoclipuri?

Hogne se bazează pe Chat GPT pentru a cerceta o perioadă de timp și îi cere informații despre cum ar fi arătat oamenii și locurile. Apoi generează o imagine inițială a unei persoane care privește un peisaj, iar de aici „este mult de mers înainte și înapoi pentru a o face bine”.

Dan spune că îi ia patru ore să realizeze fiecare videoclip și că folosește „diferite instrumente AI pentru a genera imagini de înaltă calitate, a le anima și a crea un sunet realist”.

Se uită la videoclipuri și citește documente pentru a se educa cu privire la o perioadă de timp înainte de a realiza videoclipul pentru a încerca să îi dea „o anumită acuratețe istorică”.

„Trebuie să oferiți AI-ului fiecare detaliu, de la ‘haine italiene tradiționale’ la ‘podele pietruite’ altfel va deveni creativ și va face lucruri aleatorii pe care nu le doriți.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. precis precum aceasta traducere.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.